CDR.cz - Vybráno z IT

Firefox oficiálně a pro všechny uživatele iOS. Je stejný jako ostatní

Firefox logo 2012
Je to tu, ohnivá liška se vplížila do App Store a bude se snažit lapit své příznivce. Kromě vlastní symboliky však ale nepřináší nic nového.

Je tomu skoro rok, co jsme na přehodnocení postoje Mozilly reagovali článkem na našich stránkách. Výsledky vstupování na jablečnou platformu mohli v průběhu roku pozorovat a zkoušet testeři aplikací ve vybraných zemí, dnešním dnem se však Firefox ve startovací verzi 1.1 oficiálně představuje všem uživatelům systému iOS bez rozdílu.

 firefox_apple

Prohlížeč je kompatibilní s verzí iOS 8.2 a novější, z hlediska velikosti si řekne o cca 40 MB paměti. Vykreslovacím jádrem není nic jiného než stejně jako u Safari a Google Chrome WebKit, vstup vlastního enginu do jablečného světa tak zůstal definitivně za dveřmi, což není žádné překvapení.

Firefox 1 1 Ios 5

Firefox 1 1 Ios 4Firefox 1 1 Ios 3

Firefox 1 1 Ios 6

Chybí i další záležitosti, kterými je Firefox charakteristický, například customizace uživatelského prostředí či možnost instalace rozšíření a doplňků. Dá se tak natvrdo konstatovat, že se v podstatě dostupné prohlížeče na iOS v ničem zásadním neodlišují, pomineme-li možnosti synchronizace dat vlastním řešením se svými bratříčky na dalších systémových platformách a samozřejmě drobné nuance v ovládání a designového provedení prostředí.

Firefox aktuálně synchronizuje hesla, záložky a i historii napříč zařízeními v rámci Mozilla účtu, funkční je i dobře správa panelů právě s dalšími Firefox prohlížeči na dalších zařízeních. Pěkně je provedená čtečka se správou (ne)přečtených článků, potěší našeptávač vyhledávacích výrazů a podpora českých vyhledávacích modulů, naproti tomu správa aktuálně otevřených panelů je dvoukroková, což není ve výsledku příliš atraktivní. Doufejme, že s dalšími verzemi se přepínání spíše ubere k efektivnějšímu způsobu užití. 

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Firefox oficiálně a pro všechny uživatele iOS. Je stejný jako ostatní

Pátek, 13 Listopad 2015 - 08:46 | xvasek | Nemyslím si, že dvoukroková správa panelů je na...

Zobrazit diskusi