CDR.cz - Vybráno z IT

Jak si vede emulátor Nintenda Wii U? I těm nejvýkonnějším PC dá pořádně zabrat

Emulateperex
Dolphin, emulátor konzolí GameCube a Wii, už je tady s námi řadu let. Letos na podzim spatřil světlo světa emulátor zatím poslední herní konzole od Nintenda – Wii U. Jak to s jeho vývojem aktuálně vypadá?

Herní konzole Wii U, vyráběná společností Nintendo, se začala prodávat na podzim roku 2012. Nyní po téměř třech letech od začátku prodeje Wii U se objevil na internetu emulátor, který dovoluje spouštět a hrát homebrew aplikace a komerční hry určené pro Wii U i na PC. I když řekněme si to na rovinu, slovo hrát je v souvislosti s komerčními hrami zatím opravdu silné slovo. Respektive emulátor Cemu je zatím v experimentální fázi, neobsahuje žádné optimalizace pro komerční hry a grafika u komerčních her se zatím nezobrazuje v drtivé většině případů korektně.

Panují ale pochybnosti, jestli dnešní high-end PC by dokázaly alespoň při 30 fps rozpohybovat HW náročnější hry z Wii U. Jen pro připomenutí, HW Wii U se skládá z tříjádrového 32bit PowerPC taktovaného na 1,24 GHz, GPU pak vychází z architektury R700, je taktováno na 550 MHz a obsahuje 32 MB eDRAM, dále má Wii U k dispozici 2 GB paměti DDR3. Vycházíme z předpokladu, že na bezproblémovou emulaci Wii U budeme potřebovat minimálně 10x silnější HW oproti herní konzoli.

O náročnosti na HW se můžete přesvědčit sami, kdy na Cemu otestoval jeden taktovač hru The Legend of Zelda: The Wind Maker HD. Jeho sestava údajně byla: procesor i7-4790k taktovaný na 4,8 GHz, grafika GTX 980Ti, RAM 32 GB DDR3. S tímto strojem pak docílil na úvodní obrazovce Zeldy v průměru od 7 do 10 snímků za sekundu, viz video níže.

Emulátor Cemu zatím nepodporuje zvuk a na grafikách od AMD emulátor nefunguje (zobrazuje se jen černá obrazovka). Zatím běží emulátor jen na 64bit verzi OS Windows 7 a k jeho spuštění je zapotřebí OpenGL 3.3. Emulátor je zatím experimentální a leží tak před ním ještě několik let vývoje, než dosáhne takové úrovně, na které je dnes Dolphin, plus za těch několik let možná doroste i HW, který by rozhýbal Wii U hry.

Společnost Nintendo se tak zatím nemusí obávat, že by v dohledné době začali lidé hrát hry z Nintenda Wii U na PC.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak si vede emulátor Nintenda Wii U? I těm nejvýkonnějším PC dá pořádně zabrat

Středa, 9 Prosinec 2015 - 19:20 | HKMaly | IMHO ani jeden z vyvojaru AMD grafiku nema, tak...
Středa, 9 Prosinec 2015 - 12:31 | Miyuki | Na to, že je to zařízení bez dostupný dokumentace...
Středa, 9 Prosinec 2015 - 06:58 | TyNyT | O kvalitě emulace svědčí i to, že emulátor...
Úterý, 8 Prosinec 2015 - 21:03 | Dizz | Emulator se otimalizuje, vykon HW se zevedne ale...

Zobrazit diskusi