CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Fotky na úrovni zrcadlovek pomocí smartphonu? Projekt Wespe představuje řešení

Tak jsem tu jejich utilitu prubnul... ale asi vědci udělali někde chybu. Všechny fotky co jsem tam poslal (Android) to naopak nesmyslně přesaturovalo a přidalo hromadu jasu, takže ze slušných fotek to udělalo nepoužitelnej přepal. Za mě se vší úctou k vědcům - nepoužitelné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je to blbost - a to jsem ještě slušný.
Když vé fotografii chybí detaily a kresba - tak jí tam žádným šmrdlátkem nedostaneš. Prostě chybějící data nejde "doplnit"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale dá. Není problém, a grafici to často dělají, poupravit fotku texturami z jiných zdrojů. Stačí na to inteligence, zatím tedy většinou lidská ale časem možná i umělá, která odhadne jaké textury a kam aplikovat aby se jevil výsledek lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

grafiku dělám - a teoreticky je možné vše. Ale rozhodně bych tímto neargumentoval.
To pak ani fotit nemusíš a stačí algoritmu nadefinovat co chceš vytvořit za kompozici :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Přesně tak - umělá realita. Ale už foťák ukládá snímky různě přetvořené složitými algoritmy z toho co nasnímá snímač. A to si při tom většinou hodně vymýšlí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli problém nebude v tom ze aplikace prijima jen jednu fotku. Podle textu vylepsovali fotky tak, ze poridili serii snimku a AI tak z nich pochopila, co vidi a "chybejici data" vylustili z ostatnich fotek, a jen diky tomu mohla kvalitu vylepsit. Takhle nahravame jen jednu jedinou... a to jeste z konkrétního zarizeni (na coz jiste vsichni dlabeme a nahramave z ledascehos)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta aplikace je u "naučená" teď by další fotky neměla potřebovat...Problém je s píš v tom že je naučená jen na "něco"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak až to jednou vyladí a bude to fungovat - tak se to může nasadit i na (bez)zrcadlovky a zase budou mobily s kvalitou fotek o dva parníky pozadu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím, ve smartphonech v té době už budou hoodně výkonné CPU a navíc možnost průběžně updatovat AI (která se bude učit i ne předchozích snímcích z daného zařízení).

Jednoúčelové zrcadlovky nebo jiné stroje budou tak v nevýhodné pozici - dávat tam extra výkonný procesor jen kvůli processingu by je dost podražilo, A zákaznický čip s napevno zadrátovaným algoritmem zase nebude asi příliš AI friendly.

Z tohoto hlediska si myslím, že budoucnost patří vylepšeným mobilům (to znamená větší a kvalitnější čočky) ve spojení s BSI cmos nebo foveony třeba z perovskitu. Na běžné fotky bude pak i za šera rozdíl od profesionálního přístroje neznatelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále tam však budeš omezen velikostí snímacího chipu a fyzikálně možnou kvalitou obrazu. Zde http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/525-rozlisovaci-schopnost-op... se dočtete na konci textu například to, že ,,Rozlišovací schopnost objektivu je tedy tím větší, čím větší je jeho průměr." Operuje se tam s paramatery jako relativní otvor objektivu, světelnost atd. Krásně je to vidět, když člověk k zrcadlovce připojí nějaký nekvalitní nebo setový objektiv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tímhle jsem si hrál začátkem listopadu a celkově je to divné, někde je zřejmě chyba. Ve fotkách vzniknou přepaly, ačkoli výstup zrcadlovky by měl mít vyšší dynamický rozsah. Zmizí detaily, působí to celkově rozpitě, impresionisticky. Někdy se barevné vyvážení zlepší, ale většinou dostanou fotky silný červený nebo tyrkysový nádech a celkově působí jako nekvalitní skeny starých diáků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Funkce neuronové sítě vyplývá z její definice, která tvrdí, že neuronová síť je umělou simulací toho, jak náš mozek používá neurony a synapse."

Tak to je ale pi*ovina. Mozna by to chtelo nastudovat CO je to neuronova sit. Na uvazenou pak je ze k modelu jednoho neuronu naseho mozku je potreba jaksi vice nez jeden uzel umele neuronove site.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zpravidla i několik set. Nebo snad je lepší říci. Jeden takový neuron může mít klidně i 700 vstupů/výstupů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je celé k smíchu, nebo snad i k pláči co tam prezentují. Zeptám se absurdně a ironicky: ,,Měli vůbec v ruce někdy zrcadlovku?" To, že píší, že jejich neurálka povýší ty fotky na kvalitu DSLR, to se znad zbláznili.
Fotky vypadají, že přišli z poloviny o dynamický rozsah. Je doslova cítit jak jsou ty fotky umělé, nevýrazné plné jakéhosi granulárního šumu.
Je to jako kdybych dal upravit ve photoshopu křivky, ale s rawem ze zrcadlovky má program narozdíl od mobilu mnohem větší množství kvalitních dat, takže na výsledku už to pozná jen cvičené oko.
Ono totiž už jen tím procesem, byť je to ze zrcadlovky se přijde o určité detaily v jemných stínech, či kresbě. A budeď by ne, když je pak vidět na histogramu, jak se balík hodnot někam posune a zcvrkne :)

Ani jedna fotka jak odsud z webu tak z těch minifotek z jejich práce nesahá zrcadlovce ani po kotníky. Znáte to pořekadlo: Z hovna bič neupleteš. A když ano, tak nezapráskáš (a když zapráskáš, tak jedině sebe). Nechci tím říct, že fotky z mobilů jsou na hovno, ale že prostě nejdou stále i po letech s DSLR srovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale dostatečně výkonné a funkční AI skutečně může upravit fotku tak, že bude vypadat líp než z té zrdcadlovky. Vtip je v tom že ten program se nesnaží získat více dat ze stávající fotografie a doplňí je tam odhadem. Příklad na zemi identifikuje rozmazanou trávu. Nebude se ji snažit zaostřit či nějak přepočítat ale prostě ji tam přidá stéblo po stéblu, tak aby seděla se stávající scénou, pěkně ostré a barevně jak by měla být. V krajním případě nahradí rozmazaný obličej jiným, který zná a tvarem přibližně sedí se stávajícím flekem atd. Samozřejmně že to co vytvoří bude mít s původní fotkou společného jen málo, ale udělat to teoreticky jde. Na druhou stranu si zatím nedovedu představit program v mobilu který by na to měl dost vekou databázi "znalostí".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle směru zas předpokládám, že to možná budou posílat na nějaký server, který to zpracuje. S aktuálními možnostmi jim z toho lezou špatné fotky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já předpokládám, že ty fotky z toho lezou nedokonalý, protože to je algoritmus spíš ve fázi demonstračních testů. Evidentně je něco v nepořádku, pokud vznikají přepaly a dochází hlavně k zesvětlování. Očekával bych hlavně zvětšení dynamického rozsahu ala HDR.

Celkově ale vzhledem k tomu, že dnešní AI už umí vytvářet zcela virtuální fotky které jsou k nerozeznání od reality (např. na základě náčrtku), včetně portrétů obličejů nikdy neexistujících osob, tak vylepšit i velmi nekvalitní fotku asi nebude v brzké budoucnosti problém. A co teprve live virtuální obraz z bezpečnostní kamery, to hrozí právními problémy (falešné důkazy atd.).

Zadalší nechápu proč by se to mělo posílat na server, když CPU v mobilech už teď má výkonu až dost, RAM se už taky dotáhla na úroveň běžných notebooků atd.. Na serveru by se to samozřejmě mohlo dotazovat nějaké kolektivní AI inteligence na zkušenosti s úpravou určitých scén nebo typu fotek (na základě milionů zpracovaných fotek) a přenechat relevantní část výpočtu k dalšímu zlepšení, to jistě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože je potřeba hlavně paralelního zpracování, což je důvod proč se neurálky počítají na grafických kartách?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.