CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Je pravda, že nabíjení přes noc může ublížit baterii vašeho smartphonu?

"Samotné noční nabíjení je ve skutečnost v pořádku. Inu, vaše chytré telefony jsou… chytré."

Nijak to nesouvisi s tim, jestli se jedna o smartphone, takhle se chova i ten nejhloupejsi mobil jako Nokia 3310 i jakekoliv jine zarizeni.

Ona totiz nabijecka neni nabijecka, ale pouze transformator ktery zarizeni neustale napaji, takze o nabijeni se musi starat elektronika daneho zarizeni, ktera musi poznat, kdyz ma s nabijenim prestat a jestli se baterie nadmerne nezahriva.

Tudiz by nemelo dojit k "prebiti" akumulatoru v telefonu kdyz se necha externi zdroj zapojeny o neco dele.

Co se tyce konstrukce zarizeni, naprosta vetsina telefonu neni zkonstruovana tak spatne ze by bylo nutno pri nabijeni sundavat zadni kryt a telefon pokladat displejem dolu nebo dokonce ho ofukovat ventilatorem. Normalni telefon se pri nabijeni pres noc nezahreje o nic vic nez kdyz se externi zdroj odpoji ihned jakmile telefon oznami ze je nabito.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

První nabití na 100% je nezbytné z důvodu měření zůstatkové kapacity. Zároveň by nová baterie měla ze stejného důvodu projít pár cykly. (Mam služební telefon, byla v něm vyměněna baterie za novou. Ta byla nabita na 100% a telefon čekal v šuplíku 3 měsíce. Baterie se totálně vybila. Nyní stav nabití baterie ukazuje 1% už v poledne a kdybych se rozkrájel do večera jí nevybiji do vypnutí. Rád obětuji rok životnosti baterie jen když budu vědět kdy se telefon vypne.)
Vždy nabíjím celou noc, je pro mě důležitější aby telefon měl šťávu než aby baterie za pár Kč vydržela déle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost zbytečný článek a skoro by se dalo říct hloupý článek. Raději jste si měli nechat napsat krátkou stať i od toho nejprůměrnějšího modeláře letadel. Ti vědí jak se o baterie starat.

Li-Ion, Li-Pol baterie se samy od sebe při nabíjení běžnými proudy jako u mobilů v podstatě nezahřívají. Když už začne článek topit tak je KO. To co topí při nabíjení je nabíjecí elektronika v mobilu. Ta má v nejlepším případě tak 90% účinnost. 10% odpadního tepla je sice hodně, ale to platí jenom při samotném nabíjení baterie. Nabíjecí elektronika když detekuje plné nabití tak nabíjení přeruší a zahřívání tím přestane.

Je pravdou, že hluboké vybití článků nesvědčí. V reálu to není tak hrozné. Co však článek zaručeně zničí je přebíjení. Nabíjecí elektronika zaručí že se tak nestane (nebo by alespoň měla). V neposlední řadě i když se už i mobil vypne tak v baterie je ještě na cca. 10-20% své kapacity. Takže o hlubokém vybití nemůže být ani řeč.

Co je spíš důležité je postarat se o baterii pokud nebude mobil po delší dobou použit. Pokud není baterie výměnná tak alespoň před vypnutím mobilu ji plně nabýt. Pokud je vyndávaní tak ji plně nabýt a vyndat. Některé mobily mají hodně velkou spotřebu i ve vypnutém stavu. Klidně i 500uA či dokonce více.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Panebože, to jsou kydy... Cykly mě úplně dostaly. Když baterku úplně nevybiju a nenabiju, tak neudělám cyklus a vydrží mi věčně... :D:D:D
Pane autore, zatímco lithiový článek vydrží řekněme 500 úplných cyklů nabití/vybití, tak částečných vydrží 800-1200. Částečný cyklus je to, co doporučujete, tedy nabíjet častěji přes den, aby se baterka úplně nevybila. Jinými slovy, když akumulátor dobijete denně (i nočně) 3x, vydrží vám znatelně kratší dobu, než když jej budete nabíjet jen jedenkrát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prikladám jeden článok k obľúbenému mýtu „pamäťový efekt u NiCd akumulátorov“:

http://www.battex.info/hermeticke-akumulatory/povery-a-myty-o-hermeticky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidi stále tvrdí, že je to mýtus, jiní takhle přišli o akumulátory. Zřejmě záleželo na konkrétní konstrukci.

Já díky paměťáku přišel o čtyři tužkové. Pak už jsem si dával bacha.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Svojho casu som cital postreh uzivatela tusim k nabijaniu telefonu HTC One X (neviem, ci sa to tyka len tohto mobilu, alebo je to vseobecny poznatok).
Ten pomocou meracieho pristroja (alebo speci aplikacie v mobile? bohuzial si nespominam) zistil, ze i po dosiahnuti 100% nabitia, ktore mu mobil signalizoval, este asi 40 minut prebiehalo realne nabijanie/dobijanie, ktore prave na tom meracom zariadeni videl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lumie mi tu třičtvrtěhodinu před koncem nabíjení hlásí stále 99%. Každý výrobce na to jde jinak...

Nabíjení LI-Ion je zpočátku rychlé, do nějakých 70-80%, pak se dobíjí pomalu. Těch cca 80% trvá polovinu nabíjecího času, u rychlonabíjecích i míň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo relevantní info ohledně bezdrátového nabíjení? Když nabíjím přes QI, tak je telefon podstatně teplejší, než když přes USB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Lumii 820 s bezdrátovým nabíjením. Mohu potvrdit, že se též při bezdrátovém nabíjení více zahřívá. Můj osobní názor je, že životnost baterie při bezdrátovém nabíjení bude nižší. Určitě tak maximálně o jednotky procent. Pokud máš výměnou baterii tak bych si s tím vůbec hlavu nelámal. Přece jenom komfort použití při bezdrátovém nabíjení je někde jinde než při použití kabelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já Lumii 640 s QI adaptérem z Aliexpressu. Takže aku taky výměnný. Kromě toho zahřívání a úplnému vybití (stalo se mi za půlrok jen jednou, pak je potřeba kabel), tak jsem s QI velmi spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezdratove je spicka, kdyz prijdu dom, tak proste vytahnu telefon z kapsy a odlozim misto na stul, tak na stul na nabijecku ... ani o tom nepremyslim. Je to super vynalez. Resit dnes zivotnost baterky je zcela mimo misu .... podle me clanek je jednak nepravdivy a jednak i na vlakovou L930 stoji nova baterka kolem trech stovek, tak jako sorry, i kdybych ji mel kazdy rok menit, tak co??? Windows telefon jsem si poridil, abych mel konecne smartphone, pohodli a klid na dusi a nemusel se o to starat jak o android tamagoci .... a kdyz se nechci starat o operacni system, tak o HW uz vubec ne!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší, co pro svou baterku můžete udělat je NEŘEŠIT JI.
Mám Note 3 2,5roku, tj. zhruba 800 dnů. Na nabíječce byla za tu dobu odhadem minimálně 2000, spíš ale 3000x. Neřeším jestli tam mám 15 nebo 90%, když jsem u nabíječky, šoupnu mobil do ní. A někdy třeba po 5minutách vytáhnu..... A baterka mi přijde, že nijak kapacitu neztrácí, pořád jede OK.
Až mě to přakvapuje, protože další důvod, proč je zhola zbytečné baterii řešit je cena, kdy se dá sehnat za 300-500Kč, což je úplný pakatel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak to je howadina. Teraz som po 3 rokoch menil Sony xperiaSP za Lenovo P70. 3rocna xperia mi isla okolo 5 dni s 2300mAh bateriou, lenovo ma 4000. Cakal som +30-40% vydrz, zial sa zda, ze to lenovo nepojde ani tolko co sony. Kazdopadne na sony som nabijal vzdy doplna a vzdy vnoci (o com je clanok) a vacsinou ked bola bateria okolo 20%. => spravne nabijanie lebo za 3 roky neklesla kapacita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor článku mi pripadá ako guru na baterky. Nebolo bi si občas na škodu prečítať návody na použitie od výrobcu zariadenia. Urobiť pár testíkov, načítať si recenzie a až potom vytvoriť fundovaný článok. Lebo to čo ste vytvorili vy, je stokrát recyklovaná kopa neprávd a hlúpostí. Na vašom mieste by som sa hambil za taký článok. Apropo, kde je šéfredaktor, čo schvaľuje vydania? Ide to s týmto servrom pekne dole vodou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CDR se nám za léta proměnilo z odborného časopisu na blog. Kde si každý píše, co se mu zamane. Blahopřeji.
Autorovi článku doporučuji prostudovat si nějaké materiály na dané téma.
Například:
http://www.belza.cz/charge/liion1.htm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pridavam se k nespokojenym komentarum - ten clanek je uplnej blabol, plnej polopravd a nesmyslu. Kdo o baterkach a nabijeci elektronice jen trosku neco vi, tak by tohle nikdy nemohl napsat. Pokud budete chtit konkretni rady co s tim, muzu pomoci.

Prosim o odstraneni a nebo uplne prepsani clanku, tenhle odpad nema na webu jako je CDR vubec co delat!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v noci je vetsi zima, takze to je pro nabijeni lepsi, zejo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor vůbec netuší, která bije...
- neví, co to je paměťový efekt, doporučuji prostudovat z nějakého důvěryhodného zdroje
(dochází k němu pokud je akumulátor vybíjen jen částečně a opakovaně na stejnou úroveň, nikoliv při nabíjení, autor to nejspíš zaměnil za přebíjení článku)
- neví, kdy se baterie zahřívá při nabíjení, nejspíš ani netuší, jak nabíjení probíhá
k zahřívání liion akumulátoru může docházet ve fázi proudového omezení, když je akumulátor vybitý. V konečné fázi (cca nad 80%), kdy je omezeno napětí a nabíjení probíhá menším proudem, k nějakému výraznému zahřívání už nedochází. Nabíjecí proud v konečné fázi nabíjení postupně klesá k nule (které ovšem nedosáhne, elektronika jej ve vhodné chvíli odpojí. Domácí úkol pro autora: zjistit proč)
z výše uvedeného je zřejmé, že pokud se telefon zahřívá při plně nabité baterii, nebude to od obvodů nabíjení nebo samotné baterie, ale nejspíš od vytíženého procesoru (spuštěné aplikace, synchronizace nebo aktualizace)

škoda, že na CDR vychází takto hrubě nekvalitní "články" chtělo by se říct až paskvily... co na to šéfredaktor?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V celém článku se odvíjí jedna chyba - lithiové baterie. Většině je jasné, že se jedná o lithium-iontové, ev. lithium-polymerové. Neřešil bych to, kdyby neexistovali i baterie lithiové.
Pozor, lithiové články (bez přídavku), ovšem nabíjecí nejsou a nabíjet se nesmí!
Neřešil bych to, kdyby se semtam nějaký jouda na krámě neukázal s lithiovýma tužkovkama, jestli na ně nemám nabíječku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.