CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k K čemu slouží datová schránka a proč ji (ne)používat?

Mohu se, prosím, zeptat, kde jste přišel na tu nebetyčnou blbost, že nepřečtené zprávy se po 3 měsících samy smažou? Po třech měsících se smažou pouze PŘEČTENÉ zprávy, a to pokud nemáte datový trezor od České pošty (placený), nebo aplikaci třetí strany. Pokud už píšete článek, který může ovlivnit život tisíců lidí, alepoň si, prosím, zjistěte správné informace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim. Po 10-ti dnech se zpráva označí jako doručená a pak předpokládám, že se po dalších 90-ti dnech smaže. Úřad negarantuje nic, že by nepřečtená zpráva měla mít výjimku. Máte nějaký zdroj informací, že je tomu jinak?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si ještě jednou přečetl zákon a mystyfikoval jsem i já. Nepřečtená zpráva se po 90 dnech smaže, pokud jste se do DS po jejím doručení přihlásil. Pokud ne, nesmaže se. Doba uložení zpráv v datové schránce je stanovena prováděcí vyhláškou č. 194/2009 Sb., konkrétně v § 6. Platí, že od chvíle, co se do datovky přihlásí uživatel, který má k dané zprávě přístup, počíná běžet lhůta 90 dnů, po kterou je zpráva ve schránce k dispozici. Jinak by měla zpráva vydržet nejméně 3 roky, [§ 6 písm. c) vyhl. č. 194/2009 Sb.].

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je to tak a je to sviňárna. Kolik ty datové zprávy žerou místa? 00prd.
Takže v průměru při povinných datovkách pro všecny obyvatele ČR, kdyby byl úložný prostor zdarma, tak v průměru při 10 zprávách ročně každému občanovi, by stát musel zaplatit každý rok za 100TB úložiště. Dejme tomu 2xRAID, tak je to 400TB dat.

Na CZC mají 20TB disk za 10.000 Kč, takže by bylo potřeba 20 disků a stát by to ročně přišlo minimálně na 200 000 Kč, teda něco co je pod rozlišovací schopností jakéhokoli státu.

Prostě, kdyby datovky nebyly obyčejný podvod na občany a nemělo to sloužit jako malá domů České poště, tak měla mít datová zpráva trvanlivost na serverech minimálně 1 rok, ale klidně mohla mít i víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi moc netušíš kolik toho prosviští datovkou v takové středně velké firmě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si nainstalovat aplikaci Datovka (V podstatě takový Outlook.) a můžete si zprávy stáhnout pěkně k sobě.
Můžete si nastavit stahování jen hlaviček, abyste si "načasovali" správný den doručení (Pokud se na to vykašlete, tak stejně platí 10denní fikce doručení, jako u papírového psaní.), ale stejně nakonec stáhnete úplnou zprávu.
Datovka vám ohlídá vypršení razítek a certifikátů, takže si zavčas můžete zajistit přerazítkování a prodloužit ověřitelnost dokumentů a zprávy (Webové rozhraní DS toto nehlídá už jen proto, že v DS dokumenty ve zprávách vydrží těch nechvalně známých 90 dní.). Zde je třeba podotknout, že MVČR říká "Datová zpráva (pokud si ji uživatel uloží kompletní, tedy včetně obálky s elektronickým podpisem a časovým razítkem) nikdy v budoucnu neztratí platnost a nebude třeba ji nějak „přerazítkovávat“ ani jinak obnovovat.", ale na druhou stranu vypršením platnosti přestává být zpráva ověřitelná, tj. může vzniknout námitka o pravosti zprávy.
Když můžete mít dokumenty u sebe, dělat si vlastní zálohy a mít možnost si je číst i offline (např. v notebooku na cestách) pak mě vůbec nevadí, že dokumenty z DS zmizí za nějaký čas.
Jo a aplikace Datovka je zdarma...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt výhoda oproti papíru, který se jednou vytiskne, podepíše a pak platí třeba 100 let, aniž bych s ním musel cokoliv dělat. Mimochodem, to přerazítkování je zdarma? Protože pokud ne, je to jen další past na lidi, a nejsem tak naivní, abych věřil nějakému prohlášení MVČR o nekonečné platnosti zprávy - protože třeba za 5 let to taky může být úplně jinak a co potom s takovou zprávou s prošlým podpisem, že...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přerazítkování je zdarma.
Papír může shořet, být vyhozen, být zničen. "Nehody" se stávají. Stejně jako může být uložený soubor smazán či poškozen.
Papír má např. nevýhodu, že pokud chcete kopii, tak si musíte zaplatit za ověření. Datovou zprávu zkopírujete kolikrát chcete a kam chcete a všechny kopie jsou platné.
Každý způsob má nějaké výhody a nevýhody, ale DS se dají používat vůči orgánům státní zprávy zcela zdarma oproti papíru, který musíte dodat fyzicky (Tj. osobně nebo poštou) a to něco stojí. Navíc dle mého jsou DS mnohem lepší než se spoléhat na doručování prostřednictvím České pošty... Píšu o tom zde v jiném příspěvku.
Navíc většina lidí nemá se státní správou nějakou masivní komunikaci o stovkách zprávách. Například já řeším jednou ročně daně a tím to končí. To jsou 3 zprávy ode mě směrem ke státu. Od státu ke mě chodí tak maximálně výpis z ČSSZ o tom jak platím do důchodového systému a jaké mám přeplatky/nedoplatky a to samé od zdravotní pojišťovny. Kdybych o toto po 90dnech přišel, tak mě to netrápí. Pokud bych někdy měl nějaký soud týkající se podnikání (Protože DS jsou povinné zatím jen pro ty co nějak podnikají.) a s tímto spojené zprávy, tak mám 2 možnosti. Buď si je prostě ukládat a přerazítkovávat nebo si nechat udělat papírovou konverzi, která se sice platí, ale u takto důležitých věcí klidně zaplatím to, co jsem před tím díky DS ušetřil na čase, cestovném případně poštovném...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No aspoň že tak. Ale abych to považoval za smysluplně, musely by ty zprávy zůstávat ve schránce neomezeně a samy se i přerazítkovávat. Jinak to buď a) stojí peníze (musím jít kamsi na CzechPoint a nechat to vytisknout a orazítkovat fyzicky) nebo b) zase to vyžaduje nějakou pozornost, oproti papíru, který jednou založím a vytáhnu v případě potřeby až po letech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne 1 rok, ale minimálně do smrti + nějaká časová rezerva. Jestli má tahle blbost nahradit papírové dokumenty, měla by ve všech ohledech být minimálně stejně robustní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady čekat na nějaké reálné informace nebo přidanou hodnotu na základě osobní zkušenosti? Si se zbláznil? Jsi na CDR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lucaso: Ano jistě, "na CDR jsou vše podle vás jen výmysly vytažené z prstu." Pokud vám to tak přijde, zavolejte do kanceláře současné garnitury a zeptejte se, jak to tedy s tou datovou schránkou je, za jakých podmínek a které zprávy se tedy smažou po třech měsících. Zajisté se dozvíte ještě větší blbost, než za jakou považujete tento článek, nebo se nedozvíte vůbec nic :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za názor. Příště si na to dám pozor!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V článku píšete, že člověk s datovou schránkou ji musí používat povinně. Ano, je to tak a není to nikde moc zmiňované. Já jsem chtěl podat daňové přiznání a jelikož mám DS, tak jsem to chtěl podat přes ni. Ale prý jsem to podal blbě a že mám zavolat na FU. Tak jsem tam zavolal a dozvěděl jsem se, že jsem to podal ve špatném datovém formátu. Tak jsem navrhnul, že kdybych si s tím neporadil, že to donesu papírově na podatelnu. Načež mi paní sdělila, že kdybych toto udělal, dostal bych pokutu. A to ve výši 1000 kč. Loni to bylo dokonce za 2000 kč. A o těch pokutách se nikde nepíše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O pokutách se nikde nepíše, jelikož by to ještě před rokem ovlivnilo spoustu živnostníků. Vláda chce intenzivně hlídat malé podnikatele, "jako kdyby si krátili odvody na daních 20 let v kuse." Pak když člověk třeba neumí tolik s počítačem, a musí "povinně" přes datovku, to za mě taky není úplně ideál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu je vlastně ta datovka a celá digitální komunikace s úřady když i dnes když si podám žádost digitálně tak mi stejně za pár hodin volá paní z úřadu a chce domluvit schůzku a pokud možno co nejdříve, takže stejně na ten úřad musím jít a tak to můžu klidně udělat najednou hned při podání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. Úplně vyhozené miliardy k ničemu, ale to bychom od vlády Petra Fialy asi chtěli moc, aby nevymýšleli nesmysly

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vy děláte jako by vláda Petra Fialy vymyslela datové schránky. Datové schránky jsou tu už od roku 2009. Ne, že bych nad Fialou nějak jásal, ale vinit jej za existenci DS je nesmysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepadlo zde jediné slovo o existenci, ale o automatickém zakládání bez možnosti výběru. Udělat datovku povinnou nebyl nápad předešlých vlád, nýbrž si to odhlasovala Fialova vláda sama - bez souhlasu občanů nebo opozice. A to je klíčový konstrukt, na kterém tento problém stojí. Prosím nefabulujte něco, co jsem nenapsal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z věta "Úplně vyhozené miliardy k ničemu, ale to bychom od vlády Petra Fialy asi chtěli moc, aby nevymýšleli nesmysly" je obecná a není v ní nic o tom, že si stěžuje na povinnost DS pro podnikatele. Dále pak je zřejmé, že DS byly zřízeny proto, aby se minimalizovali náklady a čas jak ze strany státu, tak ze strany lidí, ale Češi jsou příliš konzervativní, takže k masivnímu využívání DS by u nás došlo až ta za 100 let, kdybychom byly jako poslední stát v Evropě stále používající papírovou formu komunikace. Když ne Fialova vláda, tak by k povinnému zavedení zavelela vláda po ní.

K větě "si to odhlasovala Fialova vláda sama - bez souhlasu občanů nebo opozice".
Fialova vláda to má občany odsouhlaseno. Asi jste zapomněl jak funguje parlamentní republika. Občané volí své zástupce, kterým tímto svěřují práci vést a rozhodovat místo nich o tom, jak bude stát, ve kterém žijí fungovat. V našem státě máme dokonce dvě uskupení, každé volené jiným způsobem, kdy jedno (parlament) tvoří zákony a druhé (senát) dozoruje... Takže takovýto mandát lidí odsouhlasil DS a pokud se vám to nelíbí, tak si stěžuje třeba na souseda, který volil lidi, kteří to nyní vedou.

Proč by měla zvolená vláda mít souhlas opozice? Vždyť to je hloupost týdne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale Češi jsou příliš konzervativní, takže k masivnímu využívání DS by u nás došlo až ta za 100 let, kdybychom byly jako poslední stát v Evropě stále používající papírovou formu komunikace." - a to by nějak zásadně vadilo čemu? Mimochodem, tady se bavíme o povinnosti, nikoliv možnosti. To je dost rozdíl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"to by nějak zásadně vadilo čemu?"
Jistě, mohli bychom také stále lézt po stromech a nikam se neposouvat... Ostatně naši zvířecí příbuzní jsou na to relativně dobře a bez nás coby Homo Sapiens (Kdy velmi pochybuji o vhodnosti použití slova Sapiens) by na tom byly ještě mnohem lépe...

Ano, bavíme se o povinnosti, kdy když to nenařídíte, tak se to neuskuteční, protože my Češi jsem vynikající ve vymýšlení důvodů proč něco nejde a proč se nám do něčeho nechce, ale že bychom ukazovali proč to není problém a proč je to dobré a jak překonávat překážky, tak to pardon, to bychom se zpronevěřili tradici, to my nemůžeme.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to někdo nechce používat, buď mu to zkrátka k životu nechybí, nebo s tím má nějaký problém. Nazývat vynucování něčeho, co spoustě lidí nechybí nebo to nechce, pokrokem je trochu pomýlené.

EDIT: Jinými slovy, pokud by to byl opravdu takový pokrok, lidi by to už dávno masově používali. Zatím to část subjektů používá dobrovolně a část prostě z donucení - takže to žádná výhra evidentně není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nařizování jsme tu měli a jmenovalo se to socialismus

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu je mi DS když stejně po elektronickém podání musím jít osobně na úřad a to ještě co nejdříve po tom podání, to nějak nedává smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo to taky je tak, že paní si přečetla zprávu a teprve na jejím základě vás požádala o schůzku. Kdyby jste tam šel osobně, tak byste nejprve podal žádost na podatelně a šel domů. Pak vám zavolá paní z úřadu a hurá, už tam musíte podruhé...

Datové schránky jsou zlo, protože lidé jsou pak moc líní a málo chodí a neumí si najít čas, kdy si museli v zaměstnání napracovat každou návštěvu úřadu, ale s DS už jen když je k tomu vyzve úředník...
(pro nechápavé - ironie)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic bych na podatelně nedával, ale s tím stejným vyplněným formulářem bych šel přímo k této paní, takže jediné co na tom bylo jinak je to, že vyplněný formulář byl na úřadě o neco dřív a vytištěný tou pracovnicí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.