CDR.cz - Vybráno z IT

Postavička Super Mario je stále v oblibě, jaké byly její začátky?

Super Mario
Vzpomínáte si, které hry byly mezi vašimi oblíbenými v prvopočátcích arkádových videoher? Vsadíme se, že mezi nimi nechyběl ani instalatér Mario. Je to již dvacet sedm let, co začal dobývat herní svět, a je tu stále s námi. Ať hodí kamenem, kdo ho nezná.

Maria mají na svědomí Japonci Shigeru Miyamoto a Takashi Tezuka. Příběh kresleného hrdiny začíná v roce 1985, kdy v Japonsku, Evropě, Severní Americe, Brazílii a Austrálii vychází videohra Super Mario Bros. pro 8bitovou herní konzoli Nintendo Entertainment System (NES). V Japonsku byla známá jako Nintendo Family Computer (Famicom). Jednoduchá arkáda s instalatérem měla na svou dobu skvělou ovladatelnost, povedenou grafiku a podporu multiplayeru, přičemž druhý hráč mohl ovládat postavičku Luigiho, což je bratr Maria.

Postavičku dobře popisuje jeden vtip: "Nebuď rasista, buď jako Mario! Je to italský instalatér, vytvořený Japonci, který vypadá jako Mexičan a mluví anglicky."

Mario musel překonávat překážky a sbírat mince v osmi světech království Mushroom Kingdom, aby zachránil princeznu Toadstool (později Peach), kterou věznil král Koopa (později Bowser). Mario měl za úkol zabíjet mnoho nepřátel. Se hrou je spojována postava houby Goomba nebo želvička Koopa Troopa. To vše v doprovodu dnes již legendárního zvukového doprovodu.

Jestli si chcete připomenout jednotlivé světy, kterými musel Mario projít ve své vůbec první hře, na internetu je najdete na stránce NESmaps věnované mapám z her pro NES. Na webu se můžete podívat i na mapy z dalších pokračování stejnojmenné hry.

Super Mario Bros -1

Postupem času byly vydávány další mutace hry: Super Mario Bros. 2, Super Mario All-Stars, Super Mario World, Super Mario 64, Super Mario Galaxy, Super Mario Sunshine, Super Mario Land, New Super Mario Bros. a další. Většina z nich byla vytvořena pro tehdejší konzole a po pár letech aktualizována pro nové platformy. Mario se tak dostal na platformy NES, SNES (Super Nintendo Entertainment System), N64 (Nintendo 64), GC (Nintendo GameCube), GB (Game Boy), GBC (Game Boy Color), GBA (Game Boy Advance), NDS (Nintendo DS), VC (Virtual Console), Wii a nově také na 3DS (Nintendo 3DS) a Wii U.

Od obyčejné 2D grafiky se pomalu přesouval k propracovanějším efektům, rozsáhlejším světům a 3D zobrazení. Prožíval nová dobrodružství, porážel nové nepřátele a vyzkoušel si také odlišné herní žánry (Mario Kart). Smysl hry však zůstal stejný, což se mu vyplatilo. I v současné době je hra stále oblíbená, což se dá jednoduše dokázat. Za pouhých pár měsíců, co se začala prodávat verze pro konzoli Nintendo 3DS, hráči po celém světě hraním posbírali více než 300 miliard zlatých mincí. Nintendo hráčům poděkovalo a za odměnu jim do konce ledna zpřístupnilo další přídavný DLC balíček, který do jejich hry přinese několik vylepšení. Brzy se ho snad dočkají také evropští hráči.

Super Mario BrosSuper Mario Bros

Nový Super Mario Bros. U pro Wii U

V roce 1993 na motivy této slavné videohry dokonce vznikl film Super Mario Bros., v němž Mario se svým bratrem Luigim řeší záhadné mizení dívek ve městě Brooklyn. Oddechový příběh se spoustou nepřátel, houbiček a hybridních dinosaurů stojí za zhlédnutí.

Hra Mario je prostě fenomén, klasika nad klasiky, která se stala vzorem pro mnoho dalších plošinovek. Na její konto vznikají i různé parodie a vtipná videa. 

Jak by vypadal Mario ve skutečnosti

Jak by se s levely popral Chuck Norris

Jak se dá zazpívat znělka vícehlasem

A pro nadšence, kteří chtějí zavzpomínat na staré časy, máme jednu z flash her Maria s retro grafikou, kterou si můžete zahrát tady a teď. Tak kolik bodů jste nasbírali?

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Postavička Super Mario je stále v oblibě, jaké byly její začátky?

Neděle, 23 Prosinec 2012 - 11:01 | Adela Michelova | fajnej clanek, ja maria miluji na gameboyi, ale...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 12:45 | Dizz | Ano Donkey Kong a Donkey Kong Jr. (tam byl "...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 11:40 | Tom27 | Donkey Kong, co sem se ho nahral ani sem nevedel...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 11:29 | Tomas Bosansky | iba sa mi to zda alebo ste zabudli na prvu hru s...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 08:08 | corwin78 | Konzole mě vždy míjely obloukem. Na počátku...

Zobrazit diskusi