CDR.cz - Vybráno z IT

Hyundai od příštího roku odemknete a nastartujete pomocí čtečky otisků prstů

Automobilka Hyundai chce na počátku příštího roku uvést na čínský trh model SUV, který půjde odemknout pomocí otisku prstu, který řidič zanechá na klice při otevírání dveří.

Automobilka Hyundai začne do některých vybraných modelů místo klasických zámků, popřípadě zámků na dálkové ovládání, zabudovávat i možnost odemykání pomocí čtečky otisků prstů. Druhá čtečka otisků prstů pak bude součástí startovacího tlačítka.

Je jasné, že tato korejská automobilka není zdaleka první, která podobný koncept chce přivést do praxe. Ostatní výrobci však doposud v souvislosti s touto technologií uváděli i obavy z míry bezpečnosti a odolnosti. Hyundai si je však jisto, že jejich technologie dokáže zvládnout odolat jak hackerům, tak nepříznivému počasí. Chybovost čtečky by měla být „pouze“ u jednoho z 50 000 případů.

Princip této novinky je jednoduchý. Před prvním použitím se zadá do systému otisk, se kterým se budou všechny další otisky prstů při pokusu odemknout automobil porovnávat. Když přijde řidič ke svému automobilu a chytne za kliku, automobil pozná, že se jedná o majitele a otevře se. Při identifikace řidiče se zároveň celé auto přenastaví dle přednastavených požadavků daného řidiče. Zprvu se toto nastavení bude týkat jen sedadel a zpětných zrcátek. Do budoucna však přibude i nastavení volantu, klimatizace či vlhkosti v kabině.

Auto bude schopné si zapamatovat více řidičů, ne jen jednoho. Další slíbenou funkcí má být regulace a úprava dynamiky v závislosti na řidiči. Všechny tyto novinky jsou určeny v první řadě pro čínský trh, na který vstoupí se svým velkým SUV Santa Fe, a to hned na počátku příštího roku. Je pravděpodobné,že při kladném ohlasu, bude postupně představen i zbytku světa.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Hyundai od příštího roku odemknete a nastartujete pomocí čtečky otisků prstů

Neděle, 23 Prosinec 2018 - 14:50 | tony | ono by stacilo kazdej dil opatrit vinkodem a...
Neděle, 23 Prosinec 2018 - 11:44 | Stan | Proto to chce něco přímo od výrobce a nez...
Neděle, 23 Prosinec 2018 - 09:12 | tony | Takovou ktrabicku sezenes na ebay za par stovek...
Čtvrtek, 20 Prosinec 2018 - 13:46 | Stan | Raději bych uvítal v každém autě zařízení pro...

Zobrazit diskusi