CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První soběstačné město na Marsu by se mohlo začít stavět v roce 2054

Už to, že v článku je autor návrhu (Abiboo) zmíněn jednou a Musk dvakrát napovídá něco o realizovatelnosti návrhu.
Prohlášení o mezinárodním týmu vědců je hezké, ale hodilo by se víc informací. I legitimní vědci se občas zblázní (Pauling). A občas vznikají zvěrstva jako anonymní online dotazníky se zaškrtávátkem „jsem věděc“, které vedou k výstupům že 98% vědců věří globálnímu oteplování. (ani není uvedena odbornost daných odborníků).

Na první pohled to působí spíš jako parta architektů, co se snaží zviditelnit a udělá si k tomu líbivé rendery.

Takto velké dlouhodobé projekty nemají tendenci vyjít. Navíc v tak velkém časovém horizontu jsou predikce většinou mylné.
Asi by pomohlo nastínění mezikroků, místo ukázky plánovaného cíle včetně monumentálních staveb. Pomohlo by to s odhadem nutných iterací během výstavby. Protože na první dobrou takovou věc nepostavíte.
Nechápu logiku výstavby pěti různých měst tisíce kilometrů od sebe. Pokud jedni budou mít problém, ostatním bude trvat dlouho, než dorazí s pomocí. Rozdíl mezi komplikací a tragédií mohou být minuty.
Představa, že někdo zaplatí za letenku, aby poté dělal co mu je určeno zní dost nešťastně. Dlouhodobý výhled by měl být pozitivnější, protože druh lidí co na to přistoupí není sám za sebe vhodný na dlouhodobé osídlení.
Celý projekt působí příliš monumentálně na racionální první krok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jedna velká pí*ovina. Než kolonizovat Mars, tak pořád vyjde neskonale levněji zkolonizovat Saharu. Smysl by to mělo jen jako záložní zdroj lidského osídlení. Kdyby do Země narazil meteorit zabiják atp. Chovat na Marsu hospodářská zvířata také nedává smysl. Jako zdroj proteinů by byl logisticky nejlepší hmyz. A to s těmi solárními panely je také mimo mísu. Zjevně z těch, co to video dělali, nebyl dosud na Marsu ani jeden. Prachové bouře tam trvají týdny. Teplotní výkyvy jsou tam natolik velké, že nějaké obří průhledy ve stylu zimních zahrad, nemají šanci dlouhodobě strukturálně vydržet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I s meteorem zabijákem by lidstvo mělo větší šance na Zemi než na Marsu. V podstatě pouze situace alá Thea se nedá na Zemi přežít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oni to nebudou hospodářská zvířata, ale nějaký adaptovaný biotechnologický konstrukt. Ale o tom se dnes nessmí ještě mluvit, ochranáře všeho druhu by jen taková představa zabila. Ono je to titiž i mnohem efektivnější přístup pro produkci masa, než libovolné bioreatory (ale i chov klasických zvířat, to je teď dobré jenom proto, že to je jednoduché). Zároveň podobně upravené organismy lze použít pro chemickou, nebo složitou biochemickou produkci. Nepůjde o zvířata, ale biologické, eventuelně hybridní stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš se toho nedožijeme, ale jednou to bude oáza svobody a lidé z přeregulované Země budou utíkat po milionech. Děje se to pravidelně, jenom se mění kulisy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slibem nezarmoutíš. navíc základní stavební kámen by tam možná nějací roboti v roce 2054 instalovat opravdu mohli. Inguenity totiž dokázalo, že ve vesmíru a na Marsu běžné a velmi výkonné počítačové čipy s patřičným stíněním přežijí podstatně déle, než se čekalo a tudíž příští robotické sondy budou moci mít o několik řádů vyšší výkon nežli ty prdítka, které měly sondy dosud. A tudíž bude reálná i umělá inteligence a tudíž i řádná robotika.

Jinak je Mars více nedostupný, než byl na konci 80tých let, kdy jsme k němu byli absolutně nejblíže (komplexní program Energija a plně funkční jaderný motor RD-0411 v SSSR, slibně vyvíjený Timber wind v SSA).

Samozřejmě mOvečky to vidí jinak, ale co si myslí améby, je v podstatě fuk.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"plně funkční jaderný motor RD-0411 v SSSR"

Z http://www.astronautix.com/r/rd-0411.html :

"Never progressed beyond study stage."

Asi máme různé definice pojmu "plně funkční".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsem si spletl označení s RD-0410. Což by jsi věděl, kdyby jsi uměl více, nežli jen vložit text do googla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

K nalezení informací na Astronautixu nepotřebuju Google; má použitelný rejstřík.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejný princip. Do vyhledání toho motoru jsi ani nevěděl, že nějaký program jaderných motorů SSSR mělo. Proto jsi nevěděl, že mělo dotažený jaderný motor do konce a tudíž jsi nedokázal skočit o číslo vedle. Dtto jsi nevěděl o Timberwindu. Ostatně, do doby než jsi se stal mOvcí, jsi věděl o kosmonautice pendrek. A i když to veřejně popřeš, moc dobře víš, že to je pravda ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že se o kosmonautiku zajímám nějakých třicet let (Rakety a kosmodromy vyšly už hóoodně dávno), tak jsem tohle všechno samozřejmě věděl.

"A i když to veřejně popřeš, moc dobře víš, že to je pravda ;-)"

Tyhle kafkatrapy si strč do řiti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

njn, jenže kdyby jsi to věděl, tak by jsi vmetl, že mám zřejmě na mysli RD-410 a že si ani čísílka nepamatuji správně. Jenže ona ta tvá reakce byla tak nějak jinak, že ;-)

Jinak kafkatrap jsem si musel dohledat :-) Nepřesné, ale vcelku zajímavé spojení. Ano, je fuk, co řekneš. Tvůj problém je, že pod touhle přezdívkou jsi se nikdy neotřel o žádné kosmotéma v době předmuskově nejen zde, ale ani jinde. Tím pádem, nemáš důkaz, který by jsi byl ochoten zveřejnit, který by potvrdil opak (samozřejmě by jsi mohl uvést pravé jméno, věk a foto s knihovnou o raketách, ale to by jsi byl blázen).

Je to stejná medicínka, kterou používáš proti Rusákům (ať řeknou co řeknou, jsou vinni). Chutná ti?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"njn, jenže kdyby jsi to věděl, tak by jsi vmetl, že mám zřejmě na mysli RD-410 a že si ani čísílka nepamatuji správně"

Ale proč? Vaše chabá paměť není můj problém.

"Tvůj problém je, že pod touhle přezdívkou jsi se nikdy neotřel o žádné kosmotéma v době předmuskově nejen zde, ale ani jinde"

Aha, "můj problém".

1) Takže dokud jsem neměl tuhle přezdívku, tak jsem neexistoval?

2) Pokud mám přezdívek na Internetu tucet, tak která je relevantní?

3) Proč záleží na tom, že zrovna vy jste mě před touhle přezdívkou neznal? Co vám dává takovou speciální pozici ve světě? To spíš zní jako (další) váš problém než můj. Jiní tenhle problém nemají.

"nemáš důkaz, který by jsi byl ochoten zveřejnit, který by potvrdil opak (samozřejmě by jsi mohl uvést pravé jméno, věk a foto s knihovnou o raketách, ale to by jsi byl blázen)."

To je zcela absurdní požadavek na tak triviální tvrzení.. To bych potom mohl chtít důkaz, že máte funkční mozek, ideálně fotografii mozku po uříznutí temene lebky, protože to je ještě hůře uvěřitelná věc, než že se někdo od konce 80. let zajímal o kosmonautiku, takže vyžaduje silnější důkaz.

"Je to stejná medicínka, kterou používáš proti Rusákům (ať řeknou co řeknou, jsou vinni). "

To si mě asi s někým pletete. Ale k vaší chabé paměti jsem se už vyjádřil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych mohl ještě dejchat, tak jsem zvědavý, zda to uvidím a jak to půjde :)
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už od 60. let platí, že za 20-30 let budeme na Marsu, stejně jako budeme mít funkční jadernou fúzi :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.