CDR.cz - Vybráno z IT

Nové videokamery JVC Everio odolají prachu, vodě, mrazu i otřesům

Jak to tak vypadá, videokamery se budou ubírat stejným směrem jako moderní smartphony. Nejenom, že budou vodotěsné, ale také budou odolné proti pádu či povětrnostním podmínkám.

Japonská společnost JVC představila trojici robustních odolných videokamer Everio, s nimiž můžete natáčet video, aniž byste brali ohled na počasí kolem vás. Modely nesou označení GZ-R70, GZ-R30 a GZ-R10. Všechny tři typy jsou vybaveny čtyřmi základními ochrannými prvky, mezi něž se řadí ochrana proti vodě, mrazu, prachu a nárazu.

Kamery JVC Everio splňují certifikát IPX8, takže jsou vodotěsné do hloubky pěti metrů po dobu třiceti minut. Dále jsou mrazuvzdorné až do teploty -10 °C. Horní teplotní hranice je +40 °C. Odolnost proti prachu je taktéž zajištěna, kamery mají certifikaci IP5X. V neposlední řadě jsou nárazuvzdorné, dle výrobce by měly bez problémů přežít pád na překližku z výšky 1,5 metru. Bohužel informace o pevnějších materiálech není uvedena, ale můžeme předpokládat, že by kamery měly vydržet náraz i z několika desítek centimetrů třeba na chodník. I přes všechny tyto vlastnosti navíc si nové kamery Evorio zachovávají standardní vzhled obyčejných kamer. Na první pohled jsou nerozpoznatelné, pomineme-li červený nápis Quad Proof.

Nové videokamery od JVC nabízí natáčení videa ve formátu AVCHD 1920x1080/60p. Mezi další specifikace patří 40x optický zoom, 60x dynamický zoom, funkce Super LoLux pro vylepšení obrazu při špatných světelných podmínkách nebo zoomovací mikrofon, který umí přizpůsobit hlasitost vzdálenosti natáčeného objektu. Kamera údajně vydrží na plně nabitou vysokokapacitní baterii nahrávat čtyři a půl hodiny, což je přibližná doba nahrávání za předpokladu, že je vypnuto LED světlo, podsvícení displeje je nastaveno na standardní režim a není využita zoomovací funkce.

Jednotlivé modely videokamer Evorio se od sebe liší hlavně velikostí vnitřní paměti. Varianta GZ-R70 má nabídnout vnitřní paměť o kapacitě 32 GB, zatímco GZ-R30 pouze 8 GB. Verze GZ-R10 je bez vnitřní paměti, úložiště zajistí pouze paměťové karty SDXC, jež jsou rovněž ve výbavě zbylých dvou modelů. Výrobce stanovil doporučenou maloobchodní cenu pro základní model GZ-R10 na 400 dolarů (7950 Kč), GZ-R30 má stát 450 dolarů (8950 Kč) a nejvyšší model bude možné pořídit za 500 dolarů (9950 Kč). Dostupnost je naplánována na duben 2014.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové videokamery JVC Everio odolají prachu, vodě, mrazu i otřesům

Žádné komentáře.