CDR.cz - Vybráno z IT

Omron má technologii, která promítá 3D obraz v prostoru pomocí fólie

Omron Transparent Sheet 3
Průhledné displeje se měly tu čest představit už dávno. Dokonce se objevil prototyp celého průhledného smartphonu, ale že by některý z transparentních displejů dostal do prodeje, to se zatím nestalo. Možná firma Omron s nimi udělá díru do světa.

Japonská společnost Omron Corporation vyvinula technologii nazvanou Transparent Plate-type Space Projection Technology, zkráceně TPSTP. Detailní informace, jak přesně TPSTP pracuje, zveřejněny nebyly, nicméně technologie umožňuje zobrazit třírozměrné obrázky, pokud světlo emitující LED dioda svítí na transparentní plastovou destičku. Naoki Tanaka z Nikkei Electronics ji popsal jako téměř neviditelnou tenkou fólii malé hmotnosti. Jeden list dokáže produkovat světlo pouze jedné barvy, zatímco sloučením několika listů je možné vrstvit více barev a vytvářet z nich kreativnější obrázky nebo animace.

Omron Transparent Sheet

Fólii je možné připevnit na libovolnou skleněnou plochu. Jelikož je dodatečná vrstva opravdu hodně tenká, ani nepoznáte rozdíl v celkové tloušťce a výsledný 3D obraz vypadá, jako by zobrazoval přímo ve skle. Jak poznamenal serveru Asahi Shimbun technologický expert z Omronu Masayuki Shinohara, technologie je výhodná i z hlediska finančního: "Až do teď bylo nutné pro vytvoření 3D obrázků speciálních čoček a projekčních zařízení. Každý takový systém stojí několik desítek až stovek tisíc jenů. Omron může s novým přístupem tyto náklady významně omezit." Také hromadná produkce by nebyla žádný problém.

Omron Transparent Sheet 2

Omron má bohaté zkušenosti s vývojem LED podsvětlení u LCD obrazovek, proto se rozhodl svou technologii vylepšit pro vytvoření nového zobrazovacího řešení, které nemá s designem plochých televizí pranic společného. Výrobce doufá, že nový druh 3D displejů zaujme mnoho podniků, které by je mohly instalovat do výloh svých obchodů. Majitel prodejny by mohl speciální fólii ve výloze využít pro zobrazení aktuální nabídky produktů svého obchodu nebo by ji mohl nabízet inzerentům. Možnosti využití by však mohly být mnohem širší.

Omron technologii blíže představí na veletrhu Ceatec 2014, který se právě koná v Japonsku.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Omron má technologii, která promítá 3D obraz v prostoru pomocí fólie

Sobota, 11 Říjen 2014 - 09:17 | Marv-CZ | Vzhledem k tomu, že LED není zkratka z českého „...
Středa, 8 Říjen 2014 - 17:56 | HKMaly | ... zadejte svoje osobni identifikacni PIN cislo...
Středa, 8 Říjen 2014 - 16:09 | DRK | "která promítá 3D obraz v prostoru" V...
Středa, 8 Říjen 2014 - 13:37 | Miroslav Jasso | Zase vtipné jako vždy :) "světlo emitující...

Zobrazit diskusi