CDR.cz - Vybráno z IT

L'Oréal bude tisknout na 3D tiskárně lidskou kůži k testování produktů

Organovo 3 D Bioprinter
Výrobce kosmetiky L'Oréal Paris chce zrychlit proces výroby kůže z lidské tkáně. Řešením má být 3D tisk.

Francouzská kosmetická značka L'Oréal Paris netestuje své produkty na zvířatech od roku 2013, místo toho se spoléhá na prediktivní model založený na rekonstrukci lidské pokožky syntetickou cestou. Ve své podstatě si v laboratořích pěstuje vlastní kousky lidské kůže, které využívá k otestování zdravotní nezávadnosti svých produktů.

Organovo Loreal

Vědci v současné době pracují se živými tkáněmi pacientů, kterými je zásobuje plastická chirurgie ve Francii, z nichž se v laboratoři vypěstují použitelné vzorky. L'Oréal vyprodukuje ročně 100 tisíc vzorků kůže o velikosti 0,5 centimetrů čtverečních, což je dohromady 5 metrů čtverečních. Produkce obsahuje celkem devět různých druhů uměle vypěstované pokožky, včetně rozdílného stáří a etnického zařazení. Méně než polovinu vzorků firma využije pro své účely, zbytek prodává farmaceutickým společnostem. Přesná cena se samozřejmě neuvádí, ale podle údajů z roku 2011 stál jeden vzorek 62 eur.

L'Oréal vynakládá asi 3,7 % z příjmů ročně (cca 1 miliarda korun) na výzkum a vývoj. V padesáti zemích světa pro ni pracuje na 3800 vědců, kteří se neustále snaží o nové objevy na trhu s kosmetikou. Kromě toho stojí za zmínku nedávno vydaná mobilní aplikace Makeup Genius, v níž si žena může imaginárně vyzkoušet líčení s konkrétními produkty, aniž by musela doopravdy nalíčit.

Organovo Vzorek Jaterni Tkane

Vzorek vytisknuté jaterní tkáně

Firma chce v průběhu pěti let urychlit vývoj vzorků kůže a zautomatizovat jeho produkci, a proto se spojila se společností Organovo, která má L'Oréalu funkční vzorky kůže rovnou tisknout na 3D tiskárnách. Firma Organovo se sídlem v San Diegu se specializuje na trojrozměrný tisk lidské tkáně pro lékařské účely. V minulosti se zasloužila například o vytisknutí funkční jaterní nebo ledvinové tkáně. K tisku kůže použije zařízení NovoGen Bioprinting Platform, které obsahuje dvojici tiskových hlav - v jedné hlavě jsou lidské buňky a ve druhé hydrogel, který drží výsledek pohromadě.

Projekt bude probíhat současně v laboratořích Organovo a kalifornském výzkumném centru firmy L'Oréal, která získá na 3D tištěnou kůži exkluzivní práva, aby je mohla využít k testování volně prodejných produktů v péči o pleť. Organovo výzkum zase využije k tvorbě modelů tkání pro testování účinnosti léků na předpis nebo sledování chování chirurgicky transplantované tkáně.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku L'Oréal bude tisknout na 3D tiskárně lidskou kůži k testování produktů

Úterý, 7 Prosinec 2021 - 13:19 | Kaya23 | No snad se do budoucna nebude testování kosmetiky...
Středa, 20 Květen 2015 - 17:58 | Gath G | No vida, za padesát let bude Mlčení jehňátek...

Zobrazit diskusi