CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jak bezpečně sledovat sluneční zatmění? Jak si nepoškodit zrak a na co dát pozor

Co článek to perla.....

Tak prej nedávno proběhlé zatmění, článek zveřejněný dnes 12.2.2024
......(...marně přemýšlím kdy to nedávno bylo)
...pak čtu 8. dubna.....
8.dubna jako před rokem? nebo před 2, ...3...5 lety?? No každopádně i kdyby minulý rok, tak se nedá říct že to bylo nedávno 🙄😵

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud je takové zatmění třeba jednou za 100 let na jednom místě (například), tak 1 rok je zlomek té doby, pokud by se tedy hovořilo o zatmění slunce viditelné z jednoho konkrétního místa. Pak je to "nedávno" prostě nedávno. To už jsou takový blbosti o subjektivním porozumění 😉

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vnimanie dlzky casovych usekov je subjektivne . Kazdu pozorovatel to vnimame mierne inak. V mierkach miliard rokov existencie vesmiru je minuly rok iba nedavno .... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak autora tohoto článku obecně nelze brát vážně, pravidelně bez znalosti věci přebírá kdeco.
Co se týká zatmění Slunce, je nutné brát v potaz, odkud ho pozorovatel sleduje, zdaleka nebývá vidět na světě kdekoliv, kde je Slunce zrovna nad obzorem. Narozdíl od zatmění Měsíce. To je i případ zatmění z dubna (2023), které bylo pozorovatelné v úplně jiné části světa, v ČR ne. U nás byla/budou zatmění v letech ...2011, 2015, 2021, 2022, 2025, 2026, 2027, 2029, 2030... Takže zas taková vzácnost to není. Pokud se bavíme o částečných zatměních. S úplnými je to úplně jinak. Z alespoň malé části území dnešní ČR bylo to poslední pozorovatelné v roce 1842 a další bude v roce 2135. Oči se ale nejlépe pálí s neúplně zatměným Sluncem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale dívám se, že je to ještě zamotanější. Článek byl zřejmě vydán předčasně, nebo vykopán z hlubokého archivu. Píše se o úplném slunečním zatmění, které proběhlo 8. dubna. To bude letos v dubnu a naposledy bylo v roce 2005 (ne ovšem u nás). Asi tak ke kvalitě autora.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zase článek, translator odvedl dost mizernou práci, redaktor ještě horší a navíc je to úplně mimo a o ničem. Ještě, že tu máme diskuzi, kde se člověk aspoň něco zajímavého dozví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.