CDR.cz - Vybráno z IT

Seznamte se s Motobotem - robot od Yamahy řídí motorku jako člověk i v 200 km/h!

Vypadá jako návštěvník z budoucnosti, jehož hlavním koníčkem je řízení motocyklu. Motobot od společnosti Yamaha na stroji pomalu vypadá, jako by se jednalo o živého řidiče. Technologie z vývoje robota pomohou vylepšit motocykly budoucnosti.

Výrobce sportovních motocyklů uvedl na výstavě Tokyo Motor Show překvapivou technologii. Robot s názvem Motobot je schopný řídit jakýkoli motocykl bez nutnosti úprav na jeho konstrukci. A nebude to jen líná rekreační projížďka - řídit zvládne v rychlosti 200 km/h. 

V tuto chvíli je robot ve fázi prvního funkčního prototypu. Vše funguje, robot řídí, jen jsou z bezpečnostních důvodů na motocyklu přichycena pomocná kola, aby v případě chyby nedošlo k pádu.

Jak lze spatřit na videu, kde se objeví i legendární Valentino Rossi, výsledek vypadá úchvatně. Futuristický vzhled robota vše jen umocňuje.

Nebojte, o požitek z jízdy nepřijdeme

Inženýři společnosti Yamaha nemají robota jen na hraní a za celým projektem je samozřejmě hlubší myšlenka. Technologie a know-how, které při tvorbě Motobota získali poslouží při tvorbě nových podpůrných systémů pro motocykly budoucnosti.

Yamaha

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Seznamte se s Motobotem - robot od Yamahy řídí motorku jako člověk i v 200 km/h!

Pátek, 30 Říjen 2015 - 12:44 | maruširi | Z titulku jsem čekal, že bude řezat zatáčky na...
Pátek, 30 Říjen 2015 - 09:35 | Begy | mnom na videu sotva překonal 100km/h a podle...

Zobrazit diskusi