CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k HTC chystá na rok 2018 nové Ultra HD brýle pro virtuální realitu

Vyšší rozlišení je rozhodně třeba. Pro použití jako "virtual worspace" je aktuální rozlišení headsetů opravdu slabé. Navíc pro takové použití není ani třeba nějaký extrémní výkon, takže by klidně stačily dnešní stroje.

Co se náročnějších programů týče, downscaling bude k dispozici vždy a pokud budou vyrábět pěkné násobky rozlišení, tak to ani nemusí vypadat hnusně.

Já tak trochu doufám ve sledování očí v další generaci VR headsetů, které umožní foveated rendering - tedy renderovat ve vysokém rozlišení jenom tu část, na kerou se dívám. NVidia má nějaké technologie aby rozmazané okolí nevypadalo špatně, viz https://www.youtube.com/watch?v=lNX0wCdD2LA
Pokud pak budu renderovat třeba 1080p na celý displej, plus 720p na konkrétní část obrazu na kterou se dívám, bude počet renderovaných pixelů menší než jeden render na 1440p. Samozřejmě tam bude nějaký overhead na rozmazání a spojení obrazů, a zřejmě i na vícenásobný rendering, ale to by nemělo být nic hrozného.
Ano, potřebný výkon neroste lineárně s rozlišením, ale pokud by se potřebné rozlišení sjednotilo se starší generací headsetů, pak potřeba vyššího výkonu bude minimální.

Přesto si myslím že sledování očí je teprve ve vývoji, a dočkáme se až v přespříští generaci. Ale do té doby ať rozlišení klidně zvednou, aspoň snaha neustálého zvyšování rozlišení v mobilech bude mít nějaké rozumné využití :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, po tom co jsem měl možnost na Future Port Prague vyzkoušet HTC, Samsung, Oculus sem byl dost znechucen. Jediný headset co bych považoval za ucházející byl vyroben z 2x5K displejů (ano krmili je jen na 15 FPS) ale co se týče kvality zobrazení by se to dalo považovat za akceptovatelné. Bohužel velikost headsetu byla enormní už kvůli na zakázku dělané optice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.