CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft chce portovat nové universální aplikace z Androidu i z iOSu

Microsoft dlouho držel informace pod pokličkou. Pod kódovým názvem „Projekt IslandWood“ se dlouho skrýval opensourcový nástroj pro portování iOS aplikací do Windows Apps.

První zmínky o plánované možnosti spustit přepracované Android/iOS aplikace i na Windows 10 byly zmíněny na BDC (Build Developers Conference) počátkem tohoto roku. Windows Bridge pro iOS, nynější název projektu - nástroje, se v uplynulých málo hodinách oficiálně představil a jeho celý zdrojový kód je k dispozici na GitHub

Windows Bridge pro iOS umožní vývojářům vytvářet jak Windows 8.1, tak Windows 10 aplikace. Později (ještě) v tomto roce by se měla podpora rozšířit i o mobilní platformu (ARM). Microsoft k aktuální vývojové verzi nástroje dodává, že jde o první veřejný náhled a jednoznačně se nejedná o konečnou podobu. Vydání jako opensource je jasným signálem směrem ke komunitě, že je zde zájem o jejich příspěvky do kódu, testování, reporting chyb či i komentáře k tomu, jakým směrem se dále vydávat.

Microsoft hodlá uvolnit první finálku Windows Bridge pro iOS zhruba na podzim, tedy společně s veřejnou betou Windows Bridge pro Android. Ta je v současné době k dispozici jako Technical Preview a bohužel pouze na pozvání. V tomto ohledu se sluší dodat, že Windows Bridge pro Android je aktuálně limitován na portování čistě do mobilních aplikací, iOS odnož se chystá pokrýt portování hned od začátku napříč všemi zařízeními – PC, tablety i telefony.

Oba nástroje se do budoucna chystají vytvořit pro vývojáře takové prostředí, ve kterém budou moci snadno a rychle „přenést“ své aplikace z Androidu či iOSu do podoby universální Windows aplikace. Faktem je, že by pohodlné a funkční nástroje mohly pozitivně urychlit a nastartovat obchod s universálními aplikacemi, které jsou pro startující éru Windows 10 důležitou (ekonomickou) součástí.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft chce portovat nové universální aplikace z Androidu i z iOSu

Žádné komentáře.