CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rafael vyvíjí řízenou střelu Sea Breaker s umělou inteligencí

Hodší je jen cena takový střel....
Jinak parádní kus techniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vše (a více) umí Granit od 80 let, co dál?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Granit váží 7 tun, svítí na dálku... a ta umělá inteligence bude z Ruska, co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sovětského svazu. A ano, samozřejmě že miniaturizace byla v plenkách. O to více je obdivuhodné, že tehdejší inženýři dokázali s, z dnešního pohledu směšnými prostředky (počítač Granitu byl stejný jako měl Su-27, TS-100, tedy zhruba na úrovni minipočítačů konce 70tých let), implementovat všechny v článku popsané AI funkce. Podobný zázrak jako AGC u Apolla. Jinak Granit nesvítí, pasivní režim samozřejmě umí taky.

Jinak dehonestovat Rusáky/Sověty v umělé inteligenci není moudré. V automatizaci zbraní byli daleko před čímkoliv na této planetě. Automatizace jejich ponorek třídy Alfa nedosahují ani nejmodernější ponorky třídy Virginia a to je dělí 50 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"implementovat všechny v článku popsané AI funkce. Podobný zázrak jako AGC u Apolla"
Víš, nesmíš tu propagandu tak žrát.... Zaprve kecáš, že všechny funkce, ani náhodou (např. granit nejde ani náhodou použít proti pozemním cílům a toho co neumí je podstatně víc), zadruhé ano, implementovala rozlišování cílů, ale úplně jinými algoritmy, než se používají dnes na analýzu obrazu pomocí neuronových sítí a kterým se říká AI. Viz např.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2011RS004662

Tvoje tvrzení je podobná s odpuštěním kravina, jako kdyby si na zprávu, že USA vyvinulo nové kráčející vozidlo do těžkého terénu, tvrdil, že Rusové to měli už před padesáti lety a myslel si tím osla....

Granit byl na svoji dobu kvalitní zbraň, ale srovnávat ho - především co se týče avioniky - s jakoukoli střelou 5. generace, tak to chce bejt fakt hodně zpracovanej propagandou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť o těch zbraních nevíš absolutně nic. Ani o Granitu ani o Sea Breakeru. Fakt, že žvaníš o nějaké generaci, když nic takového není ani nemůže být definováno univerzálně (s ohledem na rozdílné tempa vývoje v různých zemích) pak podtrhuje tuto skutečnost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Já o těch zbraních nic nevím a nesmím o nich nic říkat. Zato Ty o nich víš všechno a jsi jediný člověk na světě, který si o nich může cokoli říci. Aha. Jen za vševědoucnou aroganci schováváš to, že prostě nevíš, co bys na to co jsem napsal rozumného odpověděl.....

A jen to podtrhuje to, že když už se snažíš najít na tom, co jsem napsal, aspoň něco špatně, tak jen tím dále ukazuješ, že o dané problematice ve skutečnosti nic netušíš. Termín raketa 5. generace je běžně používáná (především v oblasti AtA raket, ale analogicky se používá i jinde, protože ty stejné technologie se používají všude) terminologie, protože sice vývoj nešel všude stejně, nicméně (i vzlhedem k podobnému rozvoji v schopnostech elektroniky) velmi podobně, a dají se stanovit milníky, které od sebe generace podstatně odlišují (např. schopnost all-aspect střelby, schopnosti seekeru atd....).
Konkrétně 5th generation se vyznačuje maticovými IIR seekery a pokročilými schopnostmi real-time analýzy obrazových dat a s tím spojenými schopnostmi překonávat protiopatření, zaměřováním nejen na cíl, ale na konkrétní místa cíle.
Btw., kdybys aspoň místo přesvědčení o své vševědoucnosti si ten termín aspoň zkusil hodit do googlu, tak by ses to dozvěděl a ušetřil si sebeztrapňovací post (sorry).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

gathe/logiku/satai
možná tak nežer židovskou propagandu (smrdí z toho reklama na Python-5)

Jinak tvé generace se očividně týkají jen krátkodosahových raket s IR navedením.
A ne, přestože měly USA a Rusko podobný rozvoj elektroniky, tak Harpuna nesnese srovnání s Granitem naprosto v ničem, přestože jsou víceméně současníci (počátkem vývoje, aby jsi mě ty nebo tvá alterega nechytali za slovo, jak máš v oblibě). To že máš teoretické předpoklady něco vytvořit, neznamená, že to automaticky uděláš. Do systému Granit nasypali sověti 100 miliard rublů (cca 150 miliard tehdejších dolarů). Na tu dobu to byly naprosto nepředstavitelné peníze a proto ten systém předběhl dobu o dekády vývoje ostatních států, které by sice mohli mít potřebnou technologii, ale rozhodně neměli odvahu ty peníze do toho vložit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda, o žraní propagandy tady mluví fakt ten správnej člověk.

"Harpuna nesnese srovnání s Granitem"
Auu - prosimtě, už nech těch fantasmagorií. Zaprve tu opět lžeš. Granit šel do produkce 85, Harpoon 77 - tedy je to zbraň z jiné dekády. A zadruhé, kupodivu raketa o 7t má kupodivu některé lepší parametry než raketa, co neváží ani sedm metráků a jde vypustit z běžný stíhačky (v tom případě nemá booster a je ještě podstatně lehčí). To, že vůbec jsi schopen takový srovnání vypustit z úst svědčí o tom, že buďto o těch zbraních netušíš nic, anebo tu naschvál lžeš.

Kdybys to chtěl srovnávat jen trochu korektně, tak musíš srovnávat 10 Harpun versus jeden granit - to je stejná masa zbraní. A to včetně toho, že u obou zbraní musíš do blízkosti dostat odpalovací platformu: u Granitu loď, zatímco u Harpuny Ti stačí letadlo/a. Což, pokud to srovnáme dle očekávaného nasazení, tak zatímco dostat k CSG loď přes stíhací krytí na dostřel granitu je přinejmenším velmi obtížné, ani Kuzněcov by nebyl schopen zabránit přiblížení letadel (sám jich má příliš málo na to dělat 24/7 patroly )...
Seš typickej "papírovej troll", kterej vytrhne z kontextu pár parametů, ale není schopen přemejšlet v souvislostech a pochopit, co kterej parametr vlastně znamená pro praktický nasazení. Sorry.

Zbytek Tvýho postu jsou s odpuštěním propagandistický kecy. SSSR nalil peníze do spousty oblastí (např. "do záchodu") a nic z toho, takže to, že nalil peníze někam fakt není důkaz ničeho, a jiný jsi nepřinesl. Zatímco konkrétní hardwarové parametry Granitu Tě prostě usvědčují ze lži. Granit má některé zajímavé vlastnosti, ale Tvé plky o "předběhly dobu" jsou jen řeči člověka s nulovým technickým vzděláním nakrmeného ruskou propagandou. Špičková avionika té doby je třeba v Tomahawku, kterej je skutečnej současník Granitu - digitální mapy terénu a schopnost navigace podle nich, DSMAC a (narozdíl od granitu) nasazení AI na rozpoznávání obrazu při navigaci.
A ne granití procesor s rychlostí prvních mikročipů, (navíc nikoli general purpose, ale se speciálníma instrukcema, aby to všechno vůbec utáh).

Jedinej, kdo předběhl dobu jseš tu totiž Ty - když tu fabuluješ, že Granit v produkci od roku 85 měl procesor, kterej šel do výroby v roce 91 - a přitom se tváříš, jako že to je zbraň let sedmdesátých. Takže ano, to s Tebou mohu souhlasit: ruská avionika z devadesátých let je opravdu konkurenceschopná ke světové špičce z let sedmdesátých....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"počítač Granitu byl stejný jako měl Su-27, TS-100, tedy zhruba na úrovni minipočítačů konce 70tých let"

https://www.computer-museum.ru/english/c100.htm :

"Representation of numbers - fixed point; data word length - 16 bits, instruction word length - variable.
Model: C100
Performance, operations per second: 170,000
RAM capacity, Kbytes: 8
ROM capacity, Kbytes: 136"

No já nevím, ale pod "úrovní minipočítačů konce 70. let" si představím 32b VAX-11/780 s až 8MB RAM a asi miliónem operací za sekundu, nebo obdobně výkonný Interdata 8/32 s 1 MB RAM, oboje s jednotkou plovoucí řádové čárky. Nebo jste tím měl na mysli "na úrovni *ruských* minipočítačů konce 70. let"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně, zvolíme nejvýkonnější minipočítač té doby v nejnabušenější konfiguraci, který v roce 1979 kdy se začal reálně prodávat stál 500 tisíc tehdejších dolarů s 1MB RAM (a odhaduji že tak meloun v plné paměťové a procesorové konfiguraci), protože to byl tehdy naprosto běžný minipočítač :-)
Jinak VAX-11 nemá milión operací za sekundu, ale instrukcí. Na operaci potřeboval v průměru 2 instrukce. Záměna operace za instrukce je poměrně častá chyba internetových samouků, kteří problematice nerozumí. Takže tvou chybu chápu.

Mimochodem, to že si vybereš nesprávnou konfiguraci Počítače TS-100 jen ukazuje, že víš houby, jen umíš nakopírovat text do googla. K čemuž však gratuluji. I to je pro armádního hovínkáře úspěch.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ufff. Klasika - čím větší kraviny někdo tvrdí, tím je agresivnější a namyšlenější.
Snažíš se dělat z druhých blby, ale děláš ho jen ze sebe.

Takže realita
1) instrukce je totéž co operace. Pleteš si instrukci s taktem.
2) VAC-11 zvládal nikoli instrukci za dva, ale za pět taktů.
3) VAC-11 měl 5Mhz, tedy zvládal 1MIps a nikoli půl, jak tu namyšleně tvrdíš.
4) TS-100 je mikropocesor na úrovni řádově 8080. Tedy úplně tuctového mikroprocesoru 70tých let. Vzhledem k tomu, že Granit šel do produkce v letech 80tých, kdy již byl standard, že malé tuctové počítačové čipy měli cca desetinásobný výkon (např. Motorola 6802)
5) VAX-11 nebyl ani náhodou nejvýkonnější počítač své třídy té doby, jsi mimo. VAX-- patří do stejné kategorie jako např. CRAY-1, kterej je výkonem úplně někde jinde.

A fakt nechápu, proč se tu rozčiluješ jako malej kluk, že to srovnáváme s tehdejší špičkou. Ty jsi tvrdil, že to je špička, tak Ti prostě Gath ukázal, že špička byla tehdy úplně někde jinde. A to řádově. V době, kdy šel Granit do produkce, tak jeho avionika neměla výkonem ani na běžný "tuctový" čipy, natož na špičku.

A pokud chceš srovnávat "avionický procesory", tak TS-100 má výkon srovnatelnej např. s MP944, což je o deset let starší design. Deset let znamená v oblasti CPU pravěk...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Ne, operace je například součin dvou čísel. Instrukce je například načtení čísla. u prvních počítačů a u specializovaných počítačů (případ řady TS-100) se instrukce s operacemi překrývaly, ovšem univerzální počítače s instrukčními sadami jako byl například PDP nebo následovník VAX už tenhle překryv neměli. Ostatně podívej se na moderní procesory.jaký zásadní rozdíl je mezi instrukčním a operačním výkonem.
2) Nikdy jsem netvrdil. To jen ty nechápeš rozdíl mezi instrukcí a operací.
3) Nikdy jsem netvrdil. To jen ty nechápeš rozdíl mezi instrukcí a operací.
4) Pokud měl procesor 8080 16 bitů a 400kops pak jistě (neměl). 6802 měl 500 kips a 125kops s 32 bitovými čísly.
5) VAX byl minipočítač. Nad ním byly mainframy (sálové počítače) a nad nimi pak superpočítače, jakým byl ten tvůj CRAY. Tedy mezi minipočítači byl VAX 11/780 s 8MB paměti ten nejvýkonnější minipočítač roku 79 až 81.

Gath jsi ty. Ta korelace, že se tu vždycky objevíte ve stejnou dobu oba, značí, že máš prostě multinick, aby jsi vytvořil dojem, že "máte" pravdu na základě pravidla stáda.

Poslední věta pak ukazuje, jak vám pošukům z armádních hovínek chybí jakákoliv soudnost. V prostředku psaní ho přiřadíš TS-100 k 8080 aby jsi ho o pár vět později srovnal se vykopávkou, která svým výkonem odpovídal procesoru intel 4004. Ale chápu, zapadá ti do tvého vidění světa, že Su-27 mělo horší počítač, nežli o 15 let starší F-14. Protože stepní mužici a tak, že ano ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"1) Ne, operace je například součin dvou čísel. Instrukce je například načtení čísla. "

Další důkaz, že jste návštěvník z alternativní reality? Na vyvrácení tohoto blábolu stačí jediný citát z aktuálního Hennessyho a Pattersona:

"Operations — The general categories of operations are data transfer, arithmetic-logical, control (discussed next), and floating point." (Hennessy, Patterson: Computer Architecture: A Quantitative Approach, 6th Ed, p. 14)

Tedy načtení čísla (data transfer) i součin (arithmetic-logical) jsou oboje operace.

"Su-27 mělo horší počítač, nežli o 15 let starší F-14"

Ehm...F-14 poprvé letěl sedm let před Su-27.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1,2,3) Hraješ si na odborníka, ale plácáš totální nesmysly. Žádné takové rozdělení neexistuje, viz kolega.

4) Další kravina. Výkon, kterej udáváš se týká procesoru TS-101, nikoli TS-100. TS-101, kterej vstoupil do produkce (a to ještě nikoli do plné produkce) až v roce 1991:
file:///home/logik/Downloads/dokumen.tips_s-2-russian-military-avionics.pdf
tedy rozhodně ani náhodou nebyl v Granitu vyrobeném v 80tých letech, jak se tu snažíš tvrdit.
A ano, Tvýmy slovy, i TS-101 je na 90tá léta opět vykopávka. Ještě větší, než TS-100 na léta osmdesátá.

5) Opět si totálně vymejšlíš. Tady máš fotku VAXu a Craye
https://gunkies.org/w/images/c/ce/Vax11-780_2.png
https://www.chessprogramming.org/images/thumb/b/ba/Cray1Seymour.jpg/255p...
spadají do té samé "velikostní kategorie". Takže Tvoje tvrzení, že jedno je supercomputer, zatímco druhé minipočítač je jen snaha se vykecat z neznalosti. VAX se někdy označoval superminicomputer, protože tím chtěli zdůraznit jeho nízkou cenu např. oproti zmíněnému počítači Cray. Oba to jsou počítače kategorie mainframe (supercomputers se od mainframe začínali reálně něčím odlišovat až později).

A seš mimo s těma 4004 a 8080 - druhej jmenovanej je jen cca 3x rychlejší než první - a TS-100 je výkonem dle MIPS zhruba na půl cesty mezi nima. Takže je srovnatelný s oběma.... A z pohledu roku 85, kdy šel granit do sériové produkce, jsou prehistorické vykopávky oba dva intely, takže je úplně jedno, s kterým to srovnávám.

A ta korelace - prostě se smiř s tím, že když tu začneš plkat svoje kraviny, tak že existuje na světě víc lidí než jeden, kteří o věci něco vědí a dají Ti to sežrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

VAX 11/780 zdaleka nebyl "nejvýkonnější minipočítač té doby v nejnabušenější konfiguraci". V každém případě ale platí -- ponecháme-li vaše posouvání branek stranou -- že VAX 11/780 a jeho současníci jednoznačně definují tu vaši "úroveň minipočítačů konce 70tých let". Přitom je nutné podotknout, že ani třeba výrazně starší PDP-10 (přelom 60./70. let) za prvními VAXy zas až tak nezaostával (ovšem měl mnohem menší adresový prostor...a pochopitelně byl z technologických důvodů výrazně dražší).

"Jinak VAX-11 nemá milión operací za sekundu, ale instrukcí. Na operaci potřeboval v průměru 2 instrukce."

Cože? Odkdy instrukce provádí částečnou operaci?

"že si vybereš nesprávnou konfiguraci Počítače TS-100"

No a která je ta správná? Stránka, kterou jsem odkazoval, popisuje právě počítač Su-27. Spletl jste si tedy počítač Granitu s něčím jiným?

"armádního hovínkáře"

??? Já nemám s armádou nic společného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> To vše (a více) umí Granit od 80 let, co dál?

To do něj v 80. letech nacpali vyoperovaný mozek ruského pěšáka? To jsou teda borci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Au. Totální kravina. Granit střela zcela jiné váhové kategorie, (přinejmenším verze z 80tých let) ani náhodou nepoužívala algoritmy AI (na to prostě neměla potřebný hardware), ani neměla (optický) naváděcí systém ani neuměla útočit na pozemní cíle atd. atd....

Ale jinak chápu, že Rusové musí mít všechno nejlepší, i největšího trpaslíka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano byla to jiná váhová kategorie. Tahle židovská prskavka by se totiž k letadlové lodi ani nedsotala.
Používala samozřejmě algoritmy AI. To jen ty si pleteš pojmy umělá inteligence a strojové učení. Umělá inteligence má mnoho podob a nasazení. Samozřejmě, že s ohledem na relativně nízký výkon tehdejších palubních počítačů se hodně kouzlilo. O to více to je úchvatné co ta střela uměla. Na pozemní cíle samozřejmě útočit uměla a měla infračervený senzor doplňující hlavní radar pro překonání radarových rušících technik. Tedy optický systém identifikace cíle měla (neměla TV navedení, které SB má).

Chápu nyní, že jsi alterego Gatha a zmrdek z AN, ovšem to nezmění nic na tom, že se Žiďáci chlubí technologií, kteří ti stepní primitivové vyvinuli v době, kdy tvůj fotr byl jen chtivý záblesk v očích tvého děda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S odpuštěním, další snůška kravin.Rafael MLUVÍ O STROJOVÉM UČENÍ - stejně jako dnes každý, kdo mluví o AI. Tedy pokud tvrdíš, že to uměl Granit, tak prostě kecáš. Neuměl, a principiálně, se svojí primitivní málo výkonnou avionikou ani umět nemohl.
Koneckonců Rusko ohledně granitu nikdy nedemonstrovalo nic, co by jakkoli zavdávalo myšlenku, že je co se týče svého navigačního systému nějak výjimečná (jediné, v čem byla relativně moderní, jsou swarmové technologie).

Dále pak z fotek granitu je vidět, že tam žádný IR seeker nebyl ani není nikde zmíněn, natož optické čidlo (to už je úplná blbost, vzhledem k výkonu avioniky granitu), stejně jako se nikde nezmiňuje schopnost působit proti zemi (to si IMHO pleteš s novějším onyxem).

Nu a konečně - víš, on není problém vyrobit těžkou raketu. Problém je vyrobit malou lehkou a tedy levnou raketu, která má přesto dostatečný dolet a unese potřebné senzory a avioniku. Takže srovnávat 7t granit s radarovým naváděním s 400kg SB, který má moderní multimode seeker s maticovým IR a říkat, že je to technologie na stejné úrovni, je prostě směšné.

Nu a k Tvejm fantasmagorickejm teoriím o alteregu: těžko se přiznává, že jsi prostě mimo, žejo....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když začneš blábolit ty, je tu ve stejnou dobu i Gath. To není náhoda, milej zlatej. Nejsem naivní. A spíše než věřit, že napíšeš do toho hnízda hovínkařů, aby rychle naklusali, je jednodušší věřit, že prostě jen podle používáš multinick, aby jsi dosáhl pocitu většiny.

Jinak ano, je těžší raketu miniaturizovat. Přecejenom by byla ostuda, kdyby se za těch 50 let tohle nikam neposunulo. Ovšem Sea baker není levná raketa a výkonově je to sračka, jako vpodstatě vše ze Západu. A pro lodě vybavené špičkovou PVO, zejména ty Ruské, je asi tak nebezpečná jako Harpuna. Cvičné cíle, pokud jich nejsou desítky najednou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Víš, ruské lodě jsou především vybavené kvalitní propagandou - jak tu dokazuješ.

Kvalitu ruské PVO jsme mohli vidět např. v Sýrii, která je ruskou PVO vybavena - a Izrael si tam střelami stejné kategorie, jen podstatně staršími, bombarduje co chce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta je převzatá z Armaty ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"stejně jako dnes každý, kdo mluví o AI"

Tak já třeba ne, já jsem spíš na klasiku. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Terminátor se blíží

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bude ridit jako Tesla, tak klika, ze nejsme u more. Teda doufejme. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.