CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft zavede oficiální nativní podporu RAR a 7-zip pro Windows 11

Zdroj: Shutterstock

Uživatelé se mohou radovat, protože vývojáři společnosti Microsoft oficiálně oznámili, že Windows 11 budou nativně podporovat oblíbené formáty jako je RAR, gz, tar či 7-zip.

Tento týden probíhá očekávaná vývojářská konference Build, kde společnost Microsoft představuje své novinky pro uživatele a vývojáře. Pro běžného uživatele se může zdát, že se vývojáři společnosti Microsoft zabývají především umělou inteligencí, a do jisté míry je to skutečně pravda.

I na konferenci Build se to prozatím dost točí okolo umělé inteligence, ale zazněla zde i jedná novinka, která potěší celou řadu uživatelů. Microsoft totiž oficiálně potvrdil nativní podporu Windows 11 pro komprimované soubory typu RAR. Doposud museli totiž uživatelé využívat aplikace třetích stran, přestože jsou dnes archivační programy prakticky nutností. 

Zdroj: Shutterstock

V praxi se bude jednat o open-source řešení založené na libarchive, který se stará o čtení a zápis komprimovaných souborů. Ještě lepší zprávou je, že nativní podpora se nevztahuje jen na RAR, ale i na další populární formáty, jako je tar, gz nebo 7-zip. Mluvčí pak uvedl, že na rozdíl od aplikací třetích stran by měl Windows 11 nabízet „vylepšené funkce“.

Bohužel prozatím není známé datum konkrétního uvedení nové funkce, ani zda bude funkce nasazena plošně pro všechny uživatele nebo jen pro uživatele ze Spojených států amerických. V nejbližších dnech má ale přijít velká aktualizace Windows 11 a není vyloučeno, že v ní nová funkce bude obsažena.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft zavede oficiální nativní podporu RAR a 7-zip pro Windows 11

Čtvrtek, 25 Květen 2023 - 10:33 | xWing | A bude sa dat aj pakovat v tych formatoch, alebo...
Středa, 24 Květen 2023 - 13:36 | ANDREW | ... zajimave, je to par dni co bylo psano ze...
Středa, 24 Květen 2023 - 12:23 | RedMaX | Libarchive neumí zapisovat RAR, jenom číst. Je to...

Zobrazit diskusi