CDR.cz - Vybráno z IT

Írán ukázal nový bezpilotní letoun Gaza. Podobá se americkému dronu MQ-9A Reaper

Írán odhalil nový bezpilotní letoun (UAV), který se na první pohled podobá americkému bezpilotnímu letounu MQ-9A Reaper od společnosti General Atomics Aeronautical Systems.

Íránské revoluční gardy představily minulý týden v pátek nový bezpilotní letoun, který byl na počest palestinského lidu pojmenován jako Gaza. Představení nového íránského bezpilotního letounu nebylo zvoleno náhodně, ale přišlo jen pár hodin poté, co bylo podepsáno příměří mezi Izraelem a Palestinci.

Podle velitele vzdušně-kosmických sil íránských revolučních gard brigádního generála Amira Ali Hajizadeha představuje maximální dolet bezpilotního letounu Gaza 2000 km a při průzkumných a pozorovacích misích vydrží letoun ve vzduchu až 35 hodin. Gaza je víceúčelovým bezpilotním letounem, a tak může být využita i k útokům na pozemní cíle. Za tímto účelem může nést až 13 pum (bomb). Maximální dostup letounu je 10 600 metrů a dosahuje rychlosti 350 km/h. Bezpilotní letoun Gaza měří na délku 11 metrů a rozpětí křídel je 20 metrů.

Svým vzhledem a rozměry působí UAV Gaza jako kopie bezpilotního letounu MQ-9A Reaper od General Atomics. Írán má přitom bohaté zkušenosti z kopírování nebo kombinování poznatků z ukořistěných dronů do svých vlastních životaschopných projektů. V roce 2011 Írán ukořistil nepoškozený americký špionážní bezpilotní letoun RQ-170 Sentinel. O rok později pak ukořistil další americký bezpilotní letoun Scan Eagle.

Írán se v minulosti zmocnil i dvou havarovaných izraelských bezpilotních letounů Hermes 450. Zatím posledním ukořistěným americkým bezpilotním letounem Íránem je RQ-4A Global Hawk, i když v tomto případě šlo jenom o vyzvednuté trosky.

Írán se zabývá i vývojem pozemních variant bojových dronů. Jedním takovým projektem byly kamikaze drony, které mohly vyřadit obrněné vozidlo nebo tank tím, že pod nimi vybuchly.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Írán ukázal nový bezpilotní letoun Gaza. Podobá se americkému dronu MQ-9A Reaper

Čtvrtek, 3 Červen 2021 - 14:01 | hajčus | Turkům se budu klidně smát dál...
Pátek, 28 Květen 2021 - 20:41 | Mirda Červíček | Ber to jen tak, že když vydrželi déle než Saddám...
Čtvrtek, 27 Květen 2021 - 17:20 | DavidM | Další model po směšném ,,Stealth,, letadle další...
Čtvrtek, 27 Květen 2021 - 13:25 | satai | Tak tvar trefili. Ted co vnitrnosti? ;-)

Zobrazit diskusi