CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft: Windows 8 a tablet Surface jdou do prodeje

Microsoft-Windows8-users-logo
Velký den pro Microsoft s dnešní půlnocí právě začíná. Do prodeje míří nejen jejich nová verze operačního systému Windows 8, ale také hardwarový počin pod známým označením Surface.

O půl dvanácté newyorského času byla zahájena tisková konference k příležitosti oficiálního uvedení operačního systému Windows 8 a tabletu Surface na světový trh. Tedy přesněji: prodej osmiček určitě celosvětově (140 trhů a ve více než 37 jazycích), Surface pouze ve vybraných zemích - USA a Kanada fyzický i online prodej, a pouze jako online prodej v Austrálii, Číně, Francii, Německu, Hong Kongu a ve Velké Británii. Celou konferenci jsme se pro vás snažili sledovat živě a nabídnout vám prostřednictvím videostreamu z naší redakce aktuální informace. I když jsme oproti americkému přímému přenosu začali úmyslně o půl hodiny později, Microsoft nás konferencí trochu zklamal. Přes náš rozpačitý začátek jsme nakonec museli naše spontánně smluvené vysílání soustředit na souhrn dostupných informací, protože Microsoft skutečně konferenci pojal jen jako oficiální uvedení svých výrobků na trh. Žádné novinky se bohužel nekonaly, nové skutečnosti například okolo Surface s Windows 8 PRO prozrazeny nebyly. I tak nás sledovala necelá stovka diváků po celých 90 minut, což nás nesmírně moc potěšilo a moc vám za to děkujeme.

steve-ballmer-microsoft-windows-8

Nabídka Windows 8 

I když ceny jednotlivých verzí jsou relativně podobné s těmi startovními v roce 2009 u Windows 7 (OEM) – Windows 8/ Windows 7 Home Premium za +-2000 CZK, Windows 8 PRO / Windows 7 Professional +-2900 CZK, uživatele asi nejvíce zaujme speciální nabídka upgrade na Windows 8 PRO ve formě elektronické distribuce licence za necelých 800 CZK. Ta je aktivní od dnešního dne až do 31. ledna 2013, je omezena maximálním počtem pěti licencí (upgrade licencí) na jednoho uživatele, a mohou ji využít uživatelé systémů Windows XP SP3, Windows Vista nebo Windows 7. Pokud jste si však v nedávné době zakoupili či plánujete zakoupit, konkrétně tedy v období od 2. června 2012 do 31. ledna 2013, počítač s předinstalovaným operačním systémem Windows 7, možná by vás mohl zaujmout levnější upgrade na Windows 8 PRO, který vyjde po přepočtu na cca 390 CZK. Důležité je asi dodat, že tato speciální nabídka se nevztahuje na očesanou edici Starter. Více informací a možnost objednání získáte na tematické stránce Microsoftu.

upgrade-windows8Windows 8 PRO

Co se týče informací okolo Surface, zde budeme velmi struční. Informace o ceně RT verze a finální konfiguraci si můžete přečíst ve Vaškově již dříve publikovaném článku. Více informací skutečně v předchozích hodinách nevyplynulo na světlo světa. Je to trochu škoda, v tomhle ohledu byla konference Apple v úterý přeci jenom bohatší. Na druhou stranu Microsoft odprezentoval svůj tablet poměrně energickým a vtipným způsobem, což určitě za zmínku stojí. Ostatně na záznam celé konference se můžete podívat na tomto odkazu.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft: Windows 8 a tablet Surface jdou do prodeje

Sobota, 27 Říjen 2012 - 00:34 | Richmond | http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 13:06 | Waffer47 | Prosim vas a jak je to s programem downgrade z 8...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 12:48 | xvasek | LOL, taky jsem se chtěl podívat a Silverlight. To...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 10:25 | maruširi | http://2.bp.blogspot.com/-ZWVhjrI4XuY/T7pHIUbgwlI...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 08:54 | corwin78 | Není to komentované video někde ke shlédnutí? Tam...

Zobrazit diskusi