CDR.cz - Vybráno z IT

OpenAI vyhodila svého ředitele. Zaměstnanci se ale naštvali, tak dala zpátečku

Zdroj: Shutterstock

Sam Altman byl až do nedávna naprosto neznámou postavou. Jedná se o spoluzakladatele společnosti OpenAI, kde také od jejího založení v roced 2015 pracoval jako CEO. Právě pod jeho vedením se ze společnosti OpenAI stala celosvětově známá společnost, a to hlavně díky jejich revolučnímu chatbotu ChatGPT.

Rychlý pád a vzestup jsou nyní klíčovými slovy v příběhu Sama Altmana a OpenAI. Zdánlivě stabilní situace v organizaci byla převrácena dramatickým propuštěním Sama Altmana z pozice CEO. Sam Altman však dlouho na novou práci nečekal, protože si jej Microsoft vzal ze společnosti OpenAI přímo pod svá křídla. 

Nabídku přijal spolu s Gregem Brockmanem, a to pouze několik hodin po oficiálním potvrzení jeho odchodu ze společnosti OpenAI. Tím se samozřejmě ještě více prohloubilo napětí mezi těmito technologickými společnostmi. Nejenže odchod Sama Altmana a následné přijetí do Microsoftu vyvolalo značné napětí, ale také nepokoje mezi zaměstnanci, kteří s rozhodnutím správní rady zkrátka nesouhlasili.

Zdroj: Shutterstock

Nezůstalo ale jen u slov, protože zaměstnanci OpenAI jsou natolik věrní Samovi Altmanovi, že se rozhodli dát svou nespokojenost s rozhodnutím najevo. Byli dokonce připraveni dát hromadnou výpověď z pracovního poměru a více než 700 z nich podepsalo dopis vyjadřující nesouhlas a požadující návrat Altmana a Brockmana.

Opět netrvalo dlouho a Sam Altman se vrátil z Microsoftu zpět do role CEO v jeho OpenAI. Jde o poměrně nečekaný obrat. Nové jmenování Altmana je tak nejen projevem loajality zaměstnanců, ale i oddanost jeho klíčových investorů. Jako hlavní investor je ale právě společnost Microsoft.

Je tak otázkou, jak spolu budou OpenAI a Microsoft spolupracovat. Každopádně propuštění Altmana ukazuje na vnitřní třenice a spory uvnitř vedení společnosti OpenAI. Nový příchod Altmana je tak možné vnímat jako nový začátek, který vytvoří prostor pro nové strategické směry a inovace v oblasti umělé inteligence.

Ve hře je stále i otázka možné restruktualizace OpenAI či upevnění vedení Altmana. Rozhodně je zapotřebí, aby vedení získalo znovu důvěru svých zaměstnanců i investorů. Mnozí očekávají, že celá tato aféra bude mít ještě nějaké následky a ovlivní i budoucí spolupraci mezi oběma technologickými giganty.

Diskuse ke článku OpenAI vyhodila svého ředitele. Zaměstnanci se ale naštvali, tak dala zpátečku

Čtvrtek, 23 Listopad 2023 - 14:29 | Robin Seina | Že by jeden pisálek vůbec nečetl o čem píše druhý...

Zobrazit diskusi