CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Plíseň z Černobylu bude chránit astronauty na meziplanetárních misích

"60 procentům maximální doporučené celoživotní dávky" - no asi tá radiácia moc odporučaná nie je, či?
Trochu reality - po prečítaní https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.07.16.205534v1.full je treba uviesť následovné
1) Samozrejme táto pleseň "nefunguje" len na gamma radiáciu, ale potrebuje aj nejaký ten uhlík.
2) Orezaná fotka v článku ukazuje 6 Petriho misiek (bolo ich 9, viď chýbajúce A,B,C) rozdelených na polovicu - ľavá strana kontrolná vzorka, pravá strana pleseň (ten štvorec).
3) Pokus sa deje pri teplote 31.5±2.4°C - táto pleseň rastie v teplotách medzi -5°C a 35°C, čo je podstatný rozdiel oproti teplotám ≈ 0K alebo priemerných Marských -81°C
4) Uvažuje sa nad kombináciou s inými vesmírnymi materiálmi (regolit z Marsu) kde by stačilo len 9 cm oproti 27 cm čistej plesne, taktiež o bioinžinierstve v podobe zvýšenia obsahu a "čistoty" melanínu.
5) V zmysle poslednej vety článku - že by si museli vziať iba malý kúsok - ono to bolo myslené tak, že sa zmenší počiatočná váha nákladu, samozrejme si zoberú koľko bude treba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proste Francesco zas dostal dobrej matros a jede jak blazen :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznamena to, ze po zkoncentrovani padesatilete davky do 9 mesicu budou ti lidi trpet nemoci z ozareni?
Jinak myslim je ta plisen myslena na izolaci jejich lodi, ne na zakladnu, kde je samozrejme kameni perfektne vyhovujici, ale ve vesmiru celkem vadi jeho vaha.
At tak nebo tak, tohle nejspis vysumi, zvedalo by to narocnost systemu na udrzovani zivota, navic by to muselo byt pekne oddelene od lidi a kontrolovane, protoze spory plisni maji tendence byt zdravi velmi neprospesne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fotony jsou ten nejmenší problém, odstínit se dají relativně tenkou vrstvou olova. Mnohem větší problém jsou neutrony a protony, na ty je třeba tlustá vrstva materiálu s vysokým podílem vodíku a tady jim teda plíseň nepomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neutronů je v kosmickém záření naprosté minimum. A protony se zachycují mnohem snadněji než beta záření (proud elektronů), beta záření je zachycováno i hliníkovou folií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.