CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nová legislativa EU nařídí výrobcům telefonů umožnit výměnu baterie

A je to tu zase - zákazem spasíme svět. Ať si každý koupí, co mu vyhovuje. Ony ty integrované baterky mají jednu výhodu. Výrobce garantuje, že zařízení bude fungovat do konce záruky a kvalitu baterky si musí hlídat lépe než u samostatné, kde ji jednoduše vymění a náklady napálí subdodavateli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně pevnější mobil. Pokud by měl být stejně pevný i s otevíracímí zády, bude silnější a těžší - nebo se vrátíme k 3000 mAh baterkám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako pokud to projde, tak to z pohledu konstrukce a uspořádání komponentů znamená návrat 20 zpátky. Jako by nestačilo, jak EU v každém odvětví stále více a více zaostává za USA a Čínou, to opravdu z nás bude skanzen?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vidim mozny problem s vodotesnosti, takhle slepene to nechteny pad do vody vydrzi. S vymenitelnou baterii bude tohle nejslabsi misto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle v podstatě zlikviduje telefony splňující IPX8, protože se výměnnou baterií prostě nepůjde udělat telefon s takovým stupněm odolnosti proti průniku vody. A samozřejmě to bude mít vliv na celkovou pevnost telefonu. Telefon, který je komplet slisovaný a slepený dohromady prostě má úplně jinou pevnost oproti telefonu, který se dá snadno rozebrat. Navíc rozhodně to bude mít negativní vliv i na tloušťku toho telefonu, protože to znamená další mechaniku a další vrstvu plastů navíc. Tedy pokud to projde, můžete se se současnou podobou telefonů rozloučit a současně můžete počítat s tím, že prostě řada zajímavých modelů se na trhu EU prodávat nebude. A vy pokud si jej seženete, tak vám jej nikdo nebude servisovat. Takže je to opravdu změna k lepšímu?
Dnešní telefony výměnu baterie umožňují, pouze si to zákazník musí zaplatit. Ta možnost tu je, to nemůže nikdo popřít.
A podobné je to i laptopy. Tam chtějí také vracet ty vycvakávací baterie, když jsou nyní baterie uvnitř v těle? Tam to taky zásadně ovlivní konstrukci, především dnešních tenkých laptopů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ze jsou dneska lidi zavisli na mobilech, to je celkem znamy, ale to s tim vsichni lezete i do vany? ;)

Ja z toho mam smiseny pocity. Na jednu stranu je urcite spatne, pokud do takovych veci nekdo keca. Kdyz to bereme ciste z hlediska vlastnosti, to by mel teoreticky vyresit trh. Ale resi? To fakt nikdo nechce vymenny baterky? Podobne jako nikdo nechce malej matlafoun? Ja ano, idealne oboje. Pred deseti lety to nebyl problem. Kdyz jsem se dival naposledy, par mesicu zpatky, nasel jsem na nasem trhu presne jeden model, kterej se da povazovat za malej, ale vymennou baterku uz taky nema. Muzu byt opravdu takovej exot? :)

Dalsi vec je potom nejaky ekologicky hledisko, aby se zbytecne nevyhazovaly veci, ktery by jeste v pohode mohly fungovat, ale zrovna vymena baterky v servisu uz se financne nevyplati. Pokud je to spravne, coz si netroufam hodnotit, tak bez natlaku to zjevne nepujde, protoze krome par nadsencu je to vsem naprosto ukradeny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tiez by som chcel maly mobil ale neexistuje. Tiez som nechcel vyhodit plne funkcny a dostacujuci mobil s 4/32 giga pametou koli baterke, vymena v servise za 70 eur, ten mobil novy stal 130. Musel som si pracne baterku (15€) vymenit sam (a kupit par veci na vymenu). Za mna radsej srobovaci mobil ako kedysi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobry, uz jsme dva, jen tak dal. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vodotestnost nie je len o tom, ze ides s telefonom do vane, mne sa stalo napriklad, ze mi telefon spadol do vody z lode a bohuzial nebol IP68, takze smolik. A ked potrebujes pouzit telefon za dazda, tak ta zvysena odolnost sa tiez dost hodi.
Co sa tyka trhu, tak ten bohuzial funguje naozaj tak, ze to o co je maly zaujem je proste vytlacene na okraj zaujmu vyrobcov. Ty a par dalsich moze tuzit po vymennej baterke a malom telefone, ale bohuzial nie ste vacsina, ani len dostatocne velka skupina, aby sa vyrobcom oplatilo nieco pre vas vyrabat, resp. take telefony tu su, len nie od applu a samsungu.
Co sa tyka pohladu na ekologiu, tak tam by som to skor riesil zakazom patentovania si oprav (pravo na opravu), aby si vyrobca nemohol urcovat kto a s akymi dielmi bude jeho zariadenie opravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti ked mi mobil spadol do vody, tak som v prvom rade rychlo odpojil baterku, mobil rozobral a vycistil. Teraz ked mi spadne do vody, tak budem cakat az mi baterka v spolupraci s vodou znici vsetky obvody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V sucasnosti, ked mas IP68, tak take blbosti neriesis :) Oklepes, utres a ides dalej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový argument neberu. Třeba takový Samsung S5 měl výměnou baterku a IP67.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s tou lodou je extrem a tipujem, ze taketo mobily budu existovat a na ne bude vynimka. Kvoli dazdu nepotrebujes nijak extra ochranu. Pad do vody/wc v pohode zvladali aj stare Nokie. Dal si dole zadny kryt, vybral baterku, nechal vyschnut a isiel dalej. Tie dnesne vysoke ochrany su viac marketing ako relana potreba pouzivatelov.
Co sa tyka trhu, tak nemas pravdu. Ludia nevedia, co chcu a je to o marketingu, ktory ludom povie, co chcu a nie oni sami. Dnes sa vymyslaju nezmysli, lebo vyrobcovia naskocili na nezmyselne krate cykli vydavania novych modelov. Musia stale nieco menit, lebo naco by potom bol novy model, ktory nic neprinasa. To sposobuje, ze dnes su casto inovacie len pre inovacie(aby marketing mal co propagovat u noveho modelu), nie preto, ze to pouzivatelovi nieco nove prinesie/vylepsi/ulahci. Pozri sa co prinosne priniesli mobily za poslednych par rokov?
Je to vidiet vsade. U aut, notebookov, telefonov,...
Toto je dobry krok. Pravo na opravu sa tiez riesi a tam to nieje take vypukle, lebo tam je hlavne o Apple, ktory to fest limituje. Problem pri oprave je skor v tom, ze je kvoli konstrukcii dnesnych mobilov narocna(tenke a lepene) a tym padom aj draha. Toto je najvecsi ekologicky problem. Toto nariadenie to zmierni. Ja som plne za.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Tam to taky zásadně ovlivní konstrukci, především dnešních tenkých laptopů."

To by teda byl opravdu průser. Možná i konec světa.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je zase jedna z věcí, u kterých váhám. Opravdu nemám rád nařízení a méně směrnic je lépe, ale výměnu baterií vítám.
Obavy o vodotěsnost bych uklidnil. Mé tři poslední telefony jsou vodotěsné a ten současný je jediný, u kterého výměna není trivialitou.
Nejdříve to byl Samsung Xcover, 3550. Zadní kryt se dal otevřít pětikorunou. Pravdou je že odflákli výrobu a mechanicky se začal ke stáru rozpadat. Dohledávání přesných informací a nebo jen přesný model je dnes dost naprd, ale měl by být IP 67
Poté Evolveo Strongphone, tuším X2. Opět, vodotěsný s vyměnitelnou baterkou. Btw softwarově nejhorší ze všech. Domnívám se, že Evolveo nemá ani UX, ani QA tým a nikomu je nikdy nedoporučím. Konstrukce je ale odolná a zadní kryt drží dobře, ač se dá otevřít rukou. Prý IP68
Nyní jedu na CATu B40. Ten jsem zatím neotevíral, zezadu je dvanáct malých šroubků s hvězdičkou. Tak snad s vyměnitelností také počítali. Dle prodejce IP69

Vše klasické telefony s hodně silnou baterkou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a teraz si porovnaj rozmery tych mobilov, ktore si menoval s nejakym modernym smartphonom (samsung, iphone, xioami,...). To co si vymenoval su rugged phone a tam naozaj nie je problem kvoli ich vacsim rozmerom spravit aj vymenitelnu baterku pri zachovani vodotesnosti, no pri sucasnych plackach si to naozaj neviem predstavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle taky nechapu, co je tak super na soucasnych plackach? K cemu ta honba za maximalni placatosti? Nerikam, ze to ma mit dva centimery, ale mobil s tlouskou osm milimetru, proc? Kvuli skladnosti to urcite neni, to spolehlive zabijou ostatni rozmery, kteryma uz to konkuruje drivejsim tabletum.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"K cemu ta honba za maximalni placatosti?"

https://www.bugemos.com/?q=node/444

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, jak se soustředíš na to nejpozitivnější. Marketing intelu tam táhne karma. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba takový Samsung S5?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím jak u Samsungu a podobně, ale v iPhonech se baterky normálně mění, je to věc co udělají ve stánku na počkání.
Tak co se to zase řeší za blbosti?
Větší problém je "levnejch" značek, za rok od koupě neseženete ani sklo co by na ně pasovalo a o dostupnosti věcí jako baterky si můžete nechat jenom zdát.
Zatímco třeba na 6 nebo 7 iPhone mají baterku všude.
Mě přijde, že se zase hledá problém, kde není. Nebo u těch ostatních značek je?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kudy do nich lezou? Musí vyloupnout displej?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo vyloupne se display opatrně. Když to někdo má nacvičený, tak to vypadá snadno.
Proto se divím, že to někdo řeší. Ale nevím, jak to mají ostatní výrobci.
https://www.youtube.com/watch?v=e743HCkxfks

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když mi někdo tvrdí, že to nejde, tak si vždycky vzpomenu na Ericsson T36. Tam si člověk zezadu nacvaknul baterku velkou podle chuti a nebyl problém.
Když vidím jak je ten současný 13 Pro velký a tlustý, ať se šmejdi snaží :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zbohom IP68 :( Ale som zvedavy ako si to vysvetlia zase vyrobcovia, hlavne apple, ktory dokazal ochcat aj ten povinny USB-C standard.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem za Lightning rád. Rozhodně robustnější řešení než USB-C. A ještě ke všemu se používá déle než to USB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.