CDR.cz - Vybráno z IT

KDE Connect: Chytrý přehled o telefonu z vašeho desktopu

KDE Connect - úvodní foto
Pracujte s počítačem a mějte přehled o svém telefonu – nebo naopak. Šikovná utilitka KDE Connect je zatím sice ještě ve vývoji, už teď ale její tvůrce ukazuje, jaké užitečné funkce nabídne. Oznámí příchozí hovory, stav baterie nebo umožní bezdrátově ovládat multimédia.

Pokud jste fanouškem open-source operačních chystémů a vlastníte i chytrý telefon s Androidem, mohla by se vám dnes představovaná aplikace KDE Connect od vývojáře Alberta Vaca velmi zalíbit. Dovoluje propojit počítač s telefonem a v prostředí operačního systému pak ukazuje nová oznámení v podobě příchozích/zmeškaných hovorů, sms zpráv a třeba i stav baterie telefonu.

Jelikož je zatím aplikace ve fázi vývoje, její možnosti jsou docela omezené a podporují ji pouze smartphony s Androidem 4.0 nebo vyšším, na počítači pak linuxové distribuce s KDE prostředím. Výsledná verze aplikace už by ale měla nabídnout mnohem přívětivější uživatelské podmínky a už teď věříme, že je na co se těšit.

KDE Connect - img

Albert vytváří utilitku pod záštitou Google Summer of Code, což je každoroční akce Googlu pro studenty programátory, kteří mohou získat stipendium za jejich úspěšně splněné programátorské projekty. Nápad aplikace KDE Connect je pak jednoduchý – propojit prostředí počítače s telefonem a ovládat tak jedno zařízení z druhého nebo mezi nimi snadno kopírovat data. Ve výsledku tedy máme přehled o dění na našem telefonu, ikdyž leží třeba několik metrů od nás. Role ale můžeme prohodit a telefon použít i jako bezdrátový ovladač pro přehrávaná multimédia na počítači. Nejlépe to popisuje níže uvedené video od samotného tvůrce.

Zatím nevíme přesně, jaká připojení lze ke spárování obou zařízení využít – USB kabel je samozřejmostí a podle autorova videa, kde jsou oba telefony připojeny pouze k Wi-Fi, bude telefon s počítačem komunikovat i skrze tuto bezdrátovou technologii. O Bluetooth zatím nikde zmínka nepadla.

KDE Connect - img2KDE Connect - img1

Spolu s prvními screenshoty a videem výše uvolnil autor i instalační soubor aplikace pro Android a rovněž i zdroj pro linuxový Git. Teoreticky bychom si tedy mohli KDE Connect vyzkoušet už nyní, avšak natěšení uživatelé hlásají problémy s aplikací, které nastaly i při naší snaze o její otestování. Nezbývá tedy než počkat na novější a stabilnější verzi, kterou autor zveřejní na svém blogu stejně, jako ty předešlé. Podle videa by měl ale KDE Connect zatím umět tyto funkce:

  • Oznámit nové či zmeškané hovory, SMS zprávy nebo e-maily
  • Zobrazit stav baterie telefonu
  • Přenést data ze schránky (kopírovat a vložit text)
  • Ovládat z telefonu přehrávaný obsah na počítači (přehrát, zastavit, další video aj.)

KDE Connect - img3

V budoucnu bychom ale mohli očekávat mnohem širší funkční nabídku a autor plánuje i podporu nižších verzí operačního systému Android, popřípadě i jiných desktopových. Nás ale aplikace velmi zaujala už nyní a pokud bude opravdu fungovat tak, jak slibuje sám autor, těšíme se na její vyzkoušení i na vlastních strojích. Propojit počítač s telefonem a mít tak přehled o nových notifikacích, vyřizovat textové zprávy, synchronizovat kontakty nebo použít telefon jako bezdrátový ovladač počítače – toho všeho bychom se mohli s KDE Connect jednou dočkat. Držme tedy Albertovi palce, ať v projektu Google Summer of Code uspěje.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KDE Connect: Chytrý přehled o telefonu z vašeho desktopu

Středa, 28 Srpen 2013 - 16:45 | Izak | zadny download pro windows tam nevidim, takze...
Úterý, 27 Srpen 2013 - 22:07 | corwin78 | Tak za toto palec nahoru. Doufám, že to dotáhne...
Úterý, 27 Srpen 2013 - 12:52 | disposable | Článok: Softvér A vie robiť B. Inteligentná...
Úterý, 27 Srpen 2013 - 10:48 | AndyF1 | Zase objavuju teplu vodu. My Phone Explorer of FJ...

Zobrazit diskusi