CDR.cz - Vybráno z IT

Nvidia otevírá Makerspace: Školící centrum AI se superpočítači

Zdroj: Shutterstock

Vzniká nová šance pro studenty inženýrství, aby si vyzkoušeli sílu superpočítačů a umělé inteligence. Společnost Nvidia ve spolupráci s Georgia Institute of Technology oznámila založení AI Makerspace, což je „superpočítačové centrum s umělou inteligencí určené výhradně pro výuku studentů“.

Tato nová iniciativa vychází z potřeby připravit novou generaci tvůrců umělé inteligence se špičkovým výpočetním výkonem. Makerspace nabízí studentům přímý přístup k technologii, která je obvykle rezervována pro profesionály a výzkumníky.

Centrum, které je poháněno softwarem AI Enterprise od Nvidie, poskytuje prostředí s vysokým výkonem podobné těm, která používají odborníci ve vědě a průmyslu. To umožňuje studentům experimentovat s technologiemi strojového učení a prototypovat své nápady ve velkém měřítku.

Tento krok reaguje na rostoucí poptávku po odbornících na umělou inteligenci a strojové učení. Vysoké školy po celém světě, včetně University of Pennsylvania a University of Texas v Austinu, vytvářejí nové programy zaměřené právě na tuto oblast.

Zdroj: Shutterstock

Nvidia a Georgia Tech jdou ještě dál, jelikož poskytují studentům přímý přístup k vrcholným výpočetním technologiím. Partnerství mezi oběma institucemi se zaměřuje na inženýrské programy, a umožňuje studentům využívat Makerspace k vývoji jejich dovedností v oblasti umělé inteligence.

První fáze Makerspace je vybavena 20 systémy Nvidia HGX H100, které běží na 160 grafických procesorech H100 Tensor Core. Tyto systémy podporují pokročilé strojové učení a jsou propojeny s platformou Quantum-2 InfiniBand od Nvidie.

V další fázi plánuje Georgia Tech rozšíření Makerspace na „AI Makerspace Omniverse“, což bude sandbox pro augmentovanou a virtuální realitu, založený na technologii Nvidia Omniverse. Tento krok znamená otevření nových interdisciplinárních možností pro studenty.

Cílem Makerspace je demokratizovat přístup k výpočetním zdrojům a prohloubit dovednosti studentů v oblasti umělé inteligence. Tento projekt je však výhodný i pro společnosti jako Nvidia, které tak mohou seznámit budoucí generaci inženýrů se svými technologiemi.

Makerspace na Georgia Tech je první krok k tomu, aby se studenti aktivně zapojili do výzkumu a vývoje této technologie. Projekt tedy ukazuje, jak vysoké školy a technologické společnosti mohou spolupracovat na vytváření inovativních prostředí pro budoucí generace inženýrů a tvůrců AI.

Diskuse ke článku Nvidia otevírá Makerspace: Školící centrum AI se superpočítači

Žádné komentáře.