CDR.cz - Vybráno z IT

Počítače na míru pro Oculus VR? Spolu s headsetem vyjdou přes 37 000 Kč

Oculus Pc
Oculus ukázal světu balíčky kombinující headset pro virtuální realitu a herní počítače. Na kolik vyjdou, jaká konfigurace je pro Oculus Rift minimem a kdy se konečně podívá headset na trh?

Samotný Oculus Rift se v těchto dnech prodává v předprodeji za 599 dolarů (15 000 Kč) bez poštovného. Pokud ale máte představu, že nákupem headsetu to končí, může nastat nemilé překvapení. Aby totiž headset správně fungoval, je zapotřebí dostatečně výkonný hardware.

Oculus Pc 2

Právě z tohoto důvodu se Oculus rozhodl přijít s vlastní certifikací počítačů "Oculus Ready PCs". Počítače připravené na Oculus se od 16.2. začnou prodávat v předprodeji jako sady s headsetem, přičemž ceny startují na 1 499 dolarech (37 000 Kč). Nutno však podotknout, že do rukou zákazníků nedorazí dříve, než v červenci tohoto roku, což je datum kdy dorazí samotný headset.

V tuto chvíli je na výběr z 5 balíčků s headsetem a PC od různých výrobců. Těmi jsou Asus, Alienware a Dell. V setu nechybí samotný headset, senzor, ovládání, Xbox One ovladač, a hrami EVE: Valkyrie Founder’s Pack a Lucky's Tale.

Oculus Pc 1

Doporučené hardwarové požadavky jsou poté výkonnější grafická karta na úrovni nVidia GTX 970, nebo AMD 290 a vyšší. U procesoru je nazbytným minimem pro bezproblémový chod Intel i5-4590 a k tomu 8GB+ RAM. Sestavy pro Oculus Rift už zalistovaly obchody jako je Amazon, Best Buy či Microsoft Store.

Pokud se podíváme na certifikované počítače bez headsetu, nejlevnější z nich, ASUS G11CD, vyjde na nějakých 1 049 dolarů (cca 26 000 Kč). Je ovšem jasné, že nic nebrání použití jiných sestav. Stačí, aby splňovaly hardwarovou konfiguraci a vše by mělo fungovat bez problémů.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Počítače na míru pro Oculus VR? Spolu s headsetem vyjdou přes 37 000 Kč

Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 12:24 | BTJ | Uz se nekdo zabyval tema "minimalnima"...

Zobrazit diskusi