CDR.cz - Vybráno z IT

Senzor otisků čte skrze sklo i ocel! Qualcomm Sense ID sází na ultrazvuk

nepřehlédněte
Sense Id
Nová technologie sejme 3D otisk prstu včetně nejmenších detailů. Výrobce oblíbených SoC do mobilních telefonů tak posouvá bezpečnost mobilních zařízení na další úroveň. Sense ID umí číst skrze ocel, sklo či hliník. Senzor tak mohou výrobci ukrýt kamkoliv.

Rostoucí počet chytrých telefonů přichází na trh se zabudovanou čtečkou otisku prstu, která umožní uživateli vyšší zabezpečení jeho zařízení a poslouží pro komfortní přístup k nejrůznějším aplikacím a službám.

Klasické snímání otisků prstů sází většinou na kapacitní či optické rozpoznávání otisků. Podle Qualcommu je prý ale současná technologie rozpoznávání nedostatečná. Místo optiky chce výrobce vsadit na zvukové vlny a dosáhnout tak lepších výsledků. Oproti současným technologiím má Sense ID vynikat sejmutím 3D modelu prstu, což je oproti 2D u konkurenčních technologií výrazná změna. Ultrazvuk proskenuje prst velmi detailně a to včetně pórů kůže. Současně tak 3D technologie zvyšuje bezpečnost.

Sense ID funguje skrze sklo, plast, safír, hliník či ocel. To je obrovská změna, znamená to totiž, že senzor bude moci být zabudovaný kdekoliv na těle zařízení. Na trh se technologie podívá v druhé polovině roku 2015.

Qualcomm potvrdil, že nová čtečka se poprvé objeví v zařízeních se Snapdragon 810 a Snapdragon 425. Společnost plánuje postupně dodat podporu i pro čipy Snapdragon 400, 600 a 800.

Sense Id 1

Minulý týden v Česku Mastercard představil aktualizovanou verzi své aplikace platebního systému MasterPass. Prezentovanou novinkou bylo právě ověření uživatele pomocí otisku prstu přímo v chytrém telefonu. S otisky se tak podle všeho budeme v mobilním světě setkávat stále častěji.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Senzor otisků čte skrze sklo i ocel! Qualcomm Sense ID sází na ultrazvuk

Úterý, 3 Březen 2015 - 22:55 | BTJ | Tak jako asi dobra vec, asi to nepujde nafejkovat...
Úterý, 3 Březen 2015 - 13:17 | risomas | to je podla mna koniec otlackov prstov. Ktokolvek...
Úterý, 3 Březen 2015 - 13:06 | NemamRad Registracie | Hm, ked to vie takto fajnovo cez vselico a naviac...

Zobrazit diskusi