CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k John Carmack vidí budoucnost v přenosné virtuální realitě a jejím užití mimo hry

"Představte si přenášení VR systému s sebou. Kdykoliv se můžete ponořit do výhod virtuální reality bez omezení a to kdykoliv a kdekoliv..." ; "Nyní jsme rádi, když se nám podaří držet headset při životě 15 minut, ale my chceme, aby si lidé mohli užívat i celé hodiny ve virtuální realitě" "Teprve až Oculus se začal dostávat více do povědomí pomocí displayů ze smartphonů, zprostředkování rozsáhlého zorného pole a senzorů pohybu s nízkou odezvou." "Jako ideální se jeví hry, kde se sedí někde v kokpitu, tedy vesmírné a závodní simulátory."

*** Hmmm tak to jako mluví o Oculusu ? Čekám rozhodně větší pokroky ,než to co vám už dnes zprostředkuje průměrný mobil s Google Cardboardem za 150 Kč ... Mimochodem momentálně je tahle lepenka jediným lidovým a tudíž skutečně rozšířeným VR zařízením .

Ale jsme stále na začátku a i v rámci Google Play chybí plnohodnotný (klidně i herní) software, kde by se VR prosadilo . Však dema dokáží pozitivně překvapit už nyní a pokud by telefony zvládly streamovat obraz z PC tak Oculus ztratí svoji fanouškovskou základnu ze dne na den .

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

No, ono problem gugl play je, ze tam neni zadny plnohodnotny software, jen jednoduchoucke apps ....
Osobne mi prijde nejake bloumani po ulici s nejakym headsetem jako naprosta kravina, takze mobilita je v tomto pripade celkem zbytecna. Dovedu si predstavit 3D modely nejakych galerii nebo treba pyramid, proste mist, na ktere se jen tezko clovek "podiva" v obycejnem 2D ....
O nejakem gugl cardboardu, to snad nemuze byt mysleno ani jako vtip ......

Ja VR headset povazuju za idealni 3D zobrazovadlo, obrovska viditelna uhlopricka, proste lepsi nez 3D televize nebo projektor ... a taky z toho nesmi bolet hlava, musi to byt prijemne ..... tohle udelat povazuju za VEDU ... ne si vystrihnout z krabice od bananu drzak hloupeho telefonu, to je tak usmevne az k placi, ze to nekdo mysli vazne ... viz treba ten uber predrazeny paskvil od samsungu ....
Vyrobit POHODLNOU virtualni realitu bude opravdu KUMST!!! Asi jedinou skutecnou konkurenci dnesni doby se tvari VR od microsoftu .... to asi jedine dela oculusu vrasky na tvari (ne cardboard VR .... lol, furt se tomu vtipu musim smat:o))) MS ma neomezene finance na takoveto "blbustky" a navic, narozdil od oculusu, uz dokazal v teto oblasti, ze "umi" a to bez velkeho povyku predem a z niceho nic a velmi razantne .... viz kinect. Takze je dost mozne, ze za par mesicu (nebo dni???) MS predstavi dalsi revolucni novinku, ktera oculus pohrbi .... mozna nakonec dojde na Carmackova slova a skonci zamestnany u microsoftu:o)
Pokud totiz vyrobi POHODLNOU VR a uvedou ji na trh za rozumnou cenu a okamzite (a ne roky tydlikovani oculusu, jak je to super, jak to vylepsujou a skutek utek - skoro mi to pripomina vyvoj DNF, takze aby to taky nedopadlo totalnim propadakem:o), tak muzou svet zaplativ VR, stejne jak kinectama (teda pokud to neudelaji exkluzivne jenom pro xbox, to by me fakt nasrali:)

Osobne si myslim, ze VR bude spickova technologie pro 3D filmy, 3D hry, strilecky atd .... proste 3D .... ta virtualni slozka pohybu hlavy se uplatni maximalne u nejakych simulatoru a dale simulatoru ruznych objektu, jak jsem psal na zacatku .... cili proste simulatoru:) Prakticky kazda 3D hra je pripravena pro 3D zobrazeni .... vzdyt to fungovalo uz pred 15ti lety u vsech directx her! Takze dost nechapu, co ten okulus furt kuti a resi ... prijde mi to, ze se snazi furt neco zlepsovat, zdokonalovat, pak prichazeji jine firmy, tak se snazi drzet krok a furt predelavat - pripadne mi to PRESNE jako vyvoj DNF, kde na konci vyleze uplna sracka .... meli oculus vydat uz pred dvuma rokama!!! Takhle jim akorat ujede vlak, stejne to nikdo nebude pouzivat mobilne a lozit s tim nekde po ulici! Jsou uplne padli na hlavu???!!!

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na hlavě první verzi Ocula a teď mám doma cardboard z Vietnamu .... ke smůle borců z Oculus Rift jsou už nyní zážitky zatraceně podobné , neli lepší právě na mobilu v katronu . Tam kde Oculus Rift řeší snímání Kinectem , tam Google Cardboard zapojil senzory v telefonu (gyroskop) , které v telefonu už máte a ani o tom mnohdy nevíte .
Bohužel i když to měl být zpočátku skutečně vtip , tak Google celé snažení Oculusu dokázal dohnat během několika málo měsíců do stavu použitelnosti při minimálních investicích ! Takže děkujme Oculusu za propagaci VR a Googlu zase za neortodoxní přístup - VR v podobě Cardboardu si totiž může už dnes dovolit každý . Oculus zatím stále jen zjemňuje displeje a řeší snímání celkové polohy hráče ....

Mimochodem 2D prohlídka nejen galerií na Cardboard samozřejmě už existuje ;) : Google APS -Cardboard - Tour Guide: Visit Versailles with a local guide.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Nevidel jsem ani jeden, ale jako sorry, s tim cardboardem to nemuzes myslet vazne ..... o jakem kinectu OMG mluvis? Verim tomu, ze udelat pohodlnou VR z ktere nebudou po 10ti minutach bolet oci a kde se hlavne ty oci nezkurvi, chce trosku vic nez kus krabice a nuzky ... navic k cemu je mi tam ten telefon? Na par stupidnich androidich her? A i tak tam bude lag jak cyp .... pri pripadnem pripojeni k PC tam bude lag aspon 2 vteriny ..... proste kravina. S podobnyma picovinama jsem experimentovali uz na skole v minulem tisicileti ....
Jedine s cim se da ten gugli nesmysl srovnat je ta totalni kokotina od samsungu (nejak se stale nemuzu ubranit dojmu, ze jde o vtip) ..... tam bude vysledna kvalita stejna, kompatibila lepsi, ale hlavne zlomkova cena ....
Az nekdo, patrne MS nebo oculus, prijde na to, jak udelat spravne ty cocky, vzdalenosti atd.., aby to nekurvilo oci a nebolela hlava, tak to pak samozrejme nejaky cinan obslehne .... udelat dnes par plastovych cocek a HD displej, to muze stat par stovek, ale musi to tam byt vsechno presne na desetiny milimetru a ne, ze se tam nejak vlozi hloupoucky telefonek, centimetr sem, centimetr tam .......

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Virtualni realita, virtualni realita.....

Virtualni realita je na dosah, prvni bezne dostupne 3D bryle na trhu behem nasledujicich nekolika tydnu, podpora ve stovkach her......

Reklama na VFX1, rok 1994 :-)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Sak taky to prislo, ale protoze z toho po 10ti minutach bolela hlava a lidi zacali svidrat, tak to moc velky uspech nemelo ...... vidis, uz 20 let se snazi tenhle neduh odstranit ..... proto se smeju a zvysoka chciju na lidi, co vubec dokazou myslet ten gugli cardboard vazne:o))))

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl jsem ani jedno , ale už soudím :D .... človeče ty jsi mi vzorek . Možná kdyby jsi zkusil alespoň jedno pak by jsi si sám na...l do huby ;) .
Divil by jsi se jak moc dokáže lidské oko být tolerantní k nějakému tomu centimetru nalevo napravo (plastový google cardboard ti umožňuje i ostřit a měnit rozteč mezi čočkami ) . Pohodlné to imho nikdy úplně nebude , protože displej z telefonu vždy budeš držet na nose i s gumovým pásem přes hlavu . Ideální stav se bude blížit starým lehkým watchmenům . Popravdě Google cardboardu chybí jediné - streamování videa do vlastního zařízení . A pokud znáž Oculus , tak víš , že i tady je odezva velká .... takže ? Prober se a nenech si namluvit , že zrovna Oculus je tím jediným pravým ;)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.