CDR.cz - Vybráno z IT

Pravda nebo hoax? 5 tipů, jak ověřit falešné zprávy a nenechat se napálit

Zdroj: Shutterstock

Jak rozlišit pravdu od fikce v digitálním světě plném hoaxů a falešných zpráv? V tomto článku vám představíme pár tipů, které vám pomohou odhalit falešné zprávy a udržet si čistou hlavu. Naučte se, jak zkontrolovat zdroj, prověřit obsah zprávy a ověřit přiložené fotografie.

V dnešní době informačního přetlaku, kdy se setkáváme s nepřeberným množstvím zpráv na internetu, je čím dál těžší rozeznat pravdivé informace od hoaxů, teda falešných či poplašných zpráv. Jak se tedy zorientovat v záplavě informací? 

Zkontrolujte zdroje informace a datum vydání článku

Prvním krokem v boji proti hoaxů je zkontrolovat zdroj, ze kterého daná informace pochází. Ne každý zdroj je spolehlivý a důvěryhodný. Zkuste se podívat, zda zpráva pochází z renomovaného média, kterému lze věřit, nebo zda je to zdroj s pochybnou pověstí. Znáte dané webové stránky nebo o nich slyšíte poprvé? 

Pokud zpráva nemá uvedený zdroj nebo se opírá o neznámé, nespolehlivé a pochybné zdroje, měli byste být opatrní a důkladněji zprávu prověřit. Důvěryhodné weby u svých zpráv a článků obvykle uvádějí odkazy na ověřitelné zdroje nebo studie, které podporují jejich tvrzení. 

Někdy se také může stát, že člověk zabloudí na starší článek nebo zprávu, která již dávno ztratila svoji aktuálnost. Před sdílením jakékoliv zprávy zkontrolujte, zda je u článku uvedené datum jeho vydání, a podle toho posuďte, zda je zpráva stále aktuální.

Prověřte, zda nebyla zpráva už vyvrácena

Dále je vhodné se ujistit, zda informace nebyla již dříve vyvrácena. Na internetu existuje několik webových stránek a organizací, které se zabývají kontrolou faktů a vyvracováním hoaxů. Mezi ně patří například hoax.cz. Tyto weby se zaměřují na různé oblasti a pomáhají odhalit nepravdivé informace.

Zdroj: Shutterstock

Doporučujeme je při jakýchkoliv pochybnostech navštívit a podívat se, zda danou informaci náhodou neevidují jako již vyvrácený hoax. Pokud si nejste jisti, zda je nějaká zpráva pravdivá, můžete také zkusit vyhledat klíčová slova z dané zprávy přes Google společně s termínem "hoax" nebo "fake news" a zjistit, zda danou informaci už někdo neprobírá někde na internetu. 

Chraňte se před emocionální manipulací

Hoaxy často využívají emocionální manipulaci, aby získaly vaši pozornost a donutily vás danou zprávu sdílet. Strach, hněv, soucit nebo nadšení v tomto případě hrajou proti vám a snadno zaslepí selský rozum. Před tím, než nějakou zprávu začnete sdílet, zamyslete se nejprve nad tím, v jakém jste rozpoložení. Pokud ve vás zpráva vyvolala silné emoce, pozastavte se nad článkem a zvažte, zda nebylo vyvolání těchto emocí prvoplánové a nejste pouze manipulování k tomu, abyste předali falešnou informaci dál. 

Zdroj: Shutterstock

Pozor na ukřičené nadpisy

S emocionální manipulací přímo souvisí i způsob, jakým je koncipován nadpis. Jedním ze znaků, který může naznačovat, že se jedná o hoax nebo falešnou zprávu, je titulek, který je příliš ukřičený a záměrně vyvolává silné emoce. Takové nadpisy často obsahují alarmující množství vykřičníků, jsou napsány velkými písmeny nebo používají senzacechtivé fráze a slova. Důkladně si přečtěte nadpis a zvažte, zda jeho styl a obsah nejsou záměrně zveličené nebo manipulativní. 

Prověřte obrázky a videa

Hoaxy často využívají zavádějící obrázky a videa, které mají za cíl posílit jejich důvěryhodnost a rozšířit jejich dosah. Obzvláště dnes je velice snadné vytvořit falešný obrázek pomocí umělé inteligence jako například Midjourney. Poznali byste na obrázcích níže, že se jedná o vykonstruované fotky vygenerované umělou inteligencí? 

Zdroj: falešné fotografie vygenerované pomocí AI (bez copyrightu)

Můžete použít nástroje jako Google Reverse Image Search (pokud používáte Google Chrome, tak pravým myšítkem klikněte na obrázek a zvolte "Vyhledat obrázek pomocí Google" > "Najít zdroj obrázku") nebo TinEye, které vám pomohou zjistit, zda nebyl obrázek upraven, převzat z jiného kontextu nebo zda byl již dříve použit v jiných zprávách. Zkuste si to na obrázcích výše. 

Pokud se jedná o video, zkuste se zaměřit na detaily, které by mohly prozradit, zda je video pravé nebo falešné. Čím nižší kvalita, tím snáze se maskují nedostatky, které by mohly prozradit, že se jedná o lživou zprávu. 

Učte se z minulých chyb

Každý z nás se může stát obětí hoaxu nebo falešné zprávy. Důležité je, se z těchto situací poučit. Pokud jste v minulosti naletěli na falešnou informaci, zkuste analyzovat, jaké faktory vás vedly k tomu, že jste ji považovali za pravdivou. Byl to zdroj, obsah nebo snad emocionální manipulace, která se zrovna trefila do palčivého problému, kvůli kterému jste polevili ze své ostražitosti? Mějte tyto faktory na paměti a použijte získané zkušenosti k tomu, abyste se stali opatrnějšími a kritičtějšími čtenáři.

Diskuse ke článku Pravda nebo hoax? 5 tipů, jak ověřit falešné zprávy a nenechat se napálit

Středa, 12 Duben 2023 - 15:51 | DRK | Tak třeba před x měsící vyhodili nějakou učitelku...
Středa, 5 Duben 2023 - 17:53 | Murphy | Už ho z článku smazali
Úterý, 4 Duben 2023 - 13:20 | CBob | Už pouhé uvedení manipulatori.cz jakožto zdroje...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 09:45 | pavell | Rozumím vám, ale myslím, že to není ani jediná,...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 08:57 | Pepaja | To je mi jasné. Spíš jsem naznačoval, že Cemper (...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 08:41 | pavell | Zatím snad ne, alespoň ne u nás. Pokud znáte...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 06:35 | Pety | A jaký je rozdíl proti dnešku? Dnes vás za jiný...
Neděle, 2 Duben 2023 - 18:55 | Derryk | "ale já si pod takovým názvem představím...
Neděle, 2 Duben 2023 - 13:21 | pavell | Já si naopak té upřímnosti vážím.
Neděle, 2 Duben 2023 - 12:51 | Pepaja | Říkám si, proč si různé skupiny, spolky, atd....

Zobrazit diskusi