CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Ochrana Denuvo padla. Crackeři ji udajně prolomili

Jakákoliv ochrana má dva úkoly:
1. Zbránit neoprávněné užití sofware zlodějům/pirátům
2. Umožnit bezproblémové užití platícím zákazníkům, aniž by byli zbytečně obtěžováni

Pokud tato ochrana sice znemožní (nebo alespoň zesložití) proces kreknutí, je to pochopitelně správné, ale platící oprávněný uživatel by neměl nic poznat. Pokud vím, tak mnoho ochran fungovalo zcela opačně, tedy znepříjemňovali život platícím, aniž by to nějak zasáhlo ty, co si stáhnou kreky. Nemám zkušenosti s touto konkrétní ochranou, počítačové hry tohoto kalibru jsem nikdy nehrál. Je to ovšem míněno zcela všeobecně (ať už jde o ochranu jakéhokoliv programu, nemusí jít jen o hru). Totéž platí třeba pro vstupní dveře do bytu, také by sebelepší zámek byl na nic, pokud by do bytu nevpustil jeho majitele.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

denuvo v TR2016 tak funguje. Prihlasil som sa do steamu, dal nainstalovat hru, stiahla sa, zapol som, hral som. Ziadne dnuvo nic som nikde nevidel ani o nom nepocul. Samozrejme som za tu hru neplatil a nebudem nikdy platit za ziadnu hru viac ako 5€ za kus, idealne do 10€ za mesacny pausal na steame. Ta ochrana mala donutit ludi si hry kupovat, ale pokial budu stat 50€ kus, nech si ich strcia do zadku.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

jj, vidis to s tema dvema bodama spravne, ja to vidim nakonec stejne, ale bohuzel Denuvo bod 2 opet nesplnuje stejne jako SecuRom a StarForce. Je to ovladac, kterej tvori mezivrstvu mezi programem a operacnim systemem potazmo hardwarem, se vsim co k tomu patri. Navic Denuvo se porad nedokazalo zbavit nalepky, ze stoji za zvysenym opotrebovavanim disku, coz je v pripade pouziti SSD znacny problem. Dalsi vec je, ze z principu te ochrany ma vliv na vykon a stabilitu pocitace a velmi pravdepodobne i na jeho zabezpeceni.
Abych nebyl k Denuvu nespravedlivy, zadne bezpecnostni chyby v souvislosti s touto ochranou nebyly nalezeny, ale to samozrejme neznamena, ze jeste nebudou a ze ochrana bude za par let z Windows 10 "vypnuta" podobne jako Microsoft neumozni ve Windows 10 zcela opravnene z bezpecnostnich duvodu instalaci tech zminecnych dvou starsich ochran a hry, ktere je obsahuji si na novych Win nezahrajete.

Takze ja zatim vyckavam a zadnou hru s Denuvo jsem si radsi nekoupil. Momentalne mi to je jedno, protoze mam slabou GK, ale na novou uz je nasetreno akorat nevim co budu hrat, jestli to vyrobci budou implementovat ve vetsim, protoze do pocitace takove potencionalni riziko jako je Denuvo nechci.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem se snažil pozorně sledovat co všechno Ukrop v tom Debugeru nahání. Podle všeho se metody ochrany vůbec nezměnili od roku 1985.
Pořád se ochrana chová k systému prasácky a drbe si s obsahem paměti jak se jí to hodí. Mění ho pod rukama a většina jejího kódu jsou zcela jalové odskoky kamsi a zase zpět.

Takhle se chovali ochrany skutečně už v osmdesátkách, kdy hra kontrolovala jestli je na nějakém bloku diskety nebo v nějakém souboru obsah XYZ a podle toho obsahu někam zcela nedokumentovaně skočila. No a protože na tom místě bylo něco co mělo zabránit kopírování (typicky se tenkrát používal blok na disketě označený jako prázdný, ale ve skutečnosti prázdný nebyl). Případně se takhle kontrolovala změna v kontrole manuálu (strana 4, slovo 7). Pokud tohle někdo změnil, v kódu byl nesprávný kontrolní součet (nebo spíš špatná adresa) a zase to spadlo.

Skutečně je otázkou jestli v další verzi Windows bude taková ochrana fungovat. Protože jak jsem napsal na začátku k systému se nechová zrovna korektně, byť v rámci určitých parametrů splňuje nějaké vyšší standardy).
Podle toho počtu skoků a změn v paměti, bych se nedivil, kdyby nějaká analýza tuhle věc vyhodnotila jako virus.
Protože některé viry, vyznačující se polymorfismem, právě takové techniky užívali ke zmatení nepřítele.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kompatibility bych se určitě nebál, tyhle SW se budou testovat ve všech preview verzích Win a pokud vznikne problém zaplatí si support ticket s Microsoftem.

Microsoft se nejvíc bude zajímat kolik koncových uživatelů je potenciálně postižených - a těch je mraky.
Podobné věci není vůbec žádný problém vykomunikovat, zvlášť když se to podchytí rychle.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft to absolutne zajimat nebude, vyvoj ochrany je plne v rezii vyvojaru. Pokud ochrana nefunguje na nove verzi Windows, je vec vyvojaru aby vytvorili aktualizaci.

Nejak si neovedu predstavit ze bych vytvarel ticket na podporu Microsoftu aby resili ze mi nefunguje muj software ktery jsem naprogramoval.

A jak se vzdy ukazalo v minulosti, vyvojarum je to kolikrat uplne jedno - takze nekteri vyvojari her byli dokonce donuceni vydat no-DVD patche aby ty hry sly hrat na novych Windows.

Nektera verze SecuRom nefunguje na x64 Windows - a co jako? Proste nefunguje, autori ochrany s tim uz nic delat nebudou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proto originálku Stalkera musím hrát se staženým crackem. Protože pokud chci hrát z CD musel bych Windows 10 na hraní, vyměnit za XPčka. Místo 64 bit mít 32 bit a ještě bych měl možná problém s externí CD-ROM mechanikou.
Toliko k podpoře.
Je třeba vzít v potaz, že vývojář hry, si ochranu také kupuje jako subdodávku a neřeší co s ní bude až uživatel bude o rok nebo dva starší.
Proto dávám přednost hrám koupeným na GOG, kde to celé můžu hodit za hlavu a mám hru krásně bez nesmyslné a samotnou hru komplikující a prodražující, ochrany.
Platilo to tehdy v roce 1985 a platí do dnes. Ochrana v 99% případů obtěžuje a ruší platící hráče. 1% jsou hry Ishar 2 a 3. Kde byla ochrana hezky zakomponovaná do hry jako, vzorce lektvarů potřebných pro dohrání hry.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Virus je program, ktery zpusobuje, ze pocitac se nechova tak, jak si preje jeho majitel, ale tak, jak si preje autor viru. Na Denuvo sedi. Stejne jako vsechny ty "ochrany" filmu na DVD a Blurayi. Jediny rozdil je, ze vetsina viru se navic siri.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"A ještě náročnější pak je, aby daný crack opravdu fungoval všem pirátům na různých HW konfiguracích."

To, že někdo používá "crack" z něho dělá piráta?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se tim mysli, ze pirati jsou cilovou skupinou pro vyvojare cracku a to, jestli to funguje nepiratum, jim tedy muze byt jedno ... ?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.