CDR.cz - Vybráno z IT

Mapa všech (nejen) dinosauřích fosilií, které lidstvo kdy vykopalo! Najdete ČR?

Paleo 5
Skupina nadšenců, potažmo vědců vytvořila interaktivní mapu celého světa, která velmi přehledně zachycuje všechny fosilie, které kdy lidstvo vykopalo. K nálezům poskytuje i řadu doprovodných informací.

Projekt Paleobiology Database je veřejná databáze paleontologických nálezů fosilií, které se kdy lidstvu podařilo objevit. Data shlukuje skupina nadšenců, kteří se rozhodli svoji fascinaci historií přenést do formy interaktivní mapy.

V současné době nabízí databáze prohlédnutí oblastí s celkem 1 324 935 nálezy z historických období od starohor až po čtvrtohory. Mezi jednotlivými érami lze snadno přepínat pomocí filtrů na spodní liště, která každou rozděluje ještě do bližších vývojových etap Země, jako karbon, juru, paleogén a další…

Paleo Uvodni

Filtry fungují skvěle i na jednotlivé formy života. Není tedy problém si navolit výhradně výskyty dinosauřích fosilií, popřípadě první nálezy mnohobuněčných organismů. Přepínat lze mezi kmeny, podkmeny, třídami, nadřády, řády až podřády. Nechybí ani funkce stratigrafie, kdy lze přepínat mezi různými zemskými vrstvami, ve kterých byly fosilie vykopány.

Paleo 4Paleo 3

Každý posun obrazovky aktualizuje výběr tak, aby odpovídal zobrazené ploše. Je tedy možné se zaměřit i na konkrétní stát, například Českou republiku. Oproti tomu nabízí interaktivní mapa i možnost převedení do superkontinentů (PannotiaPangea, ...) ve všech jejich podobách napříč celou zaznamenanou historií Země. Nálezy poté více odpovídají jejich původnímu úmrtí. 

Každý výskyt je možné rozkliknout pro bližší informace; včetně souboru, ve kterém se o nálezu píše. Uveden je autor, publikace i konkrétní pasáže.

Paleo 1

„Největší výzvou bylo především shromáždění všech publikovaných dat,“ tvrdí Matthew Carrano, přispěvatel do Paleobiologické databáze. „Žádný hlavní zdroj k čerpání informací není, a tak jsem trávil mnoho času v knihovnách, sháněl i četl dokumenty a extrahoval z nich podstatné informace, abych je mohl vložit do online databáze. Neskončíme, dokud budeme nacházet nové dokumenty a nové zprávy o dinosauřích fosiliích – za 17 let se tak ještě nestalo.“

Celou paleobiologickou databázi, případně jen určitý výběr dat, lze stáhnout k sobě do počítače pro vlastní výzkumné či taxonomické účely. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Mapa všech (nejen) dinosauřích fosilií, které lidstvo kdy vykopalo! Najdete ČR?

Sobota, 4 Březen 2017 - 10:08 | jsem Zpet | Ou, tohle asi tupým křesťanským kreacionistům...
Pátek, 3 Březen 2017 - 17:43 | HKMaly | ... vcetne paleontologu, protoze bych se nedivil...
Pátek, 3 Březen 2017 - 08:45 | George eLzyx | Teda, to muselo dát příšernou práci, a přitom...

Zobrazit diskusi