CDR.cz - Vybráno z IT

Google změnil design Chromecastu a přidal verzi Audio pro streamování hudby

Chromecast Audio
Nový Google Chromecast nepoznáte, dočkal se bratříčka Chromecast Audio a má nové funkce.

Oblíbené zařízení Chromecast pro propojení počítače, tabletu nebo chytrého telefonu k televizi se dočkalo nové verze. První generace kouzelné streamovací krabičky se prodalo více než 20 milionů kusů, nyní nadešel čas pro představení hned dvou nových verzí Chromecast a Chromecast Audio.

Vylepšený Chromecast 2 změnil design, už nevypadá jako přerostlý flash disk, ale jako miniaturní kruhový disk s vyvedeným portem HDMI. Jeho rozměry jsou 51,9 x 51,9 x 13,49 mm a hmotnost činí 39,1 gramu. Nový Chromecast podporuje Wi-Fi 802.11ac (2,4 nebo 5 GHz). K další inovaci patří tři vestavěné Wi-Fi antény, které mají zajistit stabilnější internetové připojení, a možnost hraní her s více hráči současně. Google má ještě letos představit speciální verzi hry Angry Birds GO pro Chromecast.

Google Chromecast 2

Nastavení trvá jen pár minut, Chromecast se propojí kabelem s televizí a zapnout. Poté si nainstalujete stejnojmennou aplikaci pro iOS nebo Android, která se rovněž dočkala aktualizace, a připojíte k domácí Wi-Fi síti. Pak už jen stačí v aplikaci vybrat multimediální soubor a začít se streamováním ve Full HD rozlišení na větší obrazovku. Svůj smartphone můžete bez problému využít i jako dálkové ovládání.

Chromecast Audio vypadá stejně jako Chromecast jen s tím rozdílem, že místo HDMI konektoru využívá optický kabel, RCA nebo 3,5mm jack pro připojení k audio zařízením či rádiu. Prostřednictvím Wi-Fi můžete streamovat hudbu ze svého telefonu, tabletu nebo cloudu.

Chromecast 2

Chromecast Audio i Chromecast podporují hudební služby Google Play Music nebo Spotify. Jsou kompatibilní se smartphony iPhone, tablety iPad (iOS 7.0 a vyšší), telefony a tablety minimálně s Androidem 4.1, počítači s Mac OS X verze 10.7 a vyšší, Windows 7 a novějším a také s notebooky Chromebook. Chromecast je připraven i na streamování hudby z hodinek se systémem Android Wear.

Obě zařízení jsou již k dostání v americkém Google Play za 35 dolarů, což je zhruba 850 Kč bez daně. Zákazníci mají na výběr z černé, červené a zářivě žluté varianty. Termín dostupnosti v České republice bohužel není známý.

Google Pixel C

Další Google novinky

Google dále představil tablet Pixel C s magnetickou klávesnicí - 10,2" displej s rozlišením 2560 x 1800 pixelů, Android 6.0, 2 čtyřjádrové procesory ARM (Cortex-A57 a Cortex-A53), 3 GB RAM a vnitřní úložiště 32 GB za cenu 499 dolarů (cca 15000 korun s daní) nebo s 64GB vnitřní pamětí za 599 dolarů (cca 18000 korun). A v neposlední řadě došlo také na nové smartphony Nexus 6P a 5X.

Zdroje: 

Olga "Olga Kolková" Kolková

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google změnil design Chromecastu a přidal verzi Audio pro streamování hudby

Žádné komentáře.