CDR.cz - Vybráno z IT

Digitální pero Lernstift, které vám vylepší pravopis a krasopis již brzy dokončeno

perexdigip
V dnešní době se čím dál více spoléháme na počítače, proto už mnozí z nás zřídkakdy berou do rukou psací pero či tužku. Samozřejmě pokud ještě nejsou studenty, což je jiná situace. (I když...) V čím dál větší míře za nás opravují pravopisné chyby autokorekce počítačů. Přesto Němci začali vyvíjet digitální pero, které nás upozorní na to, že děláme pravopisné chyby, nebo když se odchýlíme k nepříliš čitelnému písmu.

Digitální pero Lernstift by se asi nejlépe dalo charakterizovat jako výukové psací pero. Využívá senzory pohybu, na sledování toho, co píšeme, a v případě detekce chyby (ať již ortografické nebo kaligrafické) nás upozorní jemnou vibrací.

Cílovou skupinou jsou hlavně rodiny s malými dětmi a školy. Pokud se celá věc uchytí, mohlo by být digitální pero Lernstift unikátním pomocníkem v rámci výuky psaní. Celý projekt se snaží vybudovat jakýsi most mezi klasickým písmem a dnešními možnostmi digitální technologie. Počítá se s tím, že si budeme moci vybrat mezi tužkou, plnícím perem a kuličkovým perem.

Uvnitř digitálního pera najdeme senzor pohybu, procesor, paměť, Wi-Fi a vibrační modul. Lernstift dále využívá linuxového systému.

digital-pen

Je známa již i bližší specifikace

Pro digitální pero byl zvolen speciální senzor pohybu, který kombinuje gyroskop s akcelerometrem. Pro optimalizaci rozpoznání pohybu byl přidán magnetometr.  Procesor je typu ARM, paměť má kapacitu 128 MB RAM. Rozpoznávací rychlost pro písmo je přibližně 20 ms na znak. Pomocí vestavěného Wi-Fi modulu se může Lernstift spojit např. s PC, chytrými telefony či dalšími digitálními pery.

digperopc

Zpočátku by digitální pero mělo být schopno korekce jen dvou jazyků, a to němčiny a angličtiny, další jazyky ale budou záhy následovat. Potěší, že mezi nimi je i naše rodná čeština.

language-lern

Dostupnost produktu

  • 1 fáze (srpen/září 2013)

20 až 100 kusů

- raná verze, která poslouží pro zpětnou vazbu

  • 2 fáze (konec roku 2013)

500 až několik tisíc kusů

- určeno pro sponzory získané pomocí služby Kickstarter

  • 3 fáze

(konec roku 2013 až Q1 2014)

- sériová výroba

Maloobchodní cena by mohla být odhadem kolem 190 dolarů (cca 3 800 CZK), kdežto pro sponzory Kickstarter kampaně něco mezi 135 až 150 dolary.

Na závěr je třeba říci, že i když je digitální pero zaměřeno primárně na děti ve věku pět až osm let, prakticky je určeno pro každého, kdo by si chtěl procvičit či zlepšit své schopnosti ohledně psacího písma.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Digitální pero Lernstift, které vám vylepší pravopis a krasopis již brzy dokončeno

Pátek, 19 Červenec 2013 - 14:44 | HKMaly | ... na upozorneni, ze jsem se odchylil k nepříliš...

Zobrazit diskusi