CDR.cz - Vybráno z IT

Prášky na baterky: Nové polykací pilulky disponují jedlým napájením s 0,65 V

Zdroj: Shutterstock

Vědci z Istituto Italiano di Tecnologia (Italský technologický institut) v Janově vytvořili speciální polykací pilulku, která by mohla mít velký vliv na zdravotní péči. Nová pilulka disponuje i vlastním napájením, a proto by mohla posílit diagnostiku trávicího traktu a zároveň přinést udržitelné řešení pro energetické potřeby.

Trávicí trakt je klíčovou součástí lidského těla, a péče o něj má vliv na celkové zdraví a fungování mozku. Bohužel nemoci, jako je rakovina tlustého střeva je dnes stále častějším problémem, a včasná diagnóza je klíčem k úspěšnému léčení. Tradiční metody vyšetření trávicího traktu zahrnují nepříjemné postupy, jako je třeba kolonoskopie či biopsie.

Inovativní metoda využívá tabletovou kameru ve tvaru vitamínové pilulky spolu s jedlou baterií na její napájení. Tato kapslová endoskopie umožňuje prohlédnout trávicí trakt a pořizovat snímky rychlostí až šest snímků za sekundu. Snímky jsou bezdrátově odesílány na opasek, který pacient nosí. Tato metoda je výrazně šetrnější k pacientům než tradiční postupy.

Jedlá baterie, vyrobená z látek běžných v jídle, přináší inovativní řešení. Anoda je z riboflavinu, klíčové látky nezbytné pro růst a fungování buněk, který se nachází v potravinách, jako je libové maso, mandle a špenát. Katodou je kvercetin, antioxidant, který se vyskytuje v ovoci a zelenině, jako jsou cibule, hroznové víno, bobule a brokolice. Elektrickou vodivost zajišťuje aktivní uhlí, které se běžně používá k léčbě otrav. Jako elektrolyt slouží roztok na vodní bázi a separátor je vyroben z nori nebo mořských řas.

Zdroj: Shutterstock

Výsledkem je jedlá baterie, která může pracovat na napětí 0,65 V, což je dostatečně nízké napětí pro bezpečné použití v lidském trávicím traktu. Navíc je bezpečná pro životní prostředí, neboť neobsahuje toxické látky a po dosloužení se rozloží bez narušení životního prostředí.

Jedlá baterie není jediným průlomem v oblasti jedlých elektronických systémů. Vedoucí výzkumníci upozorňují na další aplikace, jako je jedlý pH senzor, vysokofrekvenční filtr a jedlá pilulka pro vnitrotělní komunikaci. Tyto technologie mají v budoucnosti zásadní roli ve farmakologii a zdravotní diagnostice, kde mohou sledovat vnitřní procesy a poskytovat informace o kvalitě potravin.

Výhodou jedlých baterií je nejen možnost šetrného použití v lidském těle, ale také příspěvek k udržitelnosti. Tradiční baterie využívají značné množství lithia, což je problematické z hlediska těžby a ztráty stanovišť pro divokou zvěř. Jedlá baterie představuje ekologičtější alternativu, která by mohla inspirovat další vědce k výrobě bezpečnějších baterií a přispět k udržitelnější budoucnosti.

Tato revoluční technologie je důkazem toho, že inovace mohou směřovat k lepšímu světu, a že kombinace vědy a potravin může přinést nečekaná a prospěšná řešení. Jedlá baterie otevírá cestu k novým možnostem v diagnostice a udržitelné energii, a může být jedním z klíčových kroků k budoucímu zlepšení našich životů a životního prostředí.

Diskuse ke článku Prášky na baterky: Nové polykací pilulky disponují jedlým napájením s 0,65 V

Úterý, 25 Červenec 2023 - 10:12 | Pety | Vidím trochu jiné využití jedlých baterií, až se...

Zobrazit diskusi