CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kdo je skutečný autor díla vytvořeného umělou inteligencí? Nyní se to vyjasňuje.

Je na čase takové nesmysly, jako autorské právo, prostě zrušit. Stejně to je do budoucna neudržitelný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Autorské právo mělo pro svůj vznik slušný důvod. Mělo chránit autory před těmi co na nich vydělávají. Kdysi dávno nedostal autor od vydavatele ani groš, pokud mu ten tu práci sám nezadal. Tudíž vydělával na cizí práci aniž by se s daným člověkem podělil o zisk. To že si někdo něco zkopíroval pro sebe, nebo na předchozího autora navázal aniž by se ho ptal či dokonce práva někdo skupoval a dědil či omezoval "uživatele" tam vůbec nepatřilo. Tohle (odměnu autorovi z případného zisku na jeho práci) mělo řešit autorské právo a ne to, co se z toho stalo dnes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak z pohledu člověka je autorem ten kdo zadal tomu AI co má vytvořit a jak má ten výsledek vypadat a následně to schválil... AI nemá vlastní vůli samo nikdy nic nevytvoří (pokud ano zažal bych uvažovat o tom že je živé). To že to vytváří na základě už existujíích výtvorů taky nic neznamená to platí i pro člověka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

autor je ten, kto platil naklady na prevadzku tej AI v case ked "tvorila". Jednoduche ako facka. Aktualne autorske pravo je kktina na ntu a terba ho zrusit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže autor je majitel cloudu, ve kterém je AI spuštěná? Takže když požádám ChatGpt, aby pro mě něco "vymyslel", tak autorem je Google? To bych mu měl platit, pokud ten "nápad" někde použiju? Tak jo, fakt jednoduché.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že ten co plstil provoz toho ai ho dal k dispozici někomu jinému tak těžko. Když mi soused půjčí kavír tak taky nebude autorem písničky co na něm já složím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten klavir ale tu pesnicku zlozil sam, ty si sa o to nijak nepricinil. Ked ti sused dal klavir a pesnicka vznikla v case, ked ho mas ty, tak majitel prav si ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.