CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Mexiko vytiskne za pomoci 3D tisku celou obytnou čtvrť, půjde o světový unikát

By mě zajímalo, jak chtějí 3D vytisknout elektrické rozvody vč. izolace

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jak chtěj tisknout nosné zdi, překlady, traverzy, stropy ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti se tiskne jen obvodová zeď, tj základová deska, límec, strop, všechny "dodělávky" atd tisknout takto prostě nejde. Popravdě je daleko jednodušší a nejspíš i levnější použít prefabrikované panely. Jediná výhoda 3d tisku betonu je, že si můžu vymyslet relativně libovolný tvar těch stěn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Panely zas tak výhodné nejsou, jak to ostatně známe i od nás. Je potřeba je k sobě svářet, takže to vyžaduje lidi s kvalifikací. Na staveniště je musí dopravit těžká technika a ta je potřeba i při stavbě. Takže pro malé stavby, jako je tato, se moc nehodí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prefabrikovaný panel ve vždy jednodušší a levnější na výrobu než něco pomalu nanášet po vrstvách (a ideálně ještě hladit zvenku). plus mají obvykle i lepší mechanické vlastnosti díky ocelové výztuži, která jde do 3d tisku dostat jen v malých rozměrech a musí se tam dodávat během tisku...
Mimochodem Těžkou techniku budou potřebovat tak jako tak jen u těch panelů ne tak složitou a drahou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen si zapomněl na náklady na dopravu, jeřáb atd... Kdyby ty panely byly takový zázrak, tak se z nich pořád staví. Už za komančů se v 80. letech vědělo, že to žádný zázrak není a že by bylo potřeba přejít na jinou technologii. Ovšem obrovská setrvačnost těch podniků tomu bránila.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně u 3d tiskárny tohle všecko nepotřebuješ co.. A z betonových prefabrikátů se staví furt a nějakou dobu ještě bude. Prosímtě přestaň už zase mluvit do něčeho čemu evidentně nerozumíš...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, vypadá to na promo akci cemexu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.