CDR.cz - Vybráno z IT

Fujitsu LIFEBOOK T904 – konvertibilní byznys ultrabook zaujme kosmickým kloubem

P 1050592
Přestože první tablety přišly již před více než dekádou, populární se staly až v poslední době. Největším problémem byly rozměry a hmotnost, to už teď neplatí.

Kapitoly článků

2.  Mód "notebook", výkon

V režimu notebooku jde pak o docela slušný ultrabook s poněkud vratkými panty, slabším chlazením a vysokou cenovkou. Když na to přijde, vyjde tablet zvlášť a ultrabook zvlášť levněji, což má výhody (můžete tablet půjčit dětem, zatímco jste na notebooku), ale samozřejmě i nevýhody (musíte synchronizovat dvě zařízení). Univerzálnější zařízení má samozřejmě i více kompromisů.

P 1050596

Náš model je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 4200U na frekvenci 1,6 GHz, 2,3 GHz v turbu obou jader, 2,6 GHz na každé jádro. K dispozici je samozřejmě i Core i7. Kontrují 4 GB paměti (max 8 GB, 1 slot). Systém jest na 128GB SSD ve 2,5“ 7mm formátu, tedy je možné používat klasický HDD nebo hybrid. (Kdo by to ale dělal dobrovolně?!)

Displej 13,3“ 2560 x 1440 px IGZO nepatří k nejlepším - vzhledem k úhlu pohledu ztratí barvy rychle sytost, čitelnost displeje je však stále dorbá a k inverzi barev dochází až na hranicích rozsahu. Displej také gumuje trochu více, než v případě U904.

Šasi je rozměrově identické a unitř se skrývá tatáž píšťala, jako v U904. Procesor pod plným nákladem přesto vydrží v turbu 2,3 GHz při teplotě asi 55 °C. Když přiložíme i grafice, chvilkově skočí teplota na 69 °C. I kdyby chladič přešel v ultrazvuk, tohle nezvládne. Throttlování je nutné, výkon grafiky spadne řádově na čtvrtinu a procesor brzdí až k „základní“ frekvenci 1,6 GHz. To se vpravdě ale dá čekat.

A jak mi klávesnice u U904 přišla celkem příjemná, vrátil jsem se nedávno z notebooku ke klasické klávesnici, tak klávesnice T904ky mi subjektivně nesedí. Nizoučký zdvih a téměř nulová zpětná vazba, zvykal jsem si dlouho. Stejné je však rozložení funkčních kláves, hádejte jak se zapíná podsvícení. :-)

P 1050597

Díky 45Wh baterii si psaní můžete užívat úctyhodných 8,8 hodiny v ECO režimu (všechno vypnuto, co nejde tak na minimum), asi 6,5 hodiny můžete pracovat online s plným jasem a podsvícením. Hry nebo náročné programy vycucají baterku ani ne za 2 hodiny. Baterie je vyjímatelná, tvoří polovinu těla notebooku a skrývá se pod zacvaklým plastovým krytem. Vážně tam nemůže být šroubek? 

Pozitivně lze hodnotit konektorovou výbavu – 2x USB 3.0, HDMI, rozkládací RJ-45, kombinovaný jack, čtečka SD karet a karet SmartCard, zámek Kensington a slot pro stylus. Samozřejmostí je WiFi a Bluetooth, potěší slot na SIM kartu s podporou LTE a čtečka otisků prstů. Je tu i 2MPx webkamera a vpředu umístěné reproduktory.

P 1050609

Jeden by řekl, že je těch USB konektorů málo, ale plným ospravedlněním je dokovací stanice, která je součástí balení a má 4x USB 3.0, DVI, D-SUB, DP, RJ-45 a slot po Kensington. Ultrabook je stejně business-ready jako U904. V balení jsou tedy dva adaptéry, patrně 80W k dokovací stanici a 65W cestovní o velikosti krabičky lentilek, ke kterému je stejně zase ta kilowattová kopyto-koncovka, co se dává k mikrovlnkám (viz obrázek výše)...

Hodnocení Fujitsu T904

Klaďas

+ Šasi – design, rozměry, hmotnost, pevnost
+ Hardware – procesor, display, ssd
+ Chlazení – funguje
+ Business vybavení – dokovací stanice, LTE, TPM, FP reader
+ Výdrž baterie – funkční režim ECO

Záporňák

- Šasi – kvalita zpracování (plastový kloub)

- Displej – mohl být lepší
- Chlazení – píská
- Reproduktory – nic extra kvalita
- Konektivita – jen 2x USB, není D-SUB, kombinovaný jack
- Cena (46 tisíc není málo)

Kruťák

± Hmotnost – jako notebook super, jako tablet trochu těžký

Poděkování

Za zapůjčení produktu Fujitsu T904 pro účely testování děkujeme společnosti Fujitsu:
Fujitsu T904

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Mód "notebook", výkon

Galerie ke článku

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fujitsu LIFEBOOK T904 – konvertibilní byznys ultrabook zaujme kosmickým kloubem

Čtvrtek, 25 Září 2014 - 08:40 | Tomáš Bohuněk | K tomu jen dodám, že u Toshiby a všech ostatních...
Pátek, 19 Září 2014 - 18:07 | Rado | Asi 5 rokov som používal niečo podobné - hrubšie...

Zobrazit diskusi