CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Počítače už nahrazují umělce: Umělá inteligence vyhrála uměleckou soutěž

Trochu citu pro jazyk prosím: "...se svým obrazem zobrazujícím abstraktní scénu z vesmírného divadla nazvaný." Když už to valím přes translátor, tak si to alespoň po sobě přečtu.

Jinak se lidi můžou čílit, že to není fér. A fér to není. Nic to ale nemění na tom, že v mnoha případech grafika vygenerovaná UI úplně postačí. Chytlavý obrázek do prezošky, do propagčky, nakonec i scénu do levného filmu... To ušetří mrtě práce a občas se jenom něco ručně doladí.

Nakonec skončíme u toho, že cenit se bude skutečné umění a ruční práce. Něco opravdu tvůrčího, originálního, novátorského, nebo krásného. Miliontá variace na díla starých mistrů, či pisoár přejmenovaný na fontánu holt nepotáhnou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ozývají se i reakce, které říkají, že roboti by neměli s lidmi soutěžit v umění ze stejného důvodu proč s nimi nesoutěží i na olympiádě." - porad to tvori clovek. A pouziva k tomu pocitac, jako nastroj. Nebo snad pocitac sam od sebe obraz namaloval, vytiskl a prihlasil do souteze a odesel s cenou? Ostatni pouzivaji taky stetce a tiskarny, nemaluji obrazy rukou. Barvy maji take umele, krvi se dneska snad uz nekresli ;). Asi nekdo nestoji o konkurenci. Hodnoti take lide, tak se jim to asi libi no. A argument s olympiadou? S trochou nadsazky se da rict, ze treba bezci vyhraly cenu jeho boty a ne on sam.

"Jiní umělci poctivě tvořili, kdežto Allen jen vybíral ze stovek obrazů, což podle lidí není správné." - jasne, "jen" vybral jeden ze stovky. Bych jim dal schvalne 10 minut, jestli zvladnou to same. Musel si AI trochu nastavit, pohrat s tim. Upscaling taky neni uplna samozrejmost na klik. Proste jen pouzil jine nastroje. Cas tomu mohl venovat i klidne vetsi, nez ostatni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je stejná logika jako bych řekl že auto vymyslel člověk, tak proč bych se nemohl postavit na start stovky v pěkném Lambu?
Navíc, pokud je mi známo, AI nic netvoří, ale kombinuje z toho co předtím předžvýkal. Lidi si pořád pod AI představují kdovíco a přitom je to pořád "jednoduchá" matematika bez známky kreativity. To že z toho při správném zadání vypadně něco hezkého je fajn. Nemám problém si to dát za rámeček. Pokud je ale soutěž umělců, nemá tam AI co dělat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cili jde jen o to, jake dame pravidla pro soutez. Co se smi a nesmi. Jestli u behu jsou povoleny boty, auta, doping, ... .

A u malovani to same. Jinak AI ano, kombinuje co zna z predtim. Stejne tak, jako to muze udelat clovek. Taky se muze podivat na 100 obrazu z historie a zkombinovat je. Stejne jako AI, cili .. je to opravdu rozdil? A pokud ano, tak co dalsi pripad. Kdy AI neco vygeneruje a autora pak tenhle vytvor sam prekresli. Cili nevytiskne ale prekresli. To uz bude velmi tezke rozeznat, odkud vzal inspiraci.

Ono se tohle resi cim dal casteji. Posledne to vylo treba u Vocaloidu. Jestli AI, eh ... synteticka hudba .. je jako umeni nebo ne. Jeden rekne ze jasne, udelal to clovek, hudbu taky napsal clovek a jen pouziva umely hlas k reprodukci. Jini reknou, ze pokud to neni clovek, co spiva na podiu (jako u opery), tak to v hudne nema co delat. At tak ci tak, pravda je, ze koncerty voceloidu byly vyprodane. Takze varianta "nevim, proc by na to kdokoliv chodil" zrejme neplati. -- U obrazu se to da videt taky, bud to lidi budou kupovat a daji si to na zed, nebo nad tim nemavnou ani prstem. A u souteze .. se preci ta ric kategorie (a pravidla) ve ktere se soutezi. Jestli tuzka, barvy, fotka, AI, ... . Nekdo tuhle otazku nakousnout musel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to připadá, že článek také psala umělá inteligence a zatím nic moc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nazvaný "Théåtre D'opéra Spatial"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pomocí umělé inteligence vygeneroval stovky obrazů, ze kterých pak vybral tři vybrané kousky, které následně přihlásil do soutěže."

Nebyl by efekt stejný, kdyby nacákal barvy na stovky pláten a pak 3 vybral?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Článek o vítězném výtvarném dílu a není v něm ani jeho obrázek?!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.