CDR.cz - Vybráno z IT

Projekt Google Ara má konkurenci! Finská skládačka Puzzlephone je na obzoru

nepřehlédněte
Puzzle Phone
Skládejte si mobil, jak je libo. Puzzlephone je další koncept modulárního telefonu, který má šanci na úspěch.

Projekt modulárního telefonu Google Ara ještě není ani oficiálně venku a již bude o svou přízeň na trhu soupeřit s jiným výrobcem. Vývoj sledujeme od samotného začátku, kdy společnost Google začala prosazovat nový mobilní telefon skládající se z komponent. Google to neměl vůbec jednoduché, takže se dá tvrdit, že dalším společnostem značně ulehčil práci s reklamou pro vznikající koncept smartphonu.

Puzzlephone

Finská společnost Circular Devices představila vlastní modulární telefon s názvem Puzzlephone. Sice není tak propracovaný jako Ara, ale smysl výměny komponent zůstává stejný. Puzzlephone se skládá ze tří hlavních segmentů (páteř, mozek a srdce).

Puzzlephone 2

První část, tedy páteř, tvoří LCD displej, reproduktor a mikrofon. Mozkem je samozřejmě procesor, paměťové úložiště a dále fotoaparát. Srdcem zařízení je myšlena baterie a všechny podporované technologie. V případě poškození nebo upgradu zařízení je možné vyměnit modul za novější typ, aniž byste museli kupovat jiný telefon. Zákazníkům to ušetří nejen peníze, ale také zvýší variabilitu, jelikož si nastaví telefon podle svých priorit.

Puzzlephone má běžet na operačním systému Android, ale je možné že později přijdou na řadu i další platformy. Koncept je otevřený také třetím stranám, které se mohou na projektu podílet vývojem vlastních komponent. Jak je patrné ze zveřejněných fotografií, na výběr by mohlo být hned několik velikostí přístroje.

Puzzlephone Sizes

Circular Devices byla založena ve město Espoo, kde shodou náhod sídlí značka Nokia. Firma s nápadem přišla v lednu 2013 a údajně již vyrábí funkční prototypy, přičemž na trh chce se svým produktem vstoupit v polovině roku 2015. Hromadná výroba však bude záviset na úspěchu firmy v chystané crowdfundingové kampani. Další přesnější informace nebyly doposud zveřejněny, ale očekává se, že prodejní cena by se měla pohybovat ve střední cenové kategorii.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Projekt Google Ara má konkurenci! Finská skládačka Puzzlephone je na obzoru

Středa, 3 Prosinec 2014 - 23:09 | jakub novak | Jediny duvod, proc by to clovek kupoval je ten,...
Středa, 3 Prosinec 2014 - 12:00 | super master | jednim z mych hlavnich pozadavku na telefon je...
Úterý, 2 Prosinec 2014 - 17:20 | HKMaly | Nic tak nevysvetli uzivatelum vyhody modularniho...

Zobrazit diskusi