CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Odstartováno! NASA trénuje pro let na Mars: Sledujte start nové lodi! [záznam]

Takto vypadá raketa, když se v KSP kombinují malé a velké díly. :-) Ale jinak pěkné, stavěl bych ji podobně, jenom bych místo LV-T45 použil raději LV-T909 (nebo 48-7S?), přece jenom co na orbitě s takovou krávou?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

LV-909, páč 48-7S jsou úplně malý (takže redukce, nebo to vypadá jak pěst na voko) a mají horší účinnost ve vakuu. LV-909 taky docela používám, ale občas je to špatný, když má člověk něco fakt velkýho, tak i více motorů to nezvládá urychlit dost rychle a dostat se vůbec na orbitu je kolikrát o hubu. A opustit orbitu, to kolikrát chce pálit několik mnoho minut a člověku se akorá rozbije manévr :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš se dívat jenom na specifický impuls, ale taky na hmotnost. Těch 400kg rozdíl většinou horší specifický impuls daleko vynahradí, plus ještě úspora na ostatních stupních raktey... Jenom 100kg 48-7S je killer feature.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na last-stage možná, ale k vynešení na orbitu a její opuštění ani náhodou. A zpravidla pokud nepřevážím nějaký hrozný desítky tun, tak mi v 720kovejch nádržích s LV-909 zůstane ještě palivo na zabrždení a zadokování na orbitě Munu. S 48-7S co maj jen 30 kN bych tam zestárnul :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

„Drobné technické problémy“, tak zas vyletí do luftu? A tím nemyslím na oběžnou dráhu :D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

V 60. letech to byl standardní způsob testování metodou pokus omyl :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

... americke komponenty, ruske komponenty, vsechno je to z Tchaj-wanu! :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

... omyl .... Jsou z Číny.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Podle našeho pana prezidenta je Tchaj-wan součástí Číny, takže je to jedno.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No, nezapomeňte, že ten Drakeův vzorec počítal s délkou existence technologicky vyspělé civilizace po dobu 10 000 let. Pokud to pro tu naší máme začít počítat od cca půlky 20.století, tak pochybuji, že dáme víc než desetinu.
Ostatně Drake také spočítal, že z toho množství planet a civilizací máme časový překryv s pouhými 54(!) a to samozřejmě +/- rovnoměrně rozloženo do těch 10 tis.let :-)
V kupce sena tedy nehledáme jehlu, ale vajíčko jepice.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně se moc líbí ty kecy o tréninku letu na Mars - to je, jako kdyby Zátopek trénoval maraton na 5 cm trati... :-) Na Mars je od dvou obletů Země (to jsme uměli v roce 1957) hódně daleko. Ano, chápu, testují se některé technologie. Jenže novináři o tom píšou, jako by už příští pokus k tomu Marsu směřoval, nejdéle pozítří. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

USA potřebují holt odvést pozornost od toho, že jejich dluh překročil 18 billionů dolarů, no:
http://www.usdebtclock.org
...takže se "poletí na Mars", i kdyby to mělo být zase jen ve studiu :)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Vy tu svou tupou propagandu nacpete všude.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Klid, na žádný Mars se v tomhle století spolehlivě nepoletí. Leda by tam chtěli dopravit rakve s mrtvolama, to by asi šlo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ten poměr trénování bude asi menší.
- Orion mohl při svém testovacím letu urazit řádově 1/10000 vzdálenosti, potřebné k výpravě na Mars (cca 80-90 tis km ku řádově 1 miliardě km).
Trénovací trať hypotetického Zátopka by se tedy pohybovala v metrech a nikoliv centimetrech.
- Nosná raketa udělila té lodi zhruba polovinu zrychlení, potřebného ke zpátečnímu letu na nízkou oběžnou dráhu Marsu (cca 10-11km včetně zrychlení potřebného na překonání gravitace a odporu vzduchu ku přibližmě 20 km/s cesty na Mars)
Rychlost hypotetického Zátophka by tedy odpovídala zrychlené chůzi, přičemž námaha by byla nutná jen na start, pak už by se vezl.

Je to jen odhad s přesností na jednu platnou číslici. Kdyžtak mne opravte.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Lost in translation nebo diletantstvi ? ...ale kvůli technickým problémům se posunul na dnešek...
Ve ctvrtek jsem nasa tv sledoval, ale o nejakych technickych problemech jsem nic nepostrehl. Cely problem byl v pocasi, priliz silny vitr. Posledni dobou je tu nejak podezrele mnoho prekrucovani a polopravd. Naposledy jsem si toho vsiml u clanku o safirovych skliccich pro Iphone 6. Nahodou jsem predtim cetl anglickou verzi ale clanek zde me uplne znechutil prekrucovanim jasnych faktu a varenim z vody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl to jen vítr.
Po několika přerušených odpočítáváních (důvodem byl vítr, ale v jednom případě i loď v zakázaném prostoru) ohlásili problém s ventily na nádrži. Na konci startovacího okna měli prý pochybnost o dostatečném nabití palubních baterií, přetrval i problém s ventily.
Je sice fakt, že ty technické problémy nastaly patrně až několikerým odkládáním startu, ale vyskytly se a byly také důvodem pro odložení startu na konci startovacího okna.

Korektní by samozřejmě bylo popsat oba hlavní důvody pro odklad na druhý den: zpočátku počasí, pak teprve technické problémy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.