CDR.cz - Vybráno z IT

Plášť neviditelnosti. Vědci vyvinuli zneviditelňující zařízení

Opticka Neviditelnost
Vědci z NY vyvinuli maskovací zařízení, které ohýbá světlo okolo pozorovaného objektu tak, že se tento objekt stává pro pozorovatele neviditelným. Tajemství neviditelnosti přitom tkví ve využití levných a snadno dostupných čoček.

Výzkum točící se kolem neviditelnosti není nic nového pod sluncem. Několik vědeckých týmů rozesetých po celém světě pracuje na různých maskovacích zařízeních. V převážné míře ale k tomu využívají tzv. meta materiály. Jedná se o materiály, které díky své vnitřní struktuře nabyly nové, neobvyklé elektrické a magnetické vlastnosti, a získaly taktéž nějaké nové optické charakteristiky, které se u běžných přírodních látek nevyskytují.

Vědci z New Yorku na to ale šli odlišným způsobem a místo meta materiálů využili čtveřici běžně dostupných čoček, se kterými se jim podařilo navodit optickou iluzi neviditelnosti. Celé toto kuriózní zařízení vypadá jako nějaký nástroj optometristy. Tajemství neviditelnosti tkví v kombinaci dopadajícího světla přes objektiv. Zamaskovat jde objekt libovolné velikosti, samozřejmě za předpokladu, že budete mít čočky s dostatečnou velikostí a zakřivením.

Neviditenost 00

Bohužel se tak nejedná o komplexní řešení, známé například z filmů o predátorovi nebo ze seriálu Star Trek. Celé se to tak spíše podobá cirkusovému iluzionistovi, který opticky mate lidi pomocí svých zrcadel.

Nové zneviditelňující zařízení by mělo najít uplatnění zejména v nemocnicích. Chirurgové tak uvidí přes čočku i to, co je překryto jejich vlastníma rukama. Dále se počítá, že bude toto zařízení využito pro armádní účely, interiérovém designu, v umění a uplatnění by se nakonec mělo najít i pro řidiče automobilů, kdy díky tomuto zařízení získá řidič pokrytí slepých míst.

Plášť neviditelnosti pro vědecké účely vyšel na 1000 dolarů (cca 21 700 korun). Jednodušší zařízení pro domácí kutily by se mohlo podle NY týmu vejít do 100 dolarů (2170 korun).

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plášť neviditelnosti. Vědci vyvinuli zneviditelňující zařízení

Středa, 1 Říjen 2014 - 08:43 | Libor Ansorge | Jistě, toto není žádný objev, tohle by měl podle...
Úterý, 30 Září 2014 - 11:53 | Miroslav Jasso | To vypadá jak kdyby dostali dotaci na výzkum ......

Zobrazit diskusi