CDR.cz - Vybráno z IT

Telefon jako skládačka realitou: Google ukázal jak na to, výroba může začít

nepřehlédněte
motorola project ara 1
Pomalu přestává sloužit baterie a vlastně ani procesor už nedostačuje pro nové aplikace. Co s tím? Vyměníte součástky za jiné a zařízení je jako nové! Google nyní zveřejnil detaily k modulárnímu projektu Ara, díky němuž si složíme telefon kousek po kousku.

Přibližně půl roku po představení nevšedního projektu Phonebloks přichází Google s první verzí svého MDK pro vlastní projekt s názvem Ara. Module Developers Kit ukazuje potenciálním výrobcům možnosti a základní parametry projektu tak, aby došlo ihned od začátku k jakémusi sjednocení a standardizaci vyráběných bloků. Modulární telefony tím získávají zřetelnější podobu a jejich výroba může brzy začít.

Projekt Ara je vizí mobilních telefonů vytvořených tak, aby si je mohl uživatel snadno složit dle vlastních představ. Základem bude pevný skelet s konektory, na nějž bude uživatel snadno připojovat potřebné bloky přidávající funkce jako fotoaparát, konektivitu, baterii, nebo výkonnější CPU. Výhledově si tak s pomocí konfigurátoru kdokoli vytvoří unikátní zařízení a v případě potřeby snadno požadovaný blok vymění za jiný.

MDK jasně ukazuje, jak Google vidí základní rozdělení trhu s modulárními telefony. Připravených je několik velikostí základní desky s šasi, k níž bude uživatel moduly připojovat. Ukázány jsou i jednotlivé varianty možností propojení modulů a různorodost jejich poskládání, viz obrázek níže.

Obsáhlý dokument popisuje mimo jiné tvar bloků, konrétně třeba podmínku, že je nutné vytvořit každý modul s 1,5mm zahnutím rohů a jejich základna musí být vytvořena z konkrétního materiálu, kterým je díky vhodným vlastnostem hliník (6061). Jsou zde však definovány i nejrůznější výjimky, jako třeba zdravotní senzory, které nemusí přesně zapadat do těla zařízení, ale mohou vyčuhovat.

Bloky budou na místě držet zabudované EPM magnety, takže by měly bez problémů držet na místě i bez složitých mechanizmů navíc. Dobrou zprávou je také zmínka o faktu, že "běžné Android aplikace na Ara zařízeních budou fungovat".

Bude zajímavé sledovat, kolik výrobců se do tvorby vlastních modulů pustí. Přeci jen by nebylo dobré, kdybychom na trhu měli spoustu různých bloků s výkonným CPU, ale žádný s větší kapacitou operační paměti, nebo odpovídající baterií. Uvidíme, zda se v nejbližších dnech dočkáme oznámení prvních reálných produktů od výrobců mobilního hardwaru.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Telefon jako skládačka realitou: Google ukázal jak na to, výroba může začít

Pondělí, 14 Duben 2014 - 13:52 | DRK | Osobně bych dal řednost modulárnímu notebooku....
Pondělí, 14 Duben 2014 - 13:48 | DRK | "kdy uz lidi maji po krk oskliveho a...
Pátek, 11 Duben 2014 - 13:57 | Max Devaine | A říklá tvá věštecká koule i to, jaká bude letos...
Pátek, 11 Duben 2014 - 12:32 | xvasek | ...kdežto kdyby úplně to stejné udělal milovaný...
Pátek, 11 Duben 2014 - 01:21 | BTJ | Myslim, ze gugl zahajil novy gugl glass:o) Cili...
Čtvrtek, 10 Duben 2014 - 17:51 | Radek Liška | Konečně se to blíží, obrázek "Valid Endo...

Zobrazit diskusi