CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nehovoříte cizími jazyky? S krabičkou SIGMO jich umíte 25!

A bude to mit alespon tak dobry slovnik jako google translate nebo jeste horsi?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to nějak nezdá. Tolik revolučních technologií v jednom. A v jazycích které pro to ani nemají základní podporu. V češtině je docela problém najít spolehlivou technologii na převod textu na mluvený (tím myslím srozumitelný a příjemný) přednes. Rozpoznávání přirozené řeči od náhodných osob s různými přízvuky či vadami řeči a to ještě v hlučném prostředí - to je v češtině vyloženě Sci-fi. A teď se to musí ještě správně přeložit - ani to dnes zatím příliš dobře nefunguje (stačí použít nějaký překladač na anglicky psanou stránku - to se zasmějete).
Podle mě to co nabízí je jenom externí zvukovka přes Bluetooth a vše ostatní bude nějak zařízeno přes cloud v nějakém datacentru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Google glass budou snimat jak dotycny hejba pusou , krabicka to doladi a bude :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Rozpoznávání přirozené řeči od náhodných osob s různými přízvuky či vadami řeči a to ještě v hlučném prostředí - to je v češtině vyloženě Sci-fi."

Hrubou silou to jde i pro češtinu velmi dobře, Google to se svým překladačem a jeho konverzačním módem předvedl už lety (koukám, že je to něco přes 2 roky, kdy jsem psal o podpoře češtiny v androidím Google Translate http://www.svetandroida.cz/okamzity-preklad-konverzace-v-google-translat...)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo v článku to je. Ale video ukazuje klasicky Angličtina -Japonština a nikde ani na You-Tube není příklad fungující s češtinou. Ten fonetický překladač z Japončiny do Angličtiny je už velice dlouho a funguje i přes obyčejný telefon, nebo se o tom alespoň někde psalo. Zkoušel jste ten překlad osobně? A s jakými výsledky?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zkoušel jsem ten překlad v roce 2011 osobně, angličtinu a češtinu i tu korejštinu, jak je uvedeno v článku ;). Blbnuly s tím i moje děti (v té době 4 a 6 let) a v pohodě jim to rozumělo.

V praxi jsem Google Translate využil i u zákazníka před rokem na ruštinu (kterou nevládnu), ruští uživatelé říkali pojmy ze svého oboru a hned jsme měli odpovídající anglický překlad. Osvědčil se nám i Google Goggles (aplikace, kterou je možné cokoliv vyfotit a ona provede analýzu, detekuje čárové kódy, loga, OCRkuje texty a umí je přes Translate přeložit), když na nás v programu vypadla nějaká hláška v azbuce, stačilo ji vyfotit mobilem a hned jsme měli překlad. S jinými jazyky to ale fungovalo hůře, je vidět, že na ruštinu byl asi tlak kvůli Sergeji Brinovi ;)

Takže současná podoba Google Translate a dalších služeb je už poměrně dobrá, ale nelze očekávat, že by se v budoucnu dál zdokonalovala stejným tempem. Teď totiž stačilo přidávat hrubou sílu, což je proud řešení umělé inteligence, který se objevil jednak kvůli zklamání nad neúspěchy teoretických cest (už ve 40. letech minulého století se předpovídala skutečná inteligence v řádu let) a pak logicky díky nárůstu levného výkonu. Tento přístup má ale svoje hranice, nad ním už je skutečné pochopení problémů umělou inteligencí a jejich řešení na téhle úrovni, na to si ale ještě počkáme (ani největší optimisté už radši nedávají odhady, historie je poučila ;))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za informace. To jsem nevěděl. Asi si budu muset pořídit mobil s Androidem. Na ten můj - který mi jinak zcela vyhovuje (Omnia2 s Win Mobile 6.5) už bohužel několik roků nikdo žádný kloudný program neudělal. Poučení pro budoucnost - už nikdy telefon s windows :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No já právě po 3 letech s Androidem přešel zase zpátky k Windows (předtím jsem taky měl WM, resp. PocketPC na XDA I, XDA Wizard, ... ;)), protože potřebuju, aby telefon fungoval a nemám čas ho pořád ladit a řešit problémy.

Jak je to s podporou těchto Googlích služeb na Windows Phone 8 ale netuším. Třeba YouTube je těžký boj, MS udělal pěknou aplikaci, kterou Google odmítl a nakonec museli jako oficiální uvolnit webový frontend k mobilní verzi. Naštěstí existují alternativy jako YouTube HD, ale asi to ilustruje přístup Googlu ke konkurenci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

By v Google museli byt padly na hlavu, aby vzhledem k tomu, co na Google neustale zkousi Microsoft neoplaceli stejnou merou.

Jinak zacinal jsem na WM2003, potom WM6.5 a ted Android, WP7 i 8 jsem jenom zkousel a ani trochu me to nepresvedcilo, Android je o generaci jinde, ale chce to vybrat slusnej telefon, protoze tim, ze je Android open-source, tak se to strka i do kdejakyho krapu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Telefon nezachrání, když je systém problematický, a to jak v teoretické rovině (přílišná otevřenost, kdy aplikace můžou dělat bordel), tak v praktické (chyby v open source knihovnách, ponechávané z důvodu zpětné kompatibility v API atd.) Měl jsem Nexusy, trochu do toho jako vývojář vidím a běžným uživatelům bych už tak Android nedoporučoval. I cenově telefony s WP silně konkurují, takže zejména pro méně náročné uživatele (nebo ty, kteří vědí, co chtějí a co jim stačí), je to dobrá alternativa na zvážení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Převod textu na mluvený a mluveného slova do textu v čj funguje dlouhé roky, viz spin-off ze ZČU - www.speechtech.cz. Rozpoznání hlasu, syntéza řeči. K tomu vhodný překladač z čj/do čj a není téměř co řešit (samozřejmě až na ten přízvuk, srozumitelnost a okolní hluk :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemůžu si pomoct, ale tohle je v podstatě jen HandSfree ne??

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že se to drží v ruce :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ROFL

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rikejte mi pesimista a ze hned neco odsuzuju o cem nic nevim, ale ani se nebudu namahat dal patrat jak to funguje a rovnou reknu, ze je to <|>vina, ktera nebude nikdy v realu fungovat!
Leda snad, ze by existovalo neco jako decaptcha team v Indii a sedelo tam 100tisic indu se znalosti nekterych tech jazyku, to pak jo:o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To s těmi Indy by mohlo fungovat. Ale ty poplatky za službu by asi byly vysoký. I když to člověk nemusí potřebovat tak často, pak by se to mohlo řešit mikroplatbami.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A v dalsi generaci bude mit pristroj tvar rybicky, ktera se vklada do ucha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rybička do ucha? Zní mi to povědomě. V kterém filmu to bylo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.