CDR.cz - Vybráno z IT

První chytré televize Panasonic s Firefox OS a podporou 4K Pro letos na trhu

Firefox Os Panasonic
Firefox OS, jak jej neznáme. Nová modelová řada televizí Panasonic nabídne kvalitnější obraz a bude připravena pro HDR.

Panasonic, jeden z největších výrobců spotřební elektroniky, představil na kongresu ve Frankfurtu novinky pro tento rok. Mnoho z nich nejsou žádným překvapením, jelikož jsme je již mohli vidět na veletrhu CES 2015, nicméně pár výjimek se našlo. Například zahnutá televize nebo služba pro streamování hudby s nejvyšší kvalitou s názvem Technics Tracks.

Ces 2015 Panasonic Launches 4 K Tvs With Firefox Os

Zaměřme se však na to nejdůležitější, jímž je nová řada 4K televizí s operačním systémem Firefox OS, která zahrnuje modely CX850, CX800, CX750, CR730, CX700 a CX860. Úhlopříčka televizí se pohybuje v rozmezí od 40 do 65 palců. Nejvyšší modely jsou vybaveny novou technologií pro zpracování obrazu zvanou 4K Pro, jež využívá čtyřjádrový procesor 4K Studio Master. Ten umožňuje kromě tří základní barevných kanálů (RGB) kontrolovat také kanál žlutý, azurový a purpurový. Navíc pracuje s čtyřikrát větším počtem odstínů šedi a je připraven na technologii High Dynamic Range (HDR). Můžeme tedy očekávat, že nové televizory Panasonic nabídnou lepší a přesnější reprodukci barev.

Firefox Os Panasonic Tv

Operační systém Firefox OS byl původně navržen společností Mozilla jako rozhraní pro chytré telefony a tablety. Panasonic si jej přetvořil k obrazu svému a software pro své chytré televize pojmenoval Home Screen 2.0.

Uživatelské rozhraní televize ani zdaleka nepřipomíná Firefox OS pro smartphony. Na úvodní obrazovce se nachází tři možnosti - Live TV, aplikace a zařízení. Nabídku můžete dále upravovat připnutím oblíbených aplikací a obsahu pro rychlý přístup. Podle zveřejněného videa systém vypadá jednoduše a funguje docela plynule.

K dalším vlastnostem patří vyhledávání souborů z různých zdrojů nebo přístup k internetu. Stejně tak můžete do televize poslat multimediální obsah z vašeho chytrého telefonu, tabletu nebo počítače, který má nainstalován webový prohlížeč Firefox nebo speciální aplikaci určenou k tomuto účelu. Výrobce zatím nezveřejnil přesné ceny jednotlivých modelů ani dostupnost, je však jisté, že do prodeje vtrhnout ještě tento rok.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První chytré televize Panasonic s Firefox OS a podporou 4K Pro letos na trhu

Čtvrtek, 26 Únor 2015 - 14:00 | xrodney | No vypadaji zajimave, hlavne ta 40CX800, ale...

Zobrazit diskusi