CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nové herní notebooky s Ivy Bridge a nVidia Kepler od MSI

MSI ani zadarno nejhorsi znacka furt se kazi divim se ze jeste vubec existujou

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No nevím moje GT729 mi dennodenně slouží a táhne jí na třetí rok. Je to výkonný, tichý a netopí to. Problém s prasklým pantem naštěstí loni během 14 dnů vyřešili. Pravda víko a povrch je z kompozitů a žádný blikátka to naštěstí ještě nemá...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"TruStudioPro" Pomóóc :D Ale sem to, včetně blikátek zapadá, stejně tak "killer" síťovka, která je přinejlepším k ničemu...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

U té "killerky" bych nebyl tak krutý v hodnocení. Souhlasím s vámi, že aktuální stav je trochu diskutabilní, ale koncept je to zajímavý. Co jsem se o to kdysi dávno trochu zajímal, pokud si dobře vzpomínám, je to vlastně síťovka s vlastním procesorem, operační a flash pamětí a jakýmsi originálním firmware. Takový malý soběstačný stroječek v jednom velkém stroji -> počítači. Jako koncept se mi to IMHO docela líbí, ale jestli to má nějaký přínos/efektivitu, to vážně netuším. Máte s tím nějaké osobní zkušenosti, či nečetl jste někde něco k tomu?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak rozdíl tam samozřejmě je. Síťový subsystém je neávislý a může reagovat pružněji, lépe. Rozdíl v latenci je mnohonásobný z hlediska čísel, ovšem ta čísla už jsou tak malá, že je nám to vcelku jedno. Najdou se situace, kdy to něco přinese, ale není to jako nahradit integrovanou grafiku samostatnou. Těžko se to stručně vysvětluje, tak snad postačí říci, že zkušení hráči si toho všimnou, ostatní to nepoznají, nebo jim to degraduje vlastní síťová infrastruktura třeba takového switche za 300 korun nebo ADSL internetu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

sice OT, ale nemáte v redakci nějaké zmínky o "konci" samsungu (tiskáren) ? Sháněli jsme do půl roku starého zařízení Samsung toner a v celé ČR není jediný kousek a jelikož je to velmi akutní, tak jsme volali na různá místa. A z několika míst nám bylo nenápadně naznačeno,že se už taky nemusíme dočkat.. Třeba ED má datum dodání někdy v červnu a ještě to prý není určité...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokusím se zjistit a pošlu vám to soukromou zprávou, popřípadě o tom napíšu nějakou krátkou aktualitu. :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se autor podíval na recenze notebooku ve světě a nebo už i u nás (třeba zde http://extranotebook.cnews.cz/msi-gt70-prvni-herni-notebook-s-ctyrjadrem...), možná by si udělal i jiný subjektivní názor, který zatím zakládá na jedné osobní negativní zkušenosti. Přikládám to ale mladické nezkušenosti.

Recenze na GT70 je odkazována výše. Recenze na model GT60 vychází dnes v aktuálním čísle časopisu Computer, kde získal ocenění Palec Computeru s vyjádřením „Extrémně výkonný notebook, který uspokojí i náročné hráče“.

Jestli autor jediný rozdíl spatřuje v matném LCD, pak vřele doporučuji doplnit zkušenosti s aktuálními modely herních notebooků MSI, jejich recenzemi v mnoha médiích (zahraničních i našich), případně návštěvu očního specialisty.

Redakci CDR tímto nabízím modely GT60/GT70 k otestování a recenzi a utvoření si vlastního názoru na to, jak má či nemá herní notebook vypadat.

Okomentovat by se zde dalo v podstatě vše, od naprostých technických nesrovnalostí (GTX 670M není Kepler) až po subjektivní zaujatost, ale byl by z toho zbytečný flame.

Pro fakticky správné informace bych vás odkázal spíš na váš sesterský web Deep In IT (www.diit.cz), kde zpráva o nových herních noteboocích MSI vyjde taky.

Richard Sláma - MSI

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

recenze jsou jedna věc a zkušenosti druhá a to je kámen úrazu značky MSI (notebooky). Naše firma tuto značku radši už ani nenabízí. Už i Acer je na tom lépe. Od zpracování až po jednání se servisem a to je možná největší slabina MSI. Ještě když to dělala Penta, tak to ušlo, ale teď... Sem tam se notebook ztratí na cestě, ale uhrazena nám byla jen cena notebooku ale OS ne, protože jsme si měli prý licenční štítek před odesláním do servisu sundat, atd atd... A to nemluvím o těch super ventilátorech chlazení, kvůli kterým to tráví více než 14dní v servise už během prvního roku používání.
Prostě MSI notebook nikdy více a recenze můžou říkat co chtějí..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Buďme konkrétní: O které modely notebooků se jedná? Nebylo by totiž fér míchat dohromady všechny modelové řady a notebooky za 13 a 30 tisíc. Netvrdím, že to musí být tento případ, stavím jen na předpokladu.
Co se týká servisu, naše informace i osobní zkušenosti jsou naprosto opačného rázu, nechci zde vést žádnou plamennou válku, která stejně nic nevyřeší a strávíme nad ní hromadu času. Nechci bez znalosti konkrétní situace řešit jeden negativní případ. V případě nespokojenosti jste ale mohli kontaktovat přímo zastoupení MSI. Případně s uživateli i zákazníky denně přímo komunikujeme zde www.facebook.com/msiczech

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

je pravda, že většina problému byla s notebooky do 15.000, ale velké problémy nám udělala i řada GX (přesný model si nepamatuji), opakované reklamace, stejné závady, ve finále vrácení peněz zákazníkovi, který notebook více něměl, než měl, i když byl majitelem. Vím že se to stát může u každé značky, ale u MSI toho bylo vážně moc. A pokud výměna ventilátoru trvá 14dní - 3 týdny, tak si o takovém servisu udělá obrázek každý, kdo dokáže vyšroubovat alespoň 6 šroubků.. Takhle služba pro zákazníka nevypadá. V některých případech jsme kontaktovali kde co,ale zbytečně.
Servis HP máme "za rohem" a dost často máme notebook z opravy už během pár dní...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Autor se na recenze ve světě nedíval, protože pak by (podvědomně) opisoval tyto recenze, a vlastně nemusel nic psát, protože v čem by se to lišilo? Takto jsem vi zal k ruce pouze tiskovou zprávu MSI a roky zkušeností.

Začnu u Keplera. Ne, neměl jsem notebook, ne, nepátral jsem. Pokud se v tiskové zprávě MSI píše "nejnovější grafikou NVIDIA GeForce GTX 670M", očekávám, že je skutečně nejnovější, a ne, že je to remake 4 roky starého propadáku. Ale pravda, nedošlo mi to - kdyby to byl skutečně Kepler, tak je to pravděpodobně zmíněno několikrát v tučném fontu, protože je to krásně znějící marketingový termín.

A navážu zkušenostmi - zmíněný GX740 jsem měl za ten půlrok asi několik týdnů. První, co jsem řešil, byla skutečnost, že notebook s logem "Windows 7" měl nainstalované Win XP - nějak jsem to neřešil a nahodil cracklý Win7. A pak jsem začal řešit, že se to přehřívá, ale že je to měsíc staré a ani to nemůže být zanesené - ale nebylo to tak, že čip se smaží a chladič je studený - tady žhnul celý notebook, chlazení nestíhalo na plné čáře -> reklamace -> žádná změna.. Co se mi nelíbilo, byl použitý materiál - ani nevím, jestli plast, nebo skutečně hliník, ale bylo to kartáčované a nechutné na dotek. Červený plast byl pak opravdu levný druh hnusného plastu s vyblitou barvou. Kryt displeje byl měkký, displej lesklý s ne zrovna lichotivými pozorovacími úhly. Vtipné bylo, že originální cd s ovladači v mechanice drnčelo, ostatní cd ne, přitom mechanicky bylo naprosto vpořádku. Že by alergie na vlastního výrobce? Nepochopil jsem ani baterii, její celkové rozložení - byla přes půlku šířky, ale zato trčela ven, takže tím vznikal dost neforemný tvar, který se dost blbě dával do originálního batohu MSI. Nakonec i s batohem, který sliboval ochranu, spadnul z asi metrového stolu ošklivě rohem na zem pokrytou linem. Namísto, aby cokoliv prasklo jako správný tvrdý a kvalitní plast, tak se vše krásně zdeformovalo a prohnulo - roh se slisoval, jako by byl z alobalu, multimediální panel byl katapultován. Kupodivu notebook stále fungoval a jeho chladící neschopnost pád ani nezhoršil, ani nezlepšil. Nakonec po tomto pádu přišla v pořadí třetí reklamace kvůli chlazení, kdy servis stále nevěděl, co s tím, a došlo k vrácení peněz. Tuším, že teď má kamarád nějaký HP DV7, který na tom s tím chlazením o moc líp není a s pevností taky ne - HP na tom není o nic líp od doby, co začali výrobu přesouvat do Polska :-(

A měl jsem v ruce i jiné, které si nepamatuji, jsou to takové ty zkušenosti, když vidíte, že to mají kamarádi, a že jim něco nejde. Jeden byl nějaký CX610 nebo 670, nebo tak něco, a měl WinXP a zaboha jsem na něj nemohl naládovat všechny ovladače ani z CD, ani z webu MSI, pulka hardwaru byla ohlášena jako neexistující. Jeden známý měl něco s kulatým plastickým logem MSI, které se po nějakém čase nošení v batohu pěkně vytisklo na LCD displej díky velmi pevnému krytu. Většnia známých, co MSI měla, byla nucena do dvou let koupit něco jiného, protože notebook těšně po záruce zdechnul. Znám spoustu lidí, ale neznám nikoho, kdo by měl MSIčko starší 3 let. Zato mám kamarádku, která má ASUS, kterému táhne na 10 roků, já mám malé Fujitsu do školy, které to se mnou nemělo na gymplu vůbec lehké a přesto už mu běží 4. rok života (a nový adaptér, protože milionkrát smotaný původní kabel už nebyl přenosu energie schopný). Dokonce teta má Acera s topícím Turionem, kterému táhne na 8. rok. Přitom je to Acer z éry, kdy Acery byly ty nejhorší notebooky. Ano, je to humus plast, je to měkké, má to lesklý mizerný display, mikrofon hned vedle klávesnice, nepřístupné a slabé chlazení, ale stále funguje a stále je denně nošen do práce a z práce. Třeba to CX6*, proti němu horší byl už fakt jenom ten Acer, ale ten jde teď sakra nahoru. Jejich řada TimelineX má nechutnou výdrž na baterku při slušném hardwaru a aniž by musela baterka trčet ven, navíc i ta kvalita se zlepšuje - už ty plasty aspoň nevržou.

A není to jen u notebooků - s kompy jsem začínal před 11. lety, měl jsem tam MSI K7N2 Delta2-LSR a nějaký Sempron.. Deska aktuálně slouží u kámoše v záložním počítači pro FB atd. Funguje do dnes - je to deska ze zlaté éry MSI, kdy MSI byla špičkou ve svém oboru. Pak se něco zvrtlo a někdy před pěti lety to začlo jít do háje a desky MSI se staly velmi nepopulární. A poslední 2-3 roky se mě MSI marně snaží přesvědčit, že je tam, kde bývalo. A mě stačí jen podívat se na omalovánky zvané UEFI BIOS, nebo třeba i desky série Sniper, které sice vypadají krásně tématicky, ale všecko mi to přijde jako tvořené pro malé děti - nábojnice v chladiči, blikátka v notebooku, pardon, ale HRY v BIOSu?

Když pak kouknu na takový ASUS - ten mě za posledních 11 let nezklamal ani jednou, jedné desce táhne na 8 let, druhé na 6 let, třetí už asi taky oslaví třetí rok. A namísto "nových" desek MSI, kde jsem neustále řešil nějaké padání a zamrzání, faily atd, tyhle šlapou bez chybičky. Jo, možná ta M2N-MX, ta občas řekne, že Overclocking failed, ale neni to deska určená pro přetaktování a zdroj v té sestavě je taky katastrofální, takže problém je možná tam. Aktuálně už několik let na www.PCPoradenstvi.cz/forum stavíme počítačové sestavy - tak 200 jsem složil vlastnoručně, zbytek je spíše "design komponent", ale jsou to sestavy v rozsahu 0-4 let, které z 99% fungují bez problému, viz zpětné uživatelské reference, které máme. A valná většina z nich běhá na deskách ASUS, protože s nimi prostě máme jen ty nejlepší zkušenosti - asi nejpovedenější UEFI BIOS, slušné ceny, slušné příslušenství, líbivý design, dostatečně dimenzované chlazení a léty prověřená stabilita.

A když se vrátím zpět k notebookům - jakou chybu má ASUS ROG (G*) série? Já vím o jedné - nejsou tam k dispozici téměř žádné Radeony. Jinak je to vesměs dokonalý herní notebook se stylovým a líbivým designem, velmi dobře vymyšleným a funkčním chlazením. Je ale fakt, že cenově byl obvykle nad modely MSI, ale řekněme, že pokud má být šasi kvalitnější a pevnější, chlazení větší a účinnější, nějaké finanční prostředky navíc to stojí, vnitřní hardware ja pak obvykle pro všechny výrobce stejně drahý. Pravdou je, že MSI bylo vždy odvážnější a když ASUS uvedl GT550M, MSI přišlo s nějakou GT555M..

A pokud jde ještě o design, takové ASUS Lamborghini - stylový design a ledky na správném místě, ty GT a GX od MSI jsou osvětlené jak pouťový autodrom :-)

Notebooků na testy jsem moc neměl, ale co jsou to vlastně testy? To co vidíte všude na internetu je, že se vezme notebook a projedou se benchmarky a který notebook plivne větší čísla, dostane větší medaili. Výkon GT70ce neupírám, ale to není zásluha MSI - to jen vzalo hotové komponenty a dalo je do krabičky. Já tedy hodnotím tu krabičku. Pokud něco testuji (viz recenze Aceru S3 na DIIT, která byla redakcí do značné míry upravena a bude pravděpodobně znovu uvedena v původním znění zde na CDR), pro mě neexistuje něco, jako klinické podmínky. S S3kou jsem chodil dva týdny do školy, skutečně jsem jej používal ke skutečným úkonům. Ano, dělal jsem na tom záměrně psí kusy, jako hraní her nebo rendering a šílený multitasking, ale to bylo hlavně pro demonstraci, jak jsou takové testy nesmyslné a nicneříkající.

Pokud nám tedy půjčíte GT70, nebo cokoliv, nečekejte, že tam bude otestováno 30 různých her v různých nasteveních s interaktivními grafy a porovnávání s konkurencí - desítky jiných recenzí otestovaly grafické jádro v tomto směru a všechny další testy by měly dopadnout stejně. Žádný z nich ale neotestoval žádný skutečný provoz, protože kdo si dnes kupuje herní notebook? Studenti, kteří smaží na přednáškách. Notebook nejen přenáší, ale přenáší ho špatně, v batohu, ještě napůl zapnutý. Šasi a deska jsou vystavené enormní zátěži, display osobně poznává spoustu nových učebnic a skript, HDD Gsensor stále uklízí hlavičku, chlazení saje prach ze zadní stěny batohu a snaží se dochladit zapečenou GeForcku, která se stále ještě vzpamatovává z toho novýho Metra 2033.
Na dvoudenním testu notebook vždy oslní, ale po týdnu, dvou, si začnete všímat jeho chyb, nedostatků, samozřejmě i kladných stránek, kterých moc není. Pokud nový MSI GT70 dokáže, že je to kvalitně zpracovaný notebook, tedy zařázení za téměř 40 000 korun, na kterém nenajdu nesedící plast, přečnívající odlitek, trhací se šroub, hučící hlazení, nestíhající uchladit Core i5 na plním taktu, chaotické vnitřní uspořádání komponent, tunu bahnosoftwaru a podobné blbosti, pak napíši, že se jedná o skutečně skvělý notebook.

A když už jsme u té zaujatosti - proč neexistuje téměř žádný notebook MSI s grafickými kartami Radeon? To jsou vážně tak špatné?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vážený pane Bohuňku, od žurnalisty bych očekával především nezaujatost, nestrannost a především informovanost a přehled v oboru, protože vaši tvorbu a názory budou (podvědomě) čtenáři pravděpodobně přejímat... Argument typu "recenze nečtu, protože bych pak moc věděl a raději napíši zprávu jen podle tiskové zprávy" mi na věrohodnosti nepřidá ani za mák. Pokud jste měl v plánu napsat newsku o nově uvedených produktech, pak samozřejmě vystačíte s tiskovou zprávou a já nebudu ani v nejmenším protestovat. Pokud ale do textu míníte vložit vlastní invenci, očekával bych, že bude podložená jistými zkušenostmi a možností přímého srovnání. Tedy argumenty a fakty. Tímto dlouhým textem jste měl bohužel pouze utvrdil v tom, že máte zakořeněný (případně před lety převzatý) stereotypní názor, který nemáte snahu měnit a odmítáte připustit dokonce i možnost, že byste se mohl mýlit. Bohužel přehled o tom, jak to s testy chodí, v podstatě nemáte. Pokud se domníváte, že ostatní redakce píší testy a recenze na základě dvoudenních zkušeností s produktem, kdy na tom "jen proženou benchmarky a opíší vypadnutá čísla", pak by mě zajímala reakce právě oněch redaktorů z Computeru nebo ExtraHardware, ExtraNotebook či dokonce vašich kolegů z Deep in IT. Asi byste s argumentací moc neobstál. Jsem si téměř jistý tím, že hardware MSI (ať už notebooky nebo špičkové komponenty), ale nejspíš ani jiné značky, vám coby redaktorovi za poslední dva roky rukama neprošel. Střílíte od boku, dopouštíte se sám toho, před čím varujete - přejímáte názory a nemáte vlastní podložený zkušeností. Příklad? MSI žádnou sérii Sniper nemá. Omalovánky UEFI BIOS? Prosím? Viděl jste Click BIOS II? A to, co se o něm píše? Velmi pravděpodobně ne, že? Je mi líto, ale pokud nebudete číst a sledovat, co se kolem vás v oboru děje, riskujete, že budete se svými několik let starými názory zkrátka a jednoduše pozadu a ujede vám vlak a možná časem budete působit úsměvně. Zkusme to tedy změnit. Co říkáte? Nabídka na otestování GT60 výhledově stále platí. Rád se nechám překvapit. Nebudu vás přesvědčovat o tom, nakolik je z mého pohledu vaše představa o testování lehce naivní a rozdíl v testování v batohu a nošení notebooku s sebou... To je zkrátka vedlejší. Metodika je čistě na vás. A pokud byste pochyboval o tom, kdo že si to dnes kupuje herní notebooky, poradím vám, že je dobré zapátrat právě v komunitě, která se tím zabývá. Co se obrátit přímo na hráče? Co třeba Grunex.com? Jako žurnalistovi vám nemusí být vše vlastní a s názory všech stran se rozhodne nemusíte ztotožňovat. Musíte být ale schopen si informace sehnat, nejlépe z několika zdrojů a umět s nimi pracovat a přetavit je v nějaký objektivní výsledek (ať už pozitivní nebo negativní). Jde mi o objektivitu a ne o subjektivní zaujatý komentář...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, s tou deskou jsem to zmotal, ta patří ke Gigabytu, který má stejně pošramocenou pověst, drží se dál od notebooků, ale zase strká prsty do zdrojů. Ale ten BIOS neobhájíte - minimálně ta první verze, jo, horší byl vážně jen ten UEFI od Gigabytu s raketkou.. Druhá verze to nespasí. Jinak mne ASUS UEFI v EZ modu přijde dostatečně jednoduchý - co víc potřebuje nezkušený uživatel, kromě základního soupisu a nastavení bootování? A ten zkušený nepotřebuje, aby to bylo ultrajednoduché.. Ale dát do BIOSu hry, no to je teda gól, a ten internet to samý - jde hlavně o to, že BIOS je stále nebezpečné místo, kde se dá hodně věcí zkazit a klidně i zničit, a mělo by to být místo hnusné, plné červených varování, kam běžný uživatel nepoleze.. Ale to je jen taková polemika. Víte, já jsem zlý člověk. Když mě někdo 10x zklame, bude mít opravdu hodně těžké přesvědčování, že to dal do pořádku.. To znamená, že pokud za poslední 4 roky umřely mým známým 2-3 roky staré notebooky značek MSI, HP, Acer nebo Sony, tak když se mě ptaj, jakej si maj koupit novej, tak to obvykle už není MSI, HP, Acer, ani Sony. Pokud Vás takovýto důsledek překvapuje, pak asi nevím, čím dále argumentovat. A MSI bylo moc dobré, a pak zklamalo tolikrát, ať už to byl notebook, deska, nebo grafika, že jsem od něj prostě upustil a ano, jsem skeptický ke všemu novému, vše to do začátku dostane pověst z minulosti a musí mě přesvědčit. Ovšem každý další pokus byl nějakým způsobem špatný, z poslední doby to byly třeba hry v BIOSu, jejichž význam jsem dodnes nepochopil. Nejnovější MSI notebook jsem doposud v ruce neměl. A kdybych se z pozice zkušeností, které mám teď, rozhodoval mezi ASUSem a MSI, mám vcelku jasno, po čem bych sáhl. Ale ano, pokud nám GT60 půjčíte, nechám se překvapit. Ale stejně se nedovím to hlavní - zda vydrží naživu alespoň 3 roky. Což mě vede na otázku směrem k Vám - jaké máte s MSI zkušenosti Vy? A zkuste se vyhnout PR řečím a na férovku řekněte, zda máte NTB MSI, taháte ho denně sebou, a jsou mu více, než 3 roky.. Případně zda máte známé, atp... Ono u hráčů je to dost diskutabilní - za 3 roky už je notebook tak starý, že je stejně nutné nahradit jej výkonnějším, a tak jim to výrobci ulehčují, aby se nemuseli rozhodovat, a vyrábí NTB tak, aby po záruce klekly. Ale zařízení za 40 000 by nemělo být "spotřební zboží"...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych nechal diskusi otevřenou pro další čtenáře, a proto vás oba poprosím, abyste svou diskusi přesunuli pokud možno někam jinam. Osobní napadaní zde rozhodně není přínosem.

Vaše vlákno jsem upravil (očesal o odkazy na konkurenci a od přímého osobního napadání). Prosím tedy, pokračujte v potencionální diskusi někde v soukromí. Nerad bych zde diskusi čistil nějak více, popřípadě hůře zamykal. Není mi to moc příjemné. Děkuji za pochopení!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já používám mechaniku dokonce častěji než 2x měsíčně. :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.