CDR.cz - Vybráno z IT

Máte starý telefon? Chrome ukončí podporu pro 32 milionů uživatelů Androida

Společnost Google se rozhodla ukončit podporu pro populární prohlížeč Chrome na zařízeních se systémem Android Jelly Bean. Tento systém je podle Googlu již 6 let starý a nedokáže například čelit aktuálním bezpečnostním hrozbám.

Každá aplikace v Google Play má uvedeno, jaká je minimální verze systému Android, potřebná pro plynulý provoz aplikace. Z tohoto důvodu jsou některé aplikace určené jen pro nejnovější verze systému, kdežto u stěžejních aplikací Androidu by se očekávalo, že budou dostupné i ve starších verzích tohoto systému.

Jako takovou stěžejní aplikaci lze zajisté považovat i populární prohlížeč Chrome, který má v současné době v minimálních požadavcích uvedenou verzi Android Jelly Bean.

Operační systém Android ve verzi Jelly Bean byl představen již v listopadu 2012. To znamená, že na trhu se smartphony se pohybuje tato verze operačního systému již plných 6 let. Nyní se však ve zdrojovém kódu objevil náznak blížící se změny. Podle XDA Developers by měl Chrome nově být podporován až od verze Android 4.4 KitKat.

Tato změna se však z pohledu průměrného uživatele zdánlivě ani neprojeví. V reálu bude ukončení podpory vypadat tak, že uživatelům s Androidem ve verzi Jelly Bean zůstane stávající verze jejich prohlížeče. Tato verze však již nebude obsahovat různé novinky ani bezpečnostní opatření.

Podle statistik postihne tato změna 3,2 % zařízení, což v přepočtu na uživatele činí zhruba 32 milionů uživatelů. Verze Kitkat je prozatím používána na 7,8 % zařízení.

To je nespíš i důvod, proč prozatím nebude podpora této verze ukončena. Pokud však klesne množství uživatelů s tímto OS na zhruba 30 milionů, dá se očekávat, že bude ukončena podpora i pro Kitkat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Máte starý telefon? Chrome ukončí podporu pro 32 milionů uživatelů Androida

Pondělí, 15 Říjen 2018 - 12:56 | ondra1 | Tohle mě na tom štve. Člověk zresetuje starší...
Čtvrtek, 11 Říjen 2018 - 08:10 | japkoslav | Nepůjde aktualizovat, co jiného.
Středa, 10 Říjen 2018 - 23:29 | ondra1 | Mě by zajímalo, jestli ukončení podpory znamená,...

Zobrazit diskusi