CDR.cz - Vybráno z IT

GTA V pro PC je fake, obsahuje malware. Už se nakazily tisíce počítačů

GTAV-install
Není všechno zlato, co se třpytí. Na internetu se před několika málo dny objevila nečekaně, prý uniklá PC verze GTA V. Velikost i přítomný setup.exe sliboval mnohé. Jde ale samozřejmě o fake, a to agresivní.

Srdce nejednoho hráče zaplesalo, když se začala internetem šířit zpráva, že lze na torrentech nalézt prý PC verzi letošní (zatím ryze konzolové) herní pecky GTA V. V době, kdy není potvrzené oficiální datum, ani samotná budoucí existence této hry určenou pro počítačovou platformu, se jedná o zprávu, která se šíří rychlostí, co jí ethernetový kabel dovolí. ;)

GTA V je bezesporu aktivně skloňovaným pojmem napříč internetovým vyhledávačem, který laká nejen lačné hráče, ale i záškodníky ke zneužití aktuálního zájmu o danou věc. Jeden takový využil zvýšeného zájmu právě o GTA V a umístil na torrentový server údajnou instalaci počítačové verze. Jednalo se na první pohled o neškodnou soustavu souborů v čele se známým setup.exe instalátorem o velikosti 18 GB (jen pro srovnání, konzolová varianta pro Xbox 360 zabírá necelých 8 GB, velikost PC verze je tak nebývale robustní).

GTAV-fake-install

Do celého koloběhu vstoupily i falešné komentáře u daného torrentu a falešný FB profil a videa na Youtube potvrzující jeho funkčnost. A aby toho nebylo málo, určitou významnou roli zde (nevědomky) zahrál i Google, který takřka perfektně zaindexoval daný odkaz na torrent a podpořen silnou SEO optimalizací vyhnal odkaz na přední příčky vyhledávacího pojmu "GTA V PC Torrent". Není tedy divu, že se stahování rozjelo skutečně ve velkém, aktuální čísla hlásí tisíce stažení.

Proces instalace je také poměrně zajímavě zpracovaný: uživateli se skutečně po odklepnutí setupu spustí rádoby instalace, která ve druhém kroku vyžaduje zadání licenčního čísla, které uživatel může získat z vygenerovaného TXT dokumentu. Ten odkazuje kamsi do útrob internetu na registrační formulář vyžadující osobní informace jako telefonní čísla, jména či emailové adresy. I když v tomto kroku uživatel konečně prozře a zjistí, že něco nehraje, už má dávno v počítači staženo přes 18 GB spywaru, který se vesele rozlézá.

gta5download.org_1 (1)

Nutno podotknout, že nejde o nějaký ojedinělý a unikátní případ "útoku". Avšak tento je přeci jen ve své podstatě trochu komický. Stahovaný soubor je až neúměrně veliký, rychlost stahování je velmi nevalná a jak dobře víme, o oficiální portaci na PC nepadla zatím ze strany Rockstar jediná zmínka (GTA 5 pro PC: Hráči chtějí peticí urychlit konverzi. Výsledek?). Autoru spywaru tak stačilo jednoduše zaútočit psychologicky na základní vlastnosti určité skupiny lidí, které přiláká pocit získat něco zadarmo, ilegálně a neoficiálně. To, zdá se, překoná vše, i soudnost…

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GTA V pro PC je fake, obsahuje malware. Už se nakazily tisíce počítačů

Pondělí, 28 Říjen 2013 - 07:20 | sandokan555 | teraz neviem o akych 4 minutach hovoris .....
Sobota, 26 Říjen 2013 - 03:08 | spc | myslis tie 4 minuty? :o) ...ale aj tak sa cudujem...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 16:11 | HKMaly | Taky mi pripada, ze 18GB spyware by se posekalo...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 08:31 | Michal Hak | ja si rikal, cim to asi vyplnili, ze to ma 18GB....
Pátek, 25 Říjen 2013 - 07:52 | sandokan555 | este ze si to chcem kupit, takze si pockam. a...

Zobrazit diskusi