CDR.cz - Vybráno z IT

Google je operátor! Project Fi umožňuje telefonovat zdarma přes Wi-Fi hotspoty

Google Fi Network
Google ukazuje, jak by měly vypadat mobilní služby. Jeho vlastní Project Fi využívá bezplatné Wi-Fi hotspoty. Dostupnost je však omezena jen na americké zákazníky s telefonem Nexus 6.

Společnost Google se pouští do nových vod, alespoň ve Spojených státech amerických, kde pro vybrané zákazníky spustil mobilního operátora s pojmenováním Project Fi.

Projekt Fi je teprve na samotném počátku, počet klientů narůstá postupně. Do jeho rané fáze Early Access Program mají přístup pouze vybraní zákazníci z USA. Aby člověk mohl využít mobilních služeb Google, potřebuje tři věci - mobilní telefon Google Nexus 6 od Motoroly, novou SIM kartu od Googlu a pozvánku do služby, o kterou musí majitel uvedeného smartphonu požádat firmu.

Google Fi Coverage

Mapa pokrytí služby Project Fi

Nová mobilní služba bez závazků bude fungovat revolučním způsobem. Kromě LTE sítí mobilních operátorů T-Mobile a Sprint, které se budou automaticky přepínat podle síly signálu, bude možné využívat také Wi-Fi připojení. Když bude uživatel v dosahu prověřeného Google hotspotu, připojí se přes něj zdarma. Zákazníci tak budou moci ušetřit nejednu korunu.

S měsíčním poplatkem, který činí 20 dolarů (cca 510 korun), uživatel získá neomezené volání, posílání SMS a roaming do více než 120 zemí světa. Za 10 dolarů navíc si klient může předplatit 1 GB stažených dat. Pokud si předplatí více, než využije, získá přeplatek zpět.

Služba je zatím dostupná jen pro smartphone Nexus 6, což Google odůvodňuje tím, že je tento přístroj na rozdíl od jiných vybaven širokou škálou datových sítí v potřebných frekvencích. Operátor nabízí Nexus 6 v 32/64 GB verzi za 649/699 dolarů (cca 16 500/17 750 Kč) s možností nákupu na splátky bez navýšení. O přidání dalších zařízení se prý aktuálně neuvažuje.

Google Fi Plan

Google není jediný, kdo má mobilní síť přístupnou přes hotspoty. Například služba Fon je Wi-Fi síť s miliony sdílených domácích hotspotů po celém světě. Fon funguje několik let a je populární především v Polsku, Austrálii, Velké Británii, Portugalsku, Belgii a Brazílii. V České republice se podobnou gigantickou Wi-Fi síť snaží zavést UPC, zatím však není jisté, zda se bude projekt Wi-Free vůbec realizovat. V současnosti probíhá testování služby v Plzni.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google je operátor! Project Fi umožňuje telefonovat zdarma přes Wi-Fi hotspoty

Pátek, 1 Květen 2015 - 12:29 | petr ib | S měsíčním poplatkem ... aneb "Nechci slevu...
Pátek, 24 Duben 2015 - 07:28 | Jan Novák | A už jen krůček k tomu, aby auta Google Street...

Zobrazit diskusi