CDR.cz - Vybráno z IT

Litva postavila gigatovárnu Tesly, tak trochu. Elona Muska oslovila Minecraftem

Tesla chce ovládnout Evropu, plánuje už druhou pobočku. Kandiduje také Litva a za gigatovárnu bojuje skrze populární budovatelskou hru Minecraft. Svým výtvorem oslovila Elona Muska, který si originální poptávku nenechal uniknout.

Automobilka Tesla Motors, zabývající se výrobou a prodejem luxusních elektromobilů, v minulém roce odhalila své plány na expanzi trhu mimo Ameriku. Chystá se vybudovat v pořadí druhou gigavýrobnu a z hlediska marketingové strategie, upevnění své pozice a zrychlení výroby kvůli rostoucí poptávce se rozhlíží v Evropě. 

Enormní zájem projevili zástupci z Litvy a zvolili skutečně netradiční způsob. Přesvědčit Teslu se rozhodli prostřednictvím videohry Minecraft, v níž vybudovali precizně dotaženou virtuální továrnu.

Tesca Minecraft 1Tesca Minecraft 2

Čtyřicítka hráčů populární budovatelské online hry dokázala za pouhých 35 hodin vytvořit repliku výrobní haly, včetně solárních panelů a elektrických generátorů. Své dvě a půl minuty dlouhé video z virtuální prohlídky, detailně představující jejich model a přednosti geografického umístění, potom uveřejnili na serveru YouTube a odeslali Elonu Muskovi, CEO manažerovi společnosti Tesla Motors.

Ten pak na svém Twitteru vzkázal, že Litevci ví, jak si získat srdce Tesly. V soutěži je celkem desítka evropských zemí, jak se ale zdá, Litva vykročila správným směrem.

"Máme tým, který je schopen postavit virtuální továrnu za méně než týden. A dokázali bychom skutečnou továrnu s pracujícími týmy vytvořit během pár let," říká iniciátor projektu Vladas Lasas.

Dodává, že gigatovárna společnosti Tesla Motors pomůže výraznému růstu litevské ekonomiky a může potlačit emigraci mladých lidí do bohatších západních zemí Evropské unie. Pod jeho slova se podepsal i ministr průmyslu a obchodu Mindaugas Sinkevicius. 

Oznámení umístění druhé gigatovárny je plánováno na letošní rok. Ve hře je mimo Polsko, Maďarsko a Rakousko také Česká Republika, která by společnosti nabídla řadu benefitů (více v článku). Zda si jako druhé místo zvolí právě nás či Litvu, je ale zatím ve hvězdách. Minecraftové provedení Teslu srdečně zaujalo, a budeme proto s napětím sledovat, zda také rozhodne. 

Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Litva postavila gigatovárnu Tesly, tak trochu. Elona Muska oslovila Minecraftem

Středa, 8 Únor 2017 - 17:15 | DRK | Mně by spíš zajímalo jestli už dořešili dostatek...
Středa, 8 Únor 2017 - 08:19 | John Douberro | A to byl oficialni vladni litevsky projekt nebo...

Zobrazit diskusi