CDR.cz - Vybráno z IT

IO Interactive odchází od Square Enix, stává se nezávislé a bere si Hitmana

Hitmantm Beta 20160214115748
Pochmurně začínající příběh se šťastným koncem - tak by se dalo shrnout celé dění kolem IO Interactive a jeho vydavatelem, jenž se jej kvůli nízkým prodejům pokoušel počátkem roku odprodat.

Pokud je Square Enix ve světě něčím skutečně známé, pak jsou to jeho nereálná očekávání. To prokázalo například po prohlášení, že Tomb Raider (2013) bylo po prodání 3.4 milionu kopií selháním.

Tuto reputaci si začalo znovu upevňovat začátkem tohoto roku, když oznámilo, že hledá kupce pro studio IO Interactive, vývojáře série Hitman. Kolik kopií se prodalo, nevíme, ovšem navzdory tomu, že samotní vývojáři byli s prodeji spokojení, vydavatel ve zprávě investorům mluvil o „mimořádné ztrátě“. V důsledku toho se začalo ohlížet po kupci ochotném studio odkoupit.

Tváří v tvář nejisté budoucnosti bylo studio nuceno propustit blíže nespecifikovaný počet zaměstnanců.

Ačkoliv bylo již zřejmé, že IO Interactive se od Square Enix odloučí, jak to bude s právy ke značce Hitman bylo nejasné. Obavy, že IP zůstane ležet zaprášená ve vitríně vydavatele, se naštěstí nepotvrdily a studio odchází po úspěšném vykoupení spolu s ní a je nyní oficiálně nezávislé.

Hitmantm Beta 20160214123800

V oficiálním prohlášení studio sdělilo svoje nadšení nad možností koordinovat směr své budoucnosti i svých her. Zároveň ovšem říká, že je nyní „otevřeno potenciálním partnerům, kteří by posilnili studio a zajistili, aby mohli produkovat ty nejlepší hry pro hráče“.

Zda tímto novým partnerem má být nový vydavatel nebo se jedná o předběžné oznámení budoucího náboru, se možná dozvíme příští týden, kdy studio promluví o své budoucnosti konkrétněji.

Zdroje německého GamesRadaru tvrdí, že druhé sezóny nového Hitmana bychom se měli dočkat i přes proběhlé události. Vývojáři se k těmto zprávám nijak nevyjádřili.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IO Interactive odchází od Square Enix, stává se nezávislé a bere si Hitmana

Středa, 21 Červen 2017 - 06:59 | RedMaX | Tezko rict, ja jak vidim episodickou hru, tak od...
Úterý, 20 Červen 2017 - 13:35 | Xspy | Placený epizodický Hitman a time eventy ve hře...

Zobrazit diskusi