CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoftu unikla část zdrojového kódu Windows 10

Vývoj operačního systému si žádá velkou trpělivost vývojářů a spolupráci s výrobci hardwaru. A právě výrobci hardwaru zapříčinili to, že menší část zdrojového kódu Windows 10 unikla na internet.

Když se vyvíjí open-source software, tak vás žádné úniky kódu netrápí. Jsou zkrátka veřejně dostupné a každý si s nimi může dělat, co chce, v rámci možností licence. U proprietárního softwaru tomu tak není, výrobci si svá know-how střeží, jak nejlépe umí. Jakmile však musí sdílet svá data s nějakou třetí stranou, stává se, že citlivé informace vyplavou někde v hlubinách internetu.

To se stalo právě Microsoftu. Na portálu BetaArchive, který sdružuje opravdu velké množství vývojových verzí různých softwarů, se objevil zdrojový kód Windows 10. Tedy jeho část. Konkrétně šlo o Microsoft‘s Shared Source Kit a Windows 10 Mobile Adaptation Kit. Mimo jiné byly na portál nahrány i neveřejné testovací verze Windows 10.

Windows 10 Mobile Adaptation Kit je software, který slouží k běhu Windows 10 mobilních zařízeních. S největší pravděpodobností se pomocí něj odlaďují jednotlivé verze systému na konkrétních zařízeních. Součástí Microsoft‘s Shared Source Kit byl kód k ovládání Plug-and-Play, USB a WiFi, a specifickou část jádra OneCore pro procesory ARM. 

Není to však poprvé co, se něco podobného stalo. V roce 2004 se na internet dostal zdrojový kód Windows 2000, který se na internetu dá stále najít. V neposlední řadě unikl i kompletní zdrojový kód k Windows NT 4.0, na jehož základě dokonce vznikl i open-source systém OpenNT.

Samotný únik Microsoft potvrdil. A potvrdil taktéž, že za únik může nějaký z OEM výrobců, se kterými spolupracuje, konkrétní však nebyl.

Zdroje: 

Pavel Štrobl

#Externista #CSharp #Microsoft #IoT #Mobilní_technologie #ARM #Elektromobilita #Alternativní_paliva #Old_games #DOS #Student #Burgery

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoftu unikla část zdrojového kódu Windows 10

Úterý, 27 Červen 2017 - 13:06 | Pan_Filuta | Zdravím, já tomu rozumím že unikl jen "...
Úterý, 27 Červen 2017 - 12:15 | Max Devaine | Jako že celý win, silně ořezaný, se vejdou do...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 12:07 | Pan_Filuta | Jen doplním že šlo o méně dat: The folder itself...
Pondělí, 26 Červen 2017 - 11:45 | Max Devaine | Jen doplním, že šlo asi o 32TiB dat a na zmíněném...

Zobrazit diskusi